Viering 50 jaar BMW M GmbH op het Goodwood Festival of Speed 2022

Alle ogen zijn gericht op BMW M GmbH tijdens het 2022 Goodwood Festival of Speed, wanneer BMW’s legendarische motorsportdivisie vijf decennia van succes viert. Festivalgangers zullen getuige zijn van de wereldpremière van de allereerste BMW M3 Touring en de Britse première van de nieuwe BMW M4 CSL, die beide de heuvel op gaan tijdens het wereldberoemde vierdaagse evenement. Dit alles tegen de achtergrond van een opvallende centrale sculptuur op het gazon van Goodwood House, ontworpen als eerbetoon aan 50 jaar uitmuntendheid in de autosport en met enkele van de meest iconische modellen van BMW M. Elders kunnen bezoekers de nieuwste modellen uit BMW’s opwindende reeks zien – en in sommige gevallen ook rijden -, waaronder de nieuwe BMW iX1, i7, i4 en iX M60.

Voor het eerst in zijn geschiedenis zal het BMW M gamma worden aangevuld met een BMW M3 Touring, die een distillatie is van de technologische kracht en know-how van de BMW M3 en M4 familie, gecombineerd met het praktische karakter van een vijfdeurs touring model. Dit nieuwste BMW M model wordt op donderdag 23 juni om 10.00 uur (BST) bij BMW M op Trackside onthuld, samen met een high-performance M3 Touring met Performance Parts, en is vervolgens elke dag van het Festival op de Hillclimb te zien in de categorie ‘First Glance’.

Naast de M3 Touring en de BMW M3 Touring MotoGP Safety Car op de heuvel, viert de nieuwe BMW M4 CSL zijn première in het Verenigd Koninkrijk. Deze ultieme tweezits coupé voor op het circuit wordt gekenmerkt door een vermogenstoename van 40 pk ten opzichte van de huidige BMW M4 Competition Coupé tot 550 pk, terwijl zorgvuldige gewichtsbesparende maatregelen – waaronder het gebruik van koolstofvezel voor het dak, de motorkap en het kofferdeksel – het totale gewicht met 100 kg doen dalen (in standaarduitrusting voor de Duitse markt). Als gevolg daarvan heeft de nieuwe BMW M4 CSL de beste rondetijd ooit neergezet voor een BMW racewagen op het Nordschleife circuit van de Nürburgring.

Met BMW M GmbH als het geëerde merk, zal de Central Feature voor Goodwood House een oogverblindend schouwspel presenteren van BMW M auto’s uit het verleden, heden en de toekomst. BMW UK voegt zijn legendarische BMW 3.0 CSL toe aan de Central Feature, terwijl BMW Group Classic nog drie andere exemplaren beschikbaar stelt: de BMW M1 Procar uit de late jaren 1970; een WTCC BMW 3 Serie E90; de Le Mans winnende BMW V12 LMR uit 1999. De display wordt gecompleteerd door de BMW M LMDh racewagen, die volgend jaar zijn debuut maakt.

Naast de historische BMW M wagens voor de Central Feature, brengt BMW Group Classic nog vier beroemde racewagens naar de Hillclimb van Goodwood. Pedro Piquet (BRA), zoon van drievoudig F1-wereldkampioen Nelson Piquet, rijdt in ’s werelds eerste F1-wereldkampioenschapsauto met turbo, de Brabham BMW BT52 uit 1983.

Steve Soper (UK) zal op donderdag de heuvel beklimmen in de BMW V12 LMR. Hij wordt gevolgd door Markus Flasch (CEO van BMW M GmbH, 2018-2021), die op vrijdag, zaterdag en zondag in de rijdersstoel zal plaatsnemen.

ZKH Leopold Prins van Beieren (GER) zal de sharknose BMW 635CSi besturen en Bruno Spengler (CAN) zal zijn beroemde BMW Z4 GTR besturen, die is voorzien van het Michel Vaillant Design uit de 24-uursrace van Spa-Francorchamps van 2015.

Voor velen zal BMW M at Trackside het middelpunt vormen van de festiviteiten tijdens het lange weekend. De stand wordt bekroond door een originele BMW M1 en biedt plaats aan iconische modellen uit het roemruchte verleden van BMW M, van de legendarische BMW M3 E30 tot de befaamde BMW M3 CSL E46. Ze zullen hun plaats innemen naast een opwindende line-up van moderne BMW M grootheden, van de ultieme 635 pk BMW M5 CS en de BMW M4 GT3 met circuitkwaliteit tot de exclusieve nieuwe BMW M850i Cabrio en de innovatieve elektrische BMW i4 M50. Bezoekers kunnen een glimp opvangen van de toekomst voor BMW M, met de innovatieve BMW Concept XM, een visie van compromisloze topprestaties en extravagante luxe.

Op de Stable Yard – opnieuw gewijd aan BMW’s nieuwste reeks volledig elektrische en geëlektrificeerde modellen – is de verbluffende BMW i Vision Circular te zien, een concept dat illustreert hoe vastbesloten het bedrijf is om de meest duurzame fabrikant te worden. Geoptimaliseerd voor de circulaire economie en met het doel om 100% gerecycled en recyclebaar materiaal te gebruiken, biedt de BMW i Vision Circular een beeld van een compacte maar luxueuze volledig elektrische auto met een focus op duurzaamheid voor het jaar 2040.

BMW’s focus op duurzaamheid is al even duidelijk in de nieuwe BMW i7, die na zijn recente onthulling te zien is in The Stable Yard. De nieuwste versie van de vlaggenschip-berline van het merk is klaar om het luxesegment opnieuw te definiëren met nieuwe niveaus van elektrificatie en digitalisering. Zijn state-of-the-art volledig elektrische aandrijflijn wordt aangevuld met een mix van luxueus interieurdesign en een verbazingwekkende entertainmentervaring, met de multisensoriële BMW iDrive en het unieke 31,3-inch 8K BMW Theatre Screen. Deze eigenschappen komen verder tot uiting in de krachtige nieuwe BMW M760e, een plug-in hybride met 571 pk die verbluffende prestaties levert en toch opmerkelijk efficiënt is.

De onlangs onthulde BMW iX1 maakt zijn Britse debuut op het Goodwood Festival of Speed, nog een primeur op de Stable Yard. De derde generatie BMW X1 heeft een scherper design, is over de hele linie duurzaam en biedt baanbrekende digitale innovaties. De BMW iX1 xDrive30 is voor het eerst verkrijgbaar met een volledig elektrisch aandrijfsysteem en biedt een elektrische actieradius tussen 257 en 272 mijl (WLTP, voorlopige cijfers).

Deze modellen krijgen ook gezelschap van het technologische vlaggenschip van het bedrijf, de nieuwe BMW iX M60, een volledig elektrische Sports Activity Vehicle die emissievrij rijplezier en sportieve wendbaarheid combineert met luxe en comfort in lounge-stijl. Aangedreven door twee BMW M eDrive elektromotoren voor intelligente BMW xDrive vierwielaandrijving, accelereert de BMW iX M60 in 3,8 seconden van 0 naar 100 km/u, terwijl hij toch een actieradius van 348 mijl (WLTP) haalt met één lading.

Het publiek kan de verzengende prestaties van de BMW iX M60 zelf ervaren tijdens de ‘Electric Only’ Motor Circuit Test Drives op vrijdag, waar ze ook het circuit kunnen betreden achter het stuur van de nieuwe BMW i4, de allereerste volledig elektrische Gran Coupé van het merk, en de praktische BMW iX3.

Frank van Meel, CEO van BMW M, zei: “Er is geen betere plek om ons 50-jarig jubileum te vieren dan tussen onze fans op het Goodwood Festival of Speed dit jaar, omringd door de iconische auto’s die onze positie in de autosportgeschiedenis hebben verstevigd. Maar we richten onze blik op het wereldberoemde evenement ook op de toekomst, met een selectie opwindende nieuwe modellen uit onze innovatieve geëlektrificeerde line-up, en de wereldpremière van de langverwachte allereerste BMW M3 Touring.”

Het Goodwood Festival of Speed wordt gehouden over vier dagen van 23-26 juni 2022.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws