Nigel Bailly doet dromen uitkomen

Het is een onwaarschijnlijk en een vooral zeer mooi verhaal dat Nigel Bailly ons brengt! Op zijn veertiende werd hij als levenslustige tiener en autosportfan slachtoffer van een zwaar ongeval tijdens een motocross wedstrijd. Het resultaat was dat de rolstoel hem voor de rest van zijn bestaan zou vergezellen. Hij liet het hoofd echter niet hangen en deze jongeman zou uiteindelijk bergen verzetten om zijn terugkeer te maken naar de autosport, maar dan in een aangepaste versie. Nigel overwon één na één alle obstakels om terecht te komen bij Frédéric Sausset. Zo kon hij deelnemen aan de uithoudingswedstrijden van de Ultimate Cup Series, de Michelin Le Mans Cup en de European Le Mans Series, voordat hij de start nam, en tevens ook de finish haalde (!), in de des 24 uur van Le Mans 2021 aan het stuur van een Oreca 07 LMP2! Als dit niet getuigt van absolute volharding, dan lijkt het er toch zeer hard op…

Dit seizoen zet Nigel Bailly zijn ontdekking van het endurance-wereldje verder. Deze keer dan bij de GT wagens, de Gran Turismo. Hij zit bij de Franse formatie CMR en rijdt er een Bentley Continental GT3 in de GT World Challenge Europe Endurance Cup. Dat betekent dat hij aan de start zal staan van de TotalEnergies 24 Hours of Spa, de absolute wereldtop wat betreft competities met bolides van het type GT3!

Naast deze sportieve successen en zijn onwrikbaar geloof in zijn eigen kunnen, is Nigel niet vergeten dat hij, om daar te geraken, zich heeft moeten weren! En elke dag zijn er andere personen, mannen en vrouwen, die door het noodlot worden overvallen en toetreden tot de kring van “personen met een lichamelijke beperking”. Het is het soort gebeurtenis die je leven omver werpt en je verplicht om terug te vechten. En om terug boven water te komen moet het moreel er zijn…

“Personen met een lichamelijke beperking die uit hun revalidatie komen, moeten een boost krijgen”, legt Nigel Bailly uit. “Je moet ze onder andere tonen dat ze buitengewone avonturen kunnen beleven. Hen laten zien dat, ook al zit je in een rolstoel, er toch vele dingen mogelijk zijn en dat ze uitdagingen kunnen aangaan. Sterker nog, dromen kunnen werkelijkheid worden. Ik ben er het perfecte voorbeeld van!”

Zo gezegd, zo gedaan! Op zaterdag 30 juli zal Nigel Bailly, in samenwerking met prestigieuze partners als SRO Group, het circuit van Spa-Francorchamps, CMR, AVIQ, de uitgeverij Editions Panini, Comet Sambre, La Fleur du Pain, SAGA Piret, CAP48, de Foundation Ladbrokes, Aciers Gros Jean, de vestigingen Fayt en Coyote, een groep van 50 personen (zijnde 25 personen met lichamelijke beperking en hun begeleiders) uitnodigen op het circuit van Spa-Francorchamps om er op een bevoorrechte manier de TotalEnergies 24 Hours of Spa te laten beleven!

“Het is een liefdadigheidsactie van ‘One Plus One’”, vervolgt Nigel Bailly. “Een van de doelen van het initiatief is de betrokken personen tonen dat aangepaste autosport bestaat, want ik ben ervan overtuigd dat nog te weinig mensen met een lichamelijke beperking de stap durven zetten…”

En dat is nog niet alles! Nigel Bailly wil ook fondsen werven in het kader van een project dat rechtstreeks gelinkt is aan de Bentley Continental GT3 ‘Art Car’, waarvan het kleurenschema werd bedacht en gecreëerd door Jean Boghossian. “Bovenop de Bentley GT3, die zal deelnemen aan de wedstrijd, worden een aantal objecten die ontworpen of geschilderd werden door deze artiest, te koop aangeboden om geld te verzamelen voor de ASCTR, de “Association Sportive du Centre Traumatologie Réadaptation” in Brussel”, gaat Nigel Bailly verder. “Het doel is om voldoende fondsen te werven om deze organisatie te helpen. Zij tellen een honderdtal leden die ze omkaderen om mensen in revalidatie de sport te leren kennen, en dat in de breedste zin van het woord. Dit ambitieuze project is volledig in overeenstemming met mijn situatie als racepiloot met een handicap. Het wil sport op hoog niveau verbinden met een menselijk en artistiek project, en dat alles overgoten met een sausje van vechtlust en ernst.”

U hebt het al begrepen: tijdens de komende TotalEnergies 24 Hours of Spa zal Nigel Bailly druk in de weer zijn. Hij mocht veel steun ontvangen om vooruitgang te boeken in zijn sportactiviteit, en hij laat het niet na om veel terug te geven. Het is een eerlijke gang van zaken…

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws