Klinkende zege goede start van twee opeenvolgende Spa-raceweekends

Tijdens de derde race voor het Belcar Endurance Championship werkten Peter Guelinckx, Bert en Stienes Longin met de Audi R8 LMS GT2 uit de ateliers van PK Carsport een probleemloze wedstrijd af. Dat resulteerde in een klinkende tweede seizoenszege, meteen ook een hele opsteker voor volgend weekend, wanneer in Spa de Belgische manche van de Fanatec GT2 European Series wordt verreden.

De Audi R8 LMS GT2 van PK Carsport kreeg voor de meeting in Spa van de Belcar-organisatie een ‘Balance of Performance’ opgelegd, die de wagen minder snel maakte. Deze zogeheten BoP heeft als doel om de verschillen tussen de onderlinge wagens te verkleinen en de races zo spannender te maken.

“Die maatregels kostten ons wel een beetje vermogen”, legt Stienes Longin uit. “Maar aan het begin van het weekend hadden we ook moeite om de juiste afstellingen te vinden. Daar hebben we sinds de start van de vrije trainingen hard aan gewerkt, en er zelfs een groot deel van de kwalificaties aan opgeofferd. Dat leverde resultaat op. Een verschil van vier seconden op de snelste Lamborghini wisten we te reduceren tot vijf tienden van een seconde. Een serieuze vooruitgang.”

Tijdens de openingsfase van de race kon Bert Longin de Lamborghini van Totaalplan Racing dan ook het vuur aan de schenen leggen. “De bedoeling was om ze niet meer dan twee, drie seconden te laten uitlopen”, legt Longin uit. “En daar zijn we in geslaagd. Cedric Wauters kan aan een stuur draaien en we hebben ook enkele mooie duels uitgevochten, maar uiteindelijk bleek de Lambo in Spa nog iets sneller. Eens de pitstops er aan kwamen werd echter wel duidelijk dat PK Carsport op dat vlak zijn gelijke niet kent. Het gevolg van de professionele aanpak die we al altijd toepassen, zowel het team als de zes rijders van de twee wagens. Zo konden we opnieuw de bovenhand nemen.”

Na de rijderswissel kon Peter Guelinckx proberen de voorsprong verder uit te bouwen, iets waar hij met brio in slaagde. “Ik denk niet dat ik ooit al zo goed op Spa-Francorchamps heb gereden”, stelde Guelinckx met een brede lach. “De Raidillon kon ik sneller nemen, Blanchimont ook, en dat levert dan uiteraard ook resultaat op. We werkten een foutloze race af, en dit resultaat is iets waar we best trots op mogen zijn. BoP of niet, het zijn nog altijd de rijders en het team die het verschil maken.”

Stienes Longin kon het verhaal helemaal afwerken, en het PK Carsport-trio kon voor de tweede keer dit seizoen op het hoogste podiumtrapje staan. Een uitstekende start van de Spa-dubbel, want volgende week staat in het kader van de SRO Speedweek de Belgische manche van de Fanatec GT2 European Series op het programma. Daar nemen Bert Longin en Peter Guelinckx het op tegen de tweede Audi uit de PK Carsport-ateliers, bestuurd door kampioenschapsleiders Stienes Longin en Nicolas Saelens.

“’Het werk wat we dit weekend hebben geleverd, zal ons ook volgend weekend van pas komen”, weet Stienes Longin. “Goed, we rijden er met andere banden (de Michelins van dit weekend worden er verplicht ingeruild voor Pirellirubbers, red.), maar we kunnen heel wat elementen van de afstellingen overnemen. Ik kijk ontzettend uit naar die meeting.”

Nog dit: de BMW M2 CS van Andy Peelman, Jurgen Van den Broeck en Junior Planckaert haalde het einde van de Belcar-race niet. Laatstgenoemde werd bij de start hard aangetikt, en schade aan de kabelboom zorgde er voor dat Andy Peelman tijdens zijn stint de wagen definitief moest parkeren. Jammer, want het trio leek in de TA-klasse goed op weg naar een podiumplaats. Het belooft in ieder geval voor de 24 Uur van Zolder, het hoogtepunt van het Belcar Endurance Championship dat half augustus wordt verreden.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws