Kalle Rovanperä: “Ik hoefde de risico’s niet te nemen”

Rovanperä en co-piloot Jonne Halttunen moesten de gravelwegen rond hun thuisstad Jyväskylä schoonvegen en eindigden vrijdag op 21 seconden van de leiding en vierde algemeen in een rally die bekend staat om hoge snelheden en kleine marges. Aangemoedigd door de lokale steun in het spirituele thuisland van de rallysport, reed Rovanperä zaterdag op de langste dag van de rally snel en was hij de snelste op zes van de acht proeven. Hij klom op naar de tweede plaats in het algemeen klassement en verkleinde de kloof naar de leider tot 8,4 seconden.

Hij ging dus de slotdag in met het oog op een beroemde thuisoverwinning, maar kon niet alles riskeren om zijn greep op het kampioenschap te verstevigen en moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats, slechts 6,8 seconden achter Ott Tänak. Hij pakte wel de maximale vijf bonuspunten voor de snelste tijd in de eindfase van de rally, waardoor zijn voorsprong met nog vijf rally’s te gaan is opgelopen tot 94 punten.

De eerste Rally Finland voor de nieuwe generatie hybride Rally1-wagens was de op drie na snelste WRC-ronde aller tijden en het ongelooflijk close gevecht om de leiding vereiste van de teams veel vertrouwen in hun wagens, ondanks de beperkte tests op dergelijke wegen. De GR Yaris Rally1 Hybrid liet op 15 van de 22 proeven de snelste tijd optekenen.

Kalle Rovanperä: “Het was een zware strijd dit weekend maar over het algemeen denk ik dat we tevreden kunnen zijn. Het was vrij duidelijk dat het niet echt mogelijk zou zijn om Ott te pakken toen hij risico’s nam die ik niet hoefde te nemen. Dus ik probeerde gewoon in de buurt te blijven, zijn snelheid te evenaren, en dan op de Power Stage hebben we opnieuw gepusht en de vijf punten behaald. Natuurlijk had ik graag thuis willen winnen, maar ik denk dat we best trots mogen zijn op wat we gedaan hebben, gezien wat ik verwachtte van de wegopruiming op vrijdag. We hebben geprobeerd om de achterstand in te halen, dat lukte niet helemaal maar we hebben nog steeds een grotere puntenvoorsprong dan voorheen.”

Foto: Toyota Gazoo Racing

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws