Unieke Jaguar Classic E-Type debuteert op platina jubileum van de koningin

Tijdens de optocht voor het platina jubileum van de koningin op 5 juni 2022 toonde Jaguar Classic een op maat gebouwde Jaguar E-type. De exclusieve restauratie omvatte een hele waslijst aan verbeteringen, uitgevoerd door de deskundige technici van Classic Works, en een metaalblauwe lak geïnspireerd op het blauw van de Union Jack.

De unieke E-type debuteerde in de optocht voor het platina jubileum van de koningin, samen met vijftien iconische Jaguars, waaronder een reeks historisch belangrijke Jaguars E-type, een volledig elektrische I-PACE eTROPHY-racewagen en zeven cabriolets met bekende Dames. De klant, die bijzonder verheugd was met zijn deelname aan de optocht, kreeg in de passagierszetel gezelschap van danser, model en modeontwerper Eric Underwood (Amerika).

Jaguar Classic creëert prachtig afgewerkte E-types door Series 1-modellen in hun originele conditie te herstellen. Dit op maat gemaakte exemplaar gaat nog een stap verder en toont de volledige waaier aan personaliseringsmogelijkheden van het ultramoderne huis in Coventry.

De unieke E-type werd besteld door een klant met specifieke eisen. Hij zocht een Roadster geproduceerd in het jaar waarin hij geboren was en afgewerkt met een op maat gemaakt verzoek. Het team van Jaguar Classic ging aan de slag en traceerde een E-type Series 1, die slechts twee dagen na de geboortedatum van de klant werd gebouwd.

In het daaropvolgende jaar werd de auto van A tot Z opnieuw opgebouwd, te beginnen met het koetswerk. Dat werd gelakt in een nieuwe en unieke diepblauwe metaalkleur geïnspireerd op het blauw van de Union Jack. Na veelvuldig overleg en diverse staalcreaties werd hij exclusief gemengd door de lakafdeling om de perfecte blauwtint te creëren, een proces dat verscheidene maanden in beslag nam.

Het op maat gemaakte interieur is voorzien van een opvallende lederen bekleding in een roodtint, geïnspireerd op de iconische Britse brievenbussen, en werd op traditionele wijze met de hand afgewerkt in de eigen bekledingsafdeling van Jaguar Classic Works.

Stephen Hollis, Bespoke Lead Engineer bij Jaguar Classic“Het is bijzonder dankbaar om de visie van klanten op hun gedroomde E-type tot leven te brengen. Het resultaat is een echte ‘one-off’’, een unieke wagen die alle volledige capaciteiten van het Jaguar Classic-team in de kijker zet. Met een kleurschema geïnspireerd op de Britse vlag, de Union Jack, kan ik geen betere introductie bedenken dan de optocht voor het platina jubileum van de koningin. Ik kijk er echt naar uit om hem langs The Mall te zien paraderen.”

Na de assemblage van het koetswerk en het lakwerk, ging het ontwikkelingsteam aan de slag om de mechanische onderdelen terug te plaatsen en tal van verbeteringen door te voeren. De originele 4,2-liter-zescilindermotor werd vervangen door een grotere 4,7-litermotor, die superieure prestaties neerzet. Hij is geoptimaliseerd voor weggebruik en gekoppeld aan de speciaal ontwikkelde vijfversnellingsbak van Jaguar Classic, voor een soepelere, stillere en meer verfijnde rijervaring.

De opgewaardeerde ophanging zorgt ervoor dat het chassis de prestaties van zijn aandrijflijn kan benutten, terwijl de bredere velgen en banden en het opgewaardeerde remsysteem een superieure grip en zelfvertrouwen verzekeren. Een sportuitlaat en -spruitstuk laten de soundtrack van de E-type perfect aansluiten bij zijn dynamische karakter.

Moderne technologieën zijn onder meer de 21e-eewse connectiviteit van het Classic Infotainment-systeem, dat een aanraakbediening met satellietnavigatie en bluetooth omvat terwijl het qua look perfect aansluit bij de rest van de wagen. De krachtige ledverlichting aan de buitenkant past de verlichting aan de moderne normen aan, voor extra vertrouwen in het donker.

Een reeks specifieke details vervolledigt de wagen, waaronder een unieke nummerplaat en dito dashboardplaatje. Bovendien beschikt deze unieke blauwe E-type over enkele elementen geïnspireerd op de beperkte reeks E-type 60 Collection.

De nieuwe eigenaar: “Ik wilde een klassieke E-type waarop men kan rekenen voor dagelijks gebruik en die altijd comfortabel blijft tijdens lange reizen, terwijl hij toch trouw blijf aan het origineel. Ik ben dan ook onder de indruk van het resultaat. Je voelt de geschiedenis en kennis wanneer je de vestiging van Jaguar Classic Works binnenstapt en zelfs na verscheidene bezoeken word ik nog steeds enthousiast in het gebouw. Ik ben zo trots op de auto die het gepassioneerde team heeft gecreëerd en ik heb het voorrecht om deel uit te maken van zijn verhaal.”

Hoewel het grootste deel van het project specifiek was, kunnen alle eigenaars van een E-type bepaalde elementen aankopen en ervan profiteren. Voorbeelden daarvan zijn de speciaal ontwikkelde vijfversnellingsbak van Jaguar Classic en het Classic-infotainmentsysteem. De vijfversnellingsbak, die oorspronkelijk werd onthuld op de E-type 60 Collection, is verkrijgbaar via het onderdelenteam van Jaguar Classic. Hij geeft de E-type niet alleen meer gebruiksgemak en comfort, maar vergt ook geen snijwerk bij de installatie, waardoor de integriteit van het voertuig verzekerd blijft.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws