Een nieuwe en veelkleurige Art Car voor Street-Art Racing

Het Belgische Street-Art Racing, officieel partnerteam van Aston Martin Racing, zal bij zijn eerste seizoen in de International GT Open niet onopgemerkt blijven. Tot groot plezier van alle fans van het genre besloten Albert Bloem en Damien Hellebuyck om naar hun roots terug te keren, en hun Aston Martin Vantage AMR GT3 in een Art Car om te dopen. Dit keer is de #007 onder handen genomen door de Belgische kunstenaar Christophe de Fierlant.

Een nieuwe auto, met de GT3-versie van de Aston Martin Vantage AMR, een nieuw kampioenschap – het International GT Open – én een terugkeer naar de roots. Twee maanden voor de start van het seizoen, op 30 april en 1 mei in Estoril, kon Street-Art Racing de sluier over hun nieuwe bolide lichten.

“We zijn zowel door de autosport als door kunst heel begeesterd”, aldus Albert Bloem, team principal van de Belgische renstal. “Toen ik zelf nog reed had ik de gewoonte om mijn raceauto door een kunstenaar te laten decoreren. Dat is trouwens ook de oorsprong van onze teamnaam: Street als referentie aan wagens die je op de openbare weg kan zien en Art voor hun artistieke kleedje. Nu we zijn overgestapt naar GT3, een belangrijke stap voor Street-Art Racing, hebben we die traditie nieuw leven ingeblazen en het talent van Christophe de Fierlant zijn gang laten gaan.”

Street-Art Racing, Aston Martin Racing, International GT Open

Het chassis #007 van de Aston Martin Vantage GT3 is dus voortaan getooid in een heel kleurrijk kleedje. “Net zoals bij de andere werken uit mijn oeuvre wou ik iets heel in het oog springend creëren”, legt Christophe de Fierlant uit. “Albert en Damien (Hellebuyck, de team manager, red.) waren het er snel over eens dat er geen sprake van kon zijn dat deze bolide onopvallend in het peloton zou verdwijnen!”

Het bijzondere aan deze Art Car is dat ze werd ontworpen door een kunstenaar met een groot hart voor de autosport. “Mijn oom, Hughes de Fierlant, wist in 1975 de 24 uur van Spa te winnen, en hij nam ook zeven keer deel aan de 24 Uur van Le Mans”, stelt Christophe met de glimlach. “Het racen zit me dus in het bloed. Ik heb zelf al gereden in de VW Fun Cup, Belgian Touring Car Series, Nascar Euro Series, en in 2013 ook in de 24 Uur van Spa… Ik steek het niet onder stoelen of banken dat ik er van droom om in de 24 uur van Le Mans te starten met een wagen die ik zelf heb gedecoreerd. Volgens mij zou dat een première zijn, een kunstenaar die ‘zijn’ Art Car bestuurt!”

Christophe de Fierlant

Eigenlijk is deze Art Car de tweede die Christophe creëert, want vorig jaar schilderde hij – letterlijk – ook de VW Fun Cup waarmee hij in het voorprogramma van de 24 Uur van Le Mans reed. “Dit project is toch ietsje anders”, legt de Brabander uit. “Hier werkte ik niet rechtstreeks op de wagen, maar op een laag die nadien aan de vormen van de auto werd aangepast. Een beetje intimiderend, moet ik toegeven… Zelfs in maagdelijk wit is een Aston Martin Vantage AMR GT3 al bloedmooi! Ik wou een manier vinden om de wagen nog meer te laten schitteren, en heb dan ook de tijd genomen om me te verdiepen in de geschiedenis van het merk, het team en van Jetcraft, de titelsponsor van Street-Art Racing. En ik ben best trots op het eindresultaat.”

Street-Art Racing, Aston Martin Racing, International GT Open

Het hoeft dan ook niet te verrassen dat de unieke stijl van een artiest die steeds meer internationale bijklank krijgt onmiddellijk te herkennen vast. “Ik wist al heel snel dat ik een explosie van kleuren wou”, vervolgt de voormalige student aan de Academie voor Schone Kunsten van Brussel, die zijn inspiratie ook bij de fauvisten haalt. “Ik ben in mijn leven door een aantal moeilijke periodes gegaan, maar sinds een paar jaar schijnt de zon opnieuw. Ik krijg enorm veel leuke projecten in mijn schoot geworpen. Die explosie van kleuren, dat is ook de explosie van mijn artistieke carrière, en ook die van Street-Art Racing, dat met deze GT3 een belangrijke stap zet. Normaal worden er ook teksten in mijn werken verwerkt en omdat ik tegelijk poëet en schilder ben, zijn die meestal verbonden aan een gedicht. Voor deze auto gaf Jetcraft me de toestemming om hun logo te herinterpreteren, om het zo op de auto te kunnen verwerken. Grote dank aan hen, en ook aan Albert en Damien, twee ware kunstliefhebbers, voor het vertrouwen dat ze me voor dit project schonken.”

Street-Art Racing, Aston Martin Racing, International GT Open

De naam van de tweede rijder wordt binnenkort aangekondigd, en dan weten we wie samen met Pascal Bachmann deze Aston Martin Vantage AMR GT3 zal besturen. Voor de Zwitser, in 2019 Am Cup-kampioen in de GT4 European Series, wordt het ook een nieuwe uitdaging… maar daarover snel meer!

(persbericht, foto’s met dank aan Sassography en Patrick Bya)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws