Mathieu Lietaer: eerste scratch in ORC Canal Rally

Mathieu Lietaer en Robbe Ghesquiere behaalden een mooi resultaat in het Historic-gedeelte van de ORC Canal Rally. Hun wedstrijdrelaas:

“Na een geslaagde rally van Tielt, was ORC de volgende op de planning. Niet met onze trouwe Pinto MK2 maar met de BDG Injectie versie. Onze laatste uitstap met dergelijke wagen dateert al van de Aarova rally 2019. Waar we de klasse H3 wonnen en 3e divisie 4 werden. Ik had wel wat verwachtingen die ik wou inlossen met die wagen. Doel was sowieso zo hoog mogelijk eindigen en weerwerk bieden aan de concurrentie. Met de Ascona 400 en het talent van Paul Lietaer hielden we geen rekening. Een klasse apart. Grootste moeilijkheid van de dag zou de bandenkeuze worden. Met grillig Belgisch regenweer lag de ene proef droog, de andere kletsnat op 5km van elkaar. Er werd geopteerd om slicks te monteren. De eerste proef lag er opdrogend( dus nog half nat) bij. Niet ideaal om zo’n raket over de proef te zenden met slicks in de regen. Ietwat aftastend, klokten we een 6e tijd algemeen bij de historics. Met 5 wagens binnen de 5 seconden en met zicht op het podium. De strijd was meteen hevig gestart. De Ginste lag al wat droger en op kp Hulste werd al een 3e tijd algemeen geklokt met 2 seconden verschil op McDevitt.

Opnieuw gokken met banden. Toch bleven we trouw aan de slicks en klokten we respectievelijk een 5e op Wielsbeke, 4e op De Ginste en terug een 3e tijd op kp Hulste. Ondanks het dreigende regenweer startten we zoals gans het historic pak opnieuw op slicks. De hemelsluizen trokken echter open boven Wielsbeke, net voor de eerste wagen vertrok. Gladde toestanden maar het was voor iedereen gelijk. We reden er een mooie 5e tijd in moeilijke omstandigheden. Als bij wonder lag de Ginste er zo droog als wat bij. En dat op enkele kilometers verschil. We reden er een naar ons gevoel heel goeie tijd en hoorden achteraf dat we onze eerste scratch hadden gerealiseerd! Nonkel Paul kende problemen met de ophanging, waardoor we 4 seconden sneller klokten dan Brecht Lavaert met de BMW 323. Op verbinding naar Hulste houd de Escort het echter voor bekeken en viel stil. Door koelbloedig reageren konden we het euvel( benzinepomp zonder stroom) oplossen en zonder tijdsverlies de wedstrijd hervatten. Door alle commotie liet ik me wel even vangen op Hulste en ging rond. Waarmee ik ook de kansen verspeelde op een podium. Want de dichtste plek zat nu op 19 seconden verwijderd.

Met nog een laatste effort en een 2de tijd de laatste maal op kp Hulste, konden we onze wedstrijd afsluiten als 4e historic algemeen, op 15 seconden van het podium. Verder werden we klassewinnaar in H3 en 22e algemeen. Een heel mooi resultaat waar Robbe en Ikzelf trots op terug kunnen kijken.

Langs deze weg wens ik nog het Serviceteam voor de goeie zorgen te danken. Robbe voor de feilloze nota’s en leutte.
Ook hartelijk bedankt aan de vrienden en familie die talrijk aanwezig waren gans de dag. Deed enorm veel deugd! Nonkel Paul voor het me toevertrouwen met de wagen en de kans.
Niet te vergeten de trouwe sponsors. Zonder hen was dit niet mogelijk!

Volgende wedstrijd is de 12uren van Wervik op zaterdag 11 juni. See you at the stages!”

Foto: Met dank aan Kevin Opsomer.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws