Lorens Lecertua, hou hem dit weekend in de gaten

Er zijn niet zo heel veel jonge Belgische eenzitterrijders. Bij de races van het Championnat de France FFSA Formule 4 die dit weekend in Spa-Francorchamps worden verreden hoopt een jongeman uit Namen zich evenwel in de kijker te rijden.

Hij mag dan wel amper 15 jaar oud zijn, Lorens Lecertua is vast van plan om carrière te maken in de autosport. Tot nu reed deze Belg, die trots is op zijn Spaanse roots, hoofdzakelijk in het buitenland. “Ik ben op mijn zesde beginnen karten”, stelt hij. “Maar de eerste paar jaar reed ik in Zwitserland, waar ik in 2015 de Trofeo Vega in de Mini-klasse wist te winnen. Nadien legde ik me toe op internationale kartkampioenschappen. Ik leerde de knepen van het vak in het WSK-kampioenschap, in de IAME Euro Series en in de Europese kampioenschappen OK-Junior en OK.”

De jongeman van Sart-Bernard, een deelgemeente van Assesse, kon echter niet wachten om een trapje hoger te klimmen. Lorens en zijn entourage besloten dan ook om zich toe te leggen op het Championnat de France FFSA Formule 4, een kampioenschap waar elke rijder over hetzelfde materiaal en dus dezelfde slaagkansen beschikt. Tijdens de afgelopen twee decennia wisten heel wat van de huidige sterren van de autosport daar naam te maken: Sébastien Bourdais, Romain Dumas, Loïc Duval, Jean-Éric Vergne, Pierre Gasly… En ook enkele Belgen, zoals Benjamin Bailly, Stoffel Vandoorne, Gilles Magnus, Ugo de Wilde, Esteban Muth of Ulysse de Pauw wisten zich in het kampioenschap dat ook wel eens FFSA Academy wordt genoemd te onderscheiden. Het zorgt bij Lorens alleen maar voor nog meer motivatie!

“Eerlijk, ik ben niet van de F1 aan het dromen”, stelt de jongeman. “Tuurlijk zou ik een kans om helemaal naar de top van de autosportladder te klimmen niet laten liggen, maar ook andere disciplines interesseren me, zoals enduranceraces als de 24 Uur van Le Mans of de 24 Uur van Spa in GT.”

Dat komt goed uit! Dit weekend kan Lorens bij zijn eerste eenzitterrace in eigen land meteen in het voorprogramma van de TotalEnergies 24 Hours of Spa in actie komen, als deel van een indrukwekkend peloton van 24 Formule 4-wagens. Dat aantal zorgt er voor dat het Franse titelstrijd één van de meest bevochten kampioenschappen van Europa vormt.

“Ik mag dan wel in eigen land aan de slag gaan, het wordt wel volledig nieuw voor mij”, benadrukt Lorens, die ook één van de jongste rijders aan de start is. “Mijn enige kennis van het Circuit van Spa-Francorchamps is als toeschouwer of virtueel. Samen met mijn coach Reshad de Gerus – een oud F4-rijder die dit jaar met een LMP2-prototype in de 24 Uur van Le Mans reed – heb ik trouwens enkele trainingssessies op de simulator afgewerkt. Ik kan haast niet wachten om nu ‘in ’t echt’ op het circuit te rijden!”

Spa-Francorchamps wordt de vierde manche van het seizoen van het Championnat de France FFSA Formule 4. Sinds de seizoenstart in Nogaro ging het voor Lorens up en down. “In mijn eerste raceweekend veroverde ik meteen een podiumplaats”, legt hij uit. “Nadien volgde de Grand Prix van Pau, maar daar ging ik in de kwalificaties naast de baan, wat het vervolg van het weekend danig bemoeilijkte. In Magny-Cours was ik heel tevreden over mijn ritme, maar daar liepen de dingen niet echt in mijn voordeel. In de strijd om een podiumplaats kwam het tot een contact met een andere rijder en verloor ik mijn voorvleugel. Ik sta nu elfde in de tussenstand, maar ik hoop bij de volgende wedstrijden wat plaatsen goed te maken.”

Na twee maanden pauze snijdt het kampioenschap in de Ardennen de tweede seizoenshelft aan. Midden dat ambitieuze peloton is het zeker de moeite waard om de wagen met het nummer 23 en de rijder met de fluogele helm van heel dichtbij te volgen!

(persbericht, foto’s met dank aan Davy en Daniel Delien)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws