Thierry Neuville: “Portugal, leuk maar uitdagend”

Hyundai Motorsport reist met meer vertrouwen af naar de vierde ronde van het 2022 FIA World Rally Championship (WRC), Rally de Portugal, na een dubbele podiumfinish in de Rally van Kroatië. Na een moeilijke start van de campagne is het hele team gefocust op het voortzetten van de verbeterde vorm en het meedingen naar de overwinning op de gravelwegen van het evenement in Matosinhos.

Als eerste evenement op gravel in het hybride tijdperk van het WRC zal de Rally de Portugal een veeleisende test worden voor de Hyundai i20 N Rally1. Hoewel hij dit seizoen al ijs, sneeuw en asfalt heeft getrotseerd, vormt de onvoorspelbare ondergrond een nieuwe uitdaging die de auto en de teams tot het uiterste zal drijven.

Voor Dani Sordo en Cándido Carrera wordt de Rally de Portugal hun eerste wedstrijd in de Hyundai i20 N Rally1, maar tijdens de tests heeft de equipe al heel wat kilometers in de auto gemaakt. Sordo heeft ook een goede staat van dienst in Portugal, waar hij al vijf keer op het podium stond, waaronder in 2021. De Spanjaarden zullen samen met de Belgen Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe en de Esten Ott Tänak/Martin Järveoja deel uitmaken van de Hyundai Motorsport-formatie voor dit weekend. Alle drie de teams zullen proberen om snel met de ondergrond vertrouwd te raken en een sterk resultaat op gravel te behalen.

Thierry Neuville: “Rally de Portugal is voor ons deelnemers een heel spannend evenement; er zijn altijd enorme massa’s fans en er heerst een geweldige sfeer. De etappes zijn leuk maar uitdagend. Dat komt vooral door de hoge temperaturen, dus ook hier is bandenslijtage belangrijk, en het kan behoorlijk ruig zijn tijdens de tweede etappe. Het wordt ons eerste gravel-evenement met de nieuwe hybride auto’s; we hebben in Zweden op de gravel-setup in de sneeuw gezien dat de auto snel was en we hopen dat we op deze ondergrond sterk zullen zijn.”

Ott Tänak: “Portugal is een erg leuke rally om te rijden, eentje waar ik echt van geniet. Het is de eerste keer dit jaar dat we op gravel rijden, dus dit zal onze eerste graadmeter zijn om te zien hoe competitief we zijn. Portugal is snel met een vrij zachte ondergrond, en de tweede lus van de etappes kan zwaar en veeleisend zijn na de eerste doorkomst. Je hebt hier zowel een goede betrouwbaarheid als snelheid nodig om succesvol te zijn. Martin en ik weten wat er nodig is om in Portugal te winnen; we hopen dat het momentum van ons podium de vorige keer in Kroatië wordt voortgezet met een goed resultaat volgend weekend.”

Dani Sordo: “Portugal is altijd erg mooi, dus ik ben erg blij dat dit mijn eerste evenement van het seizoen wordt, want ik heb hier in het verleden twee keer een podium gescoord met Hyundai. Normaal gesproken komen er veel toeschouwers uit mijn thuisland Spanje en het publiek is altijd fantastisch. Ik ben opgewonden om voor het eerst met de auto op gravel te rijden. Ik hoop dat ik een goed ritme met de auto kan vinden en me snel aan deze nieuwe uitdaging kan aanpassen. Het zal niet gemakkelijk zijn, want de andere rijders hebben al drie rally’s gereden, dus ik hoop dat het gevoel voor de auto snel komt.”

Foto: Hyundai Motorpsort

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws