Jarne De Meulder maakt jongensdroom waar in 24 Hours of Zolder

Zaterdag klokslag 16 uur gaat de 24 Hours of Zolder van start. Niet enkel grote namen à la Dries Vanthoor en Sam Dejonghe strijden er voor een overwinning. Ook minder bekend lokaal talent zet er zijn beste beentje voor. Jarne De Meulder uit Herk-de-Stad, bijvoorbeeld.

Een jongensdroom die in vervulling gaat, kan je wel stellen. Wij konden de 21-jarige Limburger spreken, die dit weekend zijn racedebuut maakt met de #31 BMW 325i Clubsport van Xwift Racing!

Dag Jarne, jij maakt dit weekend jouw racedebuut. Spannend!

Inderdaad, zeer spannend allemaal, al kan ik de stress gelukkig goed onder controle houden.

Hoe is het idee ontstaan om deel te nemen aan de 24 Hours of Zolder?

Het idee ontstond tijdens de vorige editie van de 24 Hours of Zolder. Mijn vader sponsorde een BMW M2 CS, waarna het team ook bij mij polste of ik geen interesse had om in de toekomst te rijden. Ik had echter nog geen race-ervaring, geen racelicentie, … maar wel een zeer grote passie voor autosport!

Dus toen deed je beroep op Xwift Racing Events en hun professionele omkadering om je te laten begeleiden?

Klopt. Zij bieden een pakket aan, “The Race”, waarbij ze je volledig van A tot Z begeleiden. Je begint met een aantal trackdays om vertrouwd te raken met een racewagen, rempunten enzovoort. Daarna helpen ze je met het behalen van je racelicentie. Eens je die hebt, ligt de weg naar een deelname aan de 24 Hours of Zolder open.

We zagen je gisterenavond reeds aan het werk in de Superpole. Enkele rondjes vrije baan bij het ondergaan van de zon: best een magisch moment, toch?

Een zeer speciaal gevoel. Ik kreeg het volle vertrouwen van mijn team en teamgenoten om de Superpole voor mijn rekening te nemen. Achteraf was ik best tevreden met de 7de tijd in onze klasse (Klasse TB), ondanks een probleem met de koppeling.

En rijden in het donker, hoe sta je daar tegenover?

Dat vereist toch wel een serieuze aanpassing. Je moet je extra hard focussen want je rempunten zijn veel moeilijker in te schatten. De verblindende lichten van andere wagens maken het er natuurlijk niet makkelijker op. Maar het hoort erbij, en het is echt wel een deel van de charme van endurance races.

Hebben jullie als team een bepaald doel voor ogen?

Winnen natuurlijk! Dat zal helaas wel een zeer moeilijke opgave worden. De TB-klasse mag dan misschien wel de traagste zijn, de concurrentie is er moordend. We kunnen met onze wagen op pure snelheid niet mee met de top 5, maar de race duurt natuurlijk 24 uur. Er kan veel gebeuren.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Eerst ten volle genieten van mijn racedebuut dit weekend, maar als de mogelijkheid er is in de toekomst verschijn ik hier volgend jaar graag opnieuw aan de start. Ook het circuit van Spa Francorchamps wil ik graag eens ontdekken.

(Foto Nico Mombaerts)

Jarne zal dit weekend aan het werk te zien zijn in de #31 BMW 325i Clubsport van Xwift Racing. Teamgenoten van dienst: Estelle De Ruyck, Nico Troch, Michael Gevers en Kurt Van Gijsel.

RallyandRaces wenst hen alvast veel succes!

Korneel Debruyn
Korneel Debruyn
Van kinds af aan is Korneel reeds gepassioneerd door auto's en autosport. Wat oorspronkelijk begon met een passie voor exclusieve (sport)auto's, groeide daarna uit tot een grote interesse in de autosportwereld. Momenteel focust Korneel zich op het circuitgebeuren, waarbij GT- en uithoudingsraces hem het meeste boeien. Ook het testen van de nieuwste (sport)wagens neemt hij graag voor zijn rekening.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws