Prachtige overwinning voor Tänak en Järveoja in Finland

Hyundai Motorsport heeft een prachtige overwinning behaald in de Rally Finland na een indrukwekkend optreden van Ott Tänak en Martin Järveoja in de Hyundai i20 N Rally1.

De Esten hadden de rally vanaf de openingsetappe op vrijdagochtend onder controle en behielden hun voorsprong gedurende het hele evenement. Niet alleen behielden ze hun voorsprong, maar ze breidden die zelfs uit tijdens de lussen op zondag. Uiteindelijk wonnen ze met een marge van 6,8 seconden.

Op een boeiende slotdag maakte Tänak vanaf de eerste proef in Oittila zijn bedoelingen duidelijk door nog eens 1,9 seconden af te snoepen van zijn achtervolger, Kalle Rovaperä. Met de snelste tijd op de volgende etappe, Ruuhimäki, schreef Tänak zijn zevende etappezege van het weekend op zijn naam en bereidde hij zich voor op de herhaling van de etappe – waarbij de tweede doorkomst van Ruuhimäki als krachtproef fungeert.

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe behaalden een solide vijfde plaats, na een bemoedigend en probleemloos weekend. De Belgen wonnen de eerste etappe van de rally op donderdagavond en zorgden ervoor dat Hyundai Motorsport van start tot finish aan de leiding ging.

De overwinning van Tänak is de tweede overwinning van het seizoen voor de Hyundai i20 N Rally1 en de allereerste overwinning voor Hyundai Motorsport in de Rally Finland. De prestaties van zowel Tänak/Järveoja als Neuville/Wydaeghe dit weekend weerspiegelen de vastberadenheid en het harde werk van het hele team – ter plaatse en in de fabriek in Alzenau. Door nooit op te geven en de grenzen te verleggen om het tempo van de auto te verbeteren, heeft het team een indrukwekkende overwinning behaald op een evenement dat tot nu toe ongrijpbaar is gebleken.

Tänak: “Dit is een speciale overwinning, zonder twijfel. Ik heb in mijn carrière al heel wat overwinningen behaald, maar dit is zeker een van de mooiste. We begonnen de rally vooraan en toen konden we de voorsprong pakken. Vanaf daar was het een kwestie van de zaken in goede banen leiden. Ik kan niet zeggen dat ik helemaal tevreden ben over de prestaties van de auto, maar we hebben toch een goed tempo kunnen aanhouden. Dit resultaat laat zien dat met hard werken er kansen zijn om goed te presteren, dus we moeten ons blijven verbeteren. Het geeft ons hoop.”

Neuville: “Het was een zwaar weekend voor ons, maar we wisten dat dat hier het geval zou zijn, net als in Estland. We hebben twee rally’s op rij gehad met een vergelijkbaar profiel, en dit zijn omstandigheden waarin ik het altijd een beetje moeilijk heb gehad. Het zou leuk zijn om een paar asfaltrally’s achter elkaar te rijden, maar nu gaan we naar Ieper – mijn thuiswedstrijd – en gaan we ons best doen om een goede prestatie neer te zetten. Ott heeft dit weekend een goede prestatie neergezet; hij zat er van bij de start goed bij en als je eenmaal in het spel zit, kun je het ritme erin houden. We konden aan zijn gezicht zien dat hij hard heeft moeten werken; het is een geweldig resultaat voor hem en het hele team.”

Foto: Hyundai Motorsport

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws