De Porsche 911 GT3 Cup veroverde in 2013 ook de Benelux

De Porsche Carrera Cup Benelux is in 2022 aan zijn tiende editie toe. De voorbije negen seizoenen leverden strijd van de bovenste plank, met prachtige namen als winnaars van de wedstrijden en vooral zeer sterke kampioenen. In een terugblik op de voorbije seizoenen, starten we het verhaal met Jeffrey van Hooydonk, de eerste kampioen in een lange reeks.

Het was een nieuw gegeven in de Benelux: een merkencup met de Porsche 911. In het voorprogramma van de F1 zagen we al geruime tijd de Porsche Supercup, terwijl in landen als Duitsland en Frankrijk de Porsche Carrera Cup al een stevige traditie had. In Nederland, België en Luxemburg was dat echter nog niet het geval, tot het eerste weekend van mei 2013. Op de startgrid stonden grote namen als Jeffrey van Hooydonk, Bert Longin of Christiaan Frankenhout, maar ook aanstormend talent als Max van Splunteren en de jonge Brit Hunter Abbott en de gentlemen drivers die luisterden naar namen als Carlos Rivas, Frank Beliën en Paul van Splunteren. We zagen ook Spaanse, Amerikaanse en Duitse gastrijders op het Porsche-toneel verschijnen. De teams die van meet af aan present tekenden, waren DVB Racing, NGT, Speedlover en Porsche Groep Zuid. Het seizoen telde zes meetings, met drie wedstrijden per weekend, want de wagens mochten dan nog door twee rijders gedeeld worden. De circuits van afspraak waren Spa-Francorchamps, Zolder, Assen en Zandvoort.

Na een spannend seizoen ging de eerste titel naar de Belgische ex-F1-testrijder Jeffrey van Hooydonk, die de DVB Racing Porsche 997 GT3 Cup deelde met de Brit Hunter Abbott. Samen stonden zij maar liefst tienmaal op het hoogste podium en zij eindigden dan ook op de plaatsen één en twee van het kampioenschap, voor de Luxemburger Carlos Rivas (Speedlover). Melroy Heemskerk (NGT) en Christiaan Frankenhout (Porsche Groep Zuid) maakten de top 5 volledig. De Brit Abbott tekende met zes poleposities als beste man tegen de chrono, terwijl Max van Splunteren met zes snelste ronden toen al liet zien wat hij in zijn mars had.

Een blijvende, mooie herinnering

“Het was inderdaad de start van een nieuwe competitie”, doet Jeffrey van Hooydonk bijna tien jaar na zijn titel het verhaal. “Samen met mijn partner Petronas, leek het ons een goed plan om aan de merkencup deel te nemen, te meer dat andere competities wat in de onduidelijkheid baadden op dat moment. Ik had altijd al met een Porsche willen rijden en dat was dus de gelegenheid bij uitstek. De concurrentie was van meet af aan aanwezig en die zou in de seizoenen erna alleen nog maar groeien. Ik werd in 2014 overigens nog eens vicekampioen in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, dus ik mag stellen dat ik twee mooie seizoenen beleefd heb. Neem van me aan dat winnen geen evidentie was en alles moest echt goed zitten om vooraan mee te strijden en te kunnen winnen. DVB Racing, de structuur waarmee ik reed, had de zaken ook goed voor elkaar, zeker qua set-up en bandenmanagement. De Porsche-competitie en het succes erin zijn voor mij echt blijvende, mooie herinneringen.”

Jeffrey van Hooydonk maakte na zijn successen in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux de overstap naar het Belcar Endurance Championship waarin hij vorig seizoen zowel de 24 uur van Zolder als de nationale titel won. “Ik ben wat ouder en dan is het langere werk misschien toch wel meer aangewezen”, besluit de Antwerpenaar zijn terugblik op het seizoen 2013 met een knipoog.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws