Kalle Rovanperä heer en meester in Zweden

Zijn derde overwinning in het World Rally Championship werd dit weekend een feit, de jonge Fin Kalle Rovanperä was bij momenten indrukwekkend snel op de gladde wegen rond Umeå. Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe werden tweede, Esapekka Lappi en Janne Ferm derde.

Twee Toyota’s op het podium in Zweden, en enige tijd was er zelfs kans op drie. Elfyn Evans ging als tweede in het klassement van start met nog vier proeven te gaan, helaas kwam de Toyota in contact met een sneeuwmuur waardoor een jammerlijke opgave een feit werd. Zaterdagavond ging de Brit al spectaculair van de weg na de finish van de laatste proef, hiervoor kreeg hij 10s straftijd voor het niet volgen van de beschreven route in het roadbook.

Toyota Gazoo Racing Media

Esapekka Lappi reed bij zijn terugkeer een sterke wedstrijd en eindigde derde, het aanvallen van de tweede plaats werd wijselijk afgeraden door het team om zoveel mogelijk punten te scoren in het kampioenschap voor de constructeurs. En dan Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen, de maturiteit waarmee Kalle deze wedstrijd afwerkt belooft heel wat voor de toekomst. Vader en zoon Rovanperä hebben nu elk een overwinning in Zweden op hun naam staan.


Takamoto Katsuta en Aaron Johnston reden een verdienstelijke wedstrijd en eindigden knap vierde. “Ik heb het geprobeerd, maar ik maakte één heel domme fout toen ik een rempunt verkeerd begreep en te hard remde. Het belangrijkste is dat we hier zijn. We hadden een erg sterke auto en in de toekomst zal ik proberen om mee te vechten aan de top” reageerde de Japanner aan de finish van de Power Stage.

Hyundai Motorsport Media

Hyundai Motorsport had iets goed te maken na de Monte-Carlo en de tweede plaats van Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe doet ongetwijfeld heel veel deugd. Anderzijds zien we twee wagens in het team die opnieuw problemen gekend hebben, Ott Tänak kende problemen met de hybride box en werd hierdoor zelfs tot opgave gedwongen op vrijdag. De Est ging opnieuw van start en nam de 5 punten voor zijn rekening van de Power Stage.

Hyundai Motorsport Media

Ott Tänak: “Het is moeilijk samen te vatten. Het is zo-en-zo geweest en ups and downs met nogal wat dingen die gebeuren. Laten we zien wat de toekomst brengt.”

Voor Oliver Solberg begon de wedstrijd goed met een top drie plaats bij aanvangsfase van de wedstrijd. Helaas op zaterdag verdween het vertrouwen in de i20 en kreeg hij ook problemen met de gasklep. Deze problemen leverden hem een straftijd op wegens het te laat inklokken en zag zo een mooi resultaat wegsmelten als sneeuw voor de zon.

FB M-SPORT

M-Sport dan, wat te voorspellen was is jammer genoeg ook uitgekomen. Geen Sébastien Loeb achter het stuur van een wagen die naar ons mening in staat moet zijn om voor de overwinning te rijden. Craig Breen ging op vrijdag al meteen in de fout en moest opgeven, zijn herstart op zaterdag was evenmin een succes, mechanische problemen deden hem opnieuw opgeven tijdens proef 14. Adrien Fourmaux had één opdracht dit weekend en dat was de wedstrijd uitrijden, helaas besliste de Puma er anders over. De Franse belofte kende motorproblemen op proef 15 en werd tot opgave gedwongen. Gus Greensmith eindigde als vijfde op 3min20 van de winnaar, de Brit verloor tijd op vrijdag door problemen.

UITSLAG

Kalle Rovanperä neemt de leiding in het kampioenschap met 46 punten. Thierry Neuville moet het stellen met 14 punten minder op de tweede plaats en Sébastien Loeb zien we terug op plaats drie met 27 punten.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws