Toyota Gazoo Racing, een review op de testdag van Le Mans

Met slechts één kans om de GR010 HYBRID Hypercar op Le Mans te evalueren voor de raceweek, is de testdag van cruciaal belang voor de voorbereidingen aangezien het team streeft naar een vijfde opeenvolgende overwinning en het maakte efficiënt gebruik van de twee sessies van vier uur.

Het verzamelen van gegevens over het gedrag van de auto en de banden was de hoogste prioriteit, waardoor rondetijden geen rol speelden. Desondanks zetten Mike Conway, Kamui Kobayashi en José María López, de winnaars van vorig jaar, in hun #7 GR010 HYBRID de snelste rondetijd van de dag neer: 3mins 29,896secs. Sébastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa, in de #8 auto, waren derde met slechts 0,594 seconden achterstand.

De eerste teamleden arriveerden meer dan een week geleden op het circuit om de garage en werkfaciliteiten te installeren. De volledige crew is sinds vrijdag ter plaatse, toen de auto’s werden klaargemaakt voor de technische controle op zaterdag in het centrum van de stad, die plaatsvond voor een enthousiast publiek na een afwezigheid van twee jaar.

Na enkele dagen van warm weer en onweersbuien begon de testdag op zondag om 9 uur ’s ochtends bij koelere temperaturen onder een grijze hemel. Mike en Ryo hadden de eer om voor de eerste keer in 2022 met hun respectievelijke wagens het Circuit de la Sarthe op te gaan om aan een intensief voorbereidingsprogramma te beginnen.

Het 13,626 km lange circuit bestaat gedeeltelijk uit openbare wegen die pas op zondagochtend werden afgesloten, zodat de baanomstandigheden in de loop van de dag sterk veranderden naarmate puin van het oppervlak werd geruimd. Dit werd geleidelijk vervangen door vers bandenrubber dat meer grip bood.

De GR010 HYBRID met 2022-specificatie, die andere wielmaten en aerodynamische aanpassingen heeft dan zijn voorganger als wereldkampioen, had voor de testdag nog nooit op La Sarthe gereden. De rijders en het team werkten onophoudelijk om de aerodynamische, mechanische en controle-instellingen te vergelijken en te optimaliseren.

De #7 crew eindigde de ochtend als beste dankzij een ronde van José. De beste prestatie van Brendon in de #8 GR010 HYBRID bracht hen op de derde plaats, terwijl Ryo de GR010 HYBRID Hypercar op Le Mans voor het eerst in het echt beleefde, hoewel hij tijdens zijn voorbereiding ook al in de rijsimulator had getest.

De line-up van #8 coureurs werd in de namiddag vervolledigd toen Sébastien zich na zijn Formule E-race in Indonesië op zaterdag bij het team voegde. De zon keerde terug naar La Sarthe voor de tweede sessie en het programma van het team vorderde gestaag toen de focus werd verlegd naar het vergelijken van de bandencompounds.

De #7 auto was opnieuw het snelst na een ronde van José, terwijl Ryo’s ronde in de #8 de derde plaats opleverde. Aan het einde van de dag hadden de twee GR010 HYBRID Hypercars samen 2.861 km afgelegd in 210 ronden, waarmee ze allebei meer ronden reden dan alle anderen in het 62 auto’s tellende veld.

Woensdag wordt de race op het circuit hervat met vijf uur vrije training in twee sessies, plus een uur kwalificatie.

Kamui Kobayashi (auto #7): “Het ging goed en we hadden een vlotte dag zonder problemen. Dit is nog maar het begin van het evenement en de baanomstandigheden zullen zich de komende week verder ontwikkelen. We hebben de hele dag verschillende systemen gecontroleerd en ons voorbereid zodat we de set-up kunnen aanpassen als de omstandigheden veranderen. Onze auto is ontworpen voor Le Mans en de balans voelde meteen goed aan, maar we zullen zien hoe het plaatje er volgende week uitziet. Ik kijk er naar uit.”

Mike Conway (auto #7): “We zijn hier in Le Mans al een paar dagen dus het was fijn om op de baan te zijn en van start te gaan. De testdag verliep goed en we hadden een fatsoenlijke balans direct uit de doos. We hebben ons programma afgewerkt, een paar verschillende set-ups geprobeerd en gekeken wat we konden verbeteren. Er zijn wat veranderingen aan onze auto doorgevoerd sinds de vorige keer dat we hier reden en de hybride uitrolsnelheid is ook anders, dus het was goed om wat rondjes te rijden.”

José María López (auto #7): “De eerste dag verliep prima en we reden zonder problemen. We waren bezig met verschillende instellingen voor de aerodynamica, de rijhoogtes en andere dingen, en we keken ook naar de verschillende bandencompounds. We proberen al deze elementen zo goed mogelijk te begrijpen en werken aan verbetering. De auto voelde, zoals altijd hier in Le Mans, erg fijn aan om mee te rijden, maar we hebben nog een lange week voor de boeg en we moeten ons hoofd erbij houden en blijven werken.”

Sébastien Buemi (auto #8): “Ik was blij dat ik vandaag een flink aantal ronden kon rijden, ondanks de lange reis terug uit Indonesië. Bedankt aan het team dat ik tijdens de middagsessie veel ronden heb kunnen rijden. Ik vond het leuk om terug te zijn in Le Mans; we hadden geen problemen en we hadden geluk met het weer. We gaan alle data bekijken en kijken wat we voor woensdag kunnen verbeteren.”

Brendon Hartley (auto #8): “Het was geweldig om de fans bij scrutineering te zien na een paar jaar zonder deze traditie. De sfeer zit er een week voor de race al goed in en het voelde goed om weer op de baan te zijn in Le Mans. We hebben de afgelopen maanden veel tijd besteed aan de voorbereiding. Het is duidelijk dat de GR010 HYBRID gemaakt is voor dit circuit, waar hij zich het best thuis voelt, dus het is altijd een plezier om er hier mee te rijden. Het ziet er vooraan erg competitief uit en we zitten in de mix.”

Ryo Hirakawa (auto #8): “Dit was mijn eerste dag in de GR010 HYBRID op Le Mans en ik heb ervan genoten. Ik was positief verrast hoe goed de auto aanvoelt op dit circuit; hij is ontworpen voor Le Mans en hij voelde geweldig aan. Ik heb van elke ronde genoten en ik kijk er nu naar uit om met deze auto te racen. We hebben veel getest en geanalyseerd om ons voor te bereiden op volgende week. Ik voel me al aardig op mijn gemak, maar er zijn nog punten die ik stap voor stap kan verbeteren. So far, so good en we blijven gewoon zo doorwerken in de raceweek.”

Ochtendsessie:
1e #7 TOYOTA GAZOO Racing 3mins 31.626secs 50 ronden
2e #708 Glickenhaus Racing (Pla/Dumas/Derani) +0.109secs 26 ronden
3e #8 TOYOTA GAZOO Racing +0.351secs 53 ronden
4e #709 Glickenhaus Racing (Briscoe/Westbrook/Mailleux) +0.996secs 39 ronden
5e #36 Alpine Elf Team (Negaro/Lapierre/Vaxiviere) +1.167secs 41 ronden
6e #38 JOTA (Gonzalez/Da Costa/Stevens) +2.338secs 49 ronden

Middagsessie:
1e #7 TOYOTA GAZOO Racing 3min 29.896secs 54 ronden
2e #708 Glickenhaus Racing (Pla/Dumas/Derani) +0.208secs 51 ronden
3e #8 TOYOTA GAZOO Racing +0.594secs 53 ronden
4e #709 Glickenhaus Racing (Briscoe/Westbrook/Mailleux) +0.926secs 40 ronden
5e #22 United Autosports USA (Hanson/Albuquerque/Owen) +2.203secs 48 ronden
6e #38 JOTA (Gonzalez/Da Costa/Stevens) +2.486secs 45 ronden

Foto: Toyota Gazoo Racing Media

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws