WEC: seizoen begint in Sebring dit weekend voor Toyota Gazoo Racing

Toyota Gazoo Racing zal zijn FIA World Endurance Championship titels verdedigen met een vernieuwde GR010 HYBRID Hypercar, die volgende week van start gaat met de 1000 mijl van Sebring in Florida, waar Fujitsu Limited en JFE Steel zich als partners zullen aansluiten.

Na een succesvol debuutseizoen in 2021 won de hybride, 700 pk sterke Hypercar de 24 uur van Le Mans en beide wereldkampioenschappen. De auto keert terug voor het WEC-seizoen 2022, waarin zes races worden gereden. Toyota Gazoo Racing is vastbesloten om die kronen te behouden.

De GR010 HYBRID van de 2022-specificatie zal andere banden- en wielmaten gebruiken dan zijn voorganger. Vooraan zullen de 12,5 x 18inch RAYS-wielen in magnesiumlegering 29/71-18 Michelin-banden dragen, terwijl achteraan 34/71-18-rubber op 14 x 18inch-wielen zal worden gemonteerd.

Als gevolg van deze wijziging moesten er kleine wijzigingen aan de carrosserie worden aangebracht om de luchtstroom te behouden en binnen het door de voorschriften vereiste aërodynamische prestatievenster te blijven; de meest zichtbare zijn de vergrote windgeleiders achter en de vin van de motorkap.

Hoewel de carrosserie van de GR010 HYBRID in essentie ongewijzigd blijft, zijn de instellingen van de 3,5-liter motor aangepast aan de nieuwe 100% hernieuwbare brandstof die voor 2022 in het WEC wordt geïntroduceerd. De brandstof, gemaakt van wijnresten en landbouwmateriaal, vermindert de CO2-uitstoot met minstens 65% en draagt bij tot de voortdurende inspanningen voor meer duurzaamheid in de autosport.
Naast de aanpassingen aan de wagen voor het nieuwe seizoen, profiteert Toyota Gazoo Racing ook van een herziene managementstructuur. In Sebring zal Kamui Kobayashi deelnemen aan zijn eerste race in zijn nieuwe dubbelrol als Team Principal en rijder van de #7 GR010 HYBRID, naast collega-wereldkampioenen Mike Conway en José María López.

Kazuki Nakajima begon zijn rol als Vice Chairman bij Toyota Gazoo Racing Europe, de operationele basis van het WEC-team, in januari na zijn pensioen als racecoureur. Hij zal het team ondersteunen tijdens races en Ryo Hirakawa begeleiden, die de #8 line-up van Sébastien Buemi en Brendon Hartley komt versterken. Ryo, die in 2016 en 2017 op Le Mans uitkwam in de LMP2-klasse, is klaar voor zijn eerste WEC-seizoen na uitgebreide voorbereidingen tijdens tests en in de rijsimulator.

Het seizoen 2022 gaat officieel van start met een tweedaagse proloogtest dit weekend, de eerste keer dat de GR010 HYBRID rijdt op de 6,019 km lange Sebring International Raceway, de historische bakermat van de Amerikaanse sportwagenracerij.

De raceweek is een waar festival van enduranceracen, wanneer op vrijdagavond een enorme menigte samenkomt op het voormalige militaire vliegveld om te genieten van een acht uur durende WEC-race, op zaterdag gevolgd door de 70e editie van de legendarische Mobil 1 Twaalf Uren van Sebring, onderdeel van de Amerikaanse IMSA-serie.

Toyota Gazoo Racing bezocht Sebring voor het eerst in 2019, toen een recordpubliek Sébastien, Kazuki en Fernando Alonso zag winnen, en Mike, Kamui en José een een-tweetje afsloten voor de TS050 HYBRID. Het team mikt op een herhaling van dat resultaat om een perfecte start te maken van het seizoen 2022.

Foto’s: Toyota Gazoo Racing media

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws