Wendbaar en exclusief: Porsche presenteert de eerste Macan T

De Macan T vult vanaf nu het succesvolle gamma van Porsche-modellen aan. Dit is de eerste sportwagen met vier deuren die de speciale benaming zal dragen die voordien was voorbehouden voor de 911- en 718-modellen. De letter T vertegenwoordigt sinds de jaren ’60 een unieke vorm van dynamisch rijden bij Porsche. Het staat voor ‘Touring’ en identificeert modellen die een bijzonder authentieke rijervaring bieden dankzij een nauwkeurige afstelling, een exclusieve uitrusting en efficiënte motoren. Trouw aan de geest van de Porsche 911 T van 1968 heeft de nieuwe Macan T een ongelooflijk dynamische uitstraling en een lichte, 2-liter turbomotor in combinatie met een atletisch design en een reeks standaarduitrustingen die ideaal zijn voor een sportieve rijstijl. Dit concept positioneert de Macan T tussen de Macan en de Macan S.

2-liter turbomotor met 265 pk: lichtgewicht voor een wendbare reactie

De 2-liter viercilinderturbomotor van de Macan T combineert geweldige wendbaarheid, weinig gewicht en een compact design om zo een totaalpakket te creëren dat een ideale balans biedt op het vlak van gewicht en prestaties. In vergelijking met de 2,9-liter biturbo V6 in de Macan S- en GTS-modellen, weegt de aandrijving in de Macan T 58,8 kg minder op de vooras. Dit geeft het voertuig een uitstekende vertrekprestatie en optimale bochteigenschappen.

Porsche Macan T

De Macan T heeft een vermogen van 195 kW (265 pk) en een maximumkoppel van 400 Nm – eigenschappen die passen bij het nauwkeurige voertuigdesign en veel rijplezier bezorgen. Zoals dat gewoonlijk het geval is voor de compacte SUV is de motor gekoppeld aan een snel wisselende zevenversnellingsbak met dubbele koppeling (PDK) en aan het vierwielaandrijvingsysteem Porsche Traction Management (PTM). Een brede koppelspreiding zorgt voor een responsieve versnelling in alle rijsituaties. Wanneer de Macan T is uitgerust met het standaard Sport Chrono Pack inclusief modusschakelaar en Sport Response-knop op het stuurwiel, versnelt hij van 0 tot 100 km/u in 6,2 seconden en bereikt hij een maximumsnelheid van 232 km/u.

Porsche Macan T

Speciaal afgesteld onderstel met minstens 15 millimeter verlaagd

De Macan T is het enige Porsche-model dat standaard een stalen ophanging met Porsche Active Suspension Management (PASM) heeft in combinatie met een met 15 mm verlaagd koetswerk. De stabilisatorstangen op de vooras zijn stijver en de afstelling van het onderstel werd geoptimaliseerd om de perfecte ophanging te creëren voor het voertuig en de aandrijving, met een zeer responsief stuurgedrag en wendbare manoeuvres als resultaat.

Porsche Macan T

Het Porsche Traction Management (PTM) werd ook aangepast aan de rijeisen van de Macan T en is speciaal ontworpen zodat de aandrijving op de achterwielen voorrang krijgt. Optioneel kan adaptieve luchtvering met PASM worden toegevoegd en kan het koetswerk nog eens met 10 mm worden verlaagd, wat een nieuwe feature is voor de Macan-modellen met een viercilindermotor. Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) kan ook worden toegevoegd: het systeem is aangepast aan de dynamische eigenschappen van het T-model en verscherpt de rijdynamiek nog meer.

Exclusieve details aan binnen- en buitenkant

De Macan T onderscheidt zich van andere modellen in de reeks omwille van de in Agate Grey Metallic gelakte designelementen aan de voor-, zij- en achterkant van het voertuig. De exclusieve contrastkleur is zichtbaar op de gelakte voorplaat, buitenspiegels, zijpanelen, dakspoiler en logo’s op de achterkant. Sportief ogende uitlaatpijpen en sierlijsten aan de zijruiten in zwart (hoogglans) zijn standaard inbegrepen en de zijpanelen dragen het Macan T-logo in zwart. Macan S-velgen van 20 duim, exclusief in Dark Titanium, zijn standaard voorzien. Klanten kunnen kiezen uit een gamma van dertien effen, metallic en speciale kleuren voor het koetswerk.

Porsche Macan T

Het interieur van de Macan T biedt een unieke sfeer. De standaard, achtvoudig elektrisch verstelbare verwarmde sportstoelen beschikken over een exclusieve bekleding die is gebaseerd op van het zwarte lederpakket. Het middelste gedeelte van de voorstoelen en de buitenste achterstoelen worden geleverd met het Sport-Tex Stripe-patroon en op de hoofdsteun van beide voorstoelen zit een Porsche-logo in reliëf. De contrasterende kleur van het koetswerk is ook in het voertuig terug te vinden, namelijk in de vorm van decoratieve zilveren stiksels op de stoelen, de hoofdsteunen en het stuur.

Porsche Macan T

Tot de standaarduitrusting behoren ook een verwarmd multifunctioneel GT-sportstuur en de Sport Chrono stopwatch in het bovenste deel van het dashboard. De deurdrempellijsten komen standaard in zwart aluminium op de markt en hebben een Macan T-logo. Optionele functies zijn het multifunctionele GT-sportstuur in Race-Tex met een afwerking in koolstoflook en een ionisator.

Porsche Macan T

De Macan T profiteert bovendien van alle nieuwe elementen van de modelgeneratie die in de zomer 2021 werd herwerkt. Hieronder vallen zowel de nieuwe middenconsole met zijn gesofisticeerde glazen look en aanraakgevoelige oppervlak als de volledig geconnecteerde Porsche Communication Management-systemen (PCM) met een scherm van 10,9 duim en online navigatie als standaard.

Verkrijgbaar vanaf € 73 098 en onmiddellijk bestelbaar

Porsche biedt de Macan T aan met een instapprijs van € 73 098 inclusief btw en landspecifieke uitrusting. Het nieuwe model kan vanaf nu besteld worden. Leveringen in België zullen in mei 2022 beginnen.

Foto’s met dank aan Porsche.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws