Fantastische affiche in WRC2 in Ieper

Niet alleen de strijd voor de algemene overwinning wordt razend spannend in de Ardeca Ypres Rally. Ook in WRC2 is de affiche fantastisch. Titelverdediger Andreas Mikkelsen, ook dit seizoen leider in WRC2 Open met drie overwinningen, zal een foutloze wedstrijd moeten afwerken, want Stéphane Lefebvre is dit seizoen nog ongeslagen… op Belgische bodem. De laatste keer dat Yohan Rossel in België reed, gaf hij ook iedereen het nakijken.

Andreas Mikkelsen was er vorig jaar niet bij in Ieper, maar de asfaltproeven in de Westhoek zijn geen onbekend terrein voor de Noor. Veel plezier beleefde hij echter niet aan zijn drie deelnames. Na een 5de plaats in 2010, volgden twee opgaves in 2011 (sortie) en 2012 (ophanging). Met Yannick Willocx als ingenieur kan hij wel rekenen op een pak ervaring in Ieper, want de Belgische ingenieur had een belangrijk aandeel in de recordreeks van Freddy Loix in Ieper.

Naast teamgenoot Nikolay Gryazin en de Fin Jari Huttunen, moet de titelhouder vooral uitkijken voor de Franse Citroën-boys. Yohan Rossel heeft zeker de snelheid om te winnen, maar voor Nordist Stéphane Lefebvre is de Ypres Rally quasi een thuiswedstrijd. Lefebvre kwam als kind met zijn papa naar zijn idolen kijken in Ieper, dus hij is gebrand op de zege. Bovendien is Lefebvre leider in het Belgisch rallykampioenschap. Meer zelfs, hij is nog ongeslagen in België dit seizoen.

Marco Bulacia en Josh McErlean missen wellicht wat ervaring in deze erg specifieke asfaltrally. Chris Ingram maakte in het Junior ERC al indruk in Ieper, dus ook de Brit wil zich in de kijker rijden, net als de Duitser Armin Kremer, de Est Georg Linnamaë, de Zwitser Olivier Burri en Neil Simpson, die ook vaak in Ieper heeft gereden.

Naast Mikkelsen en zijn Franse challengers, zijn vooral de Belgen gebrand op een topprestatie in WRC2. Grégoire Munster wil niet alleen een knalprestatie leveren in WRC2, maar Lefebvre ook van de zege houden in het Belgisch kampioenschap, waarin hij de kleuren van Hyundai verdedigt. Merkgenoot Pieter-Jan Michiel Cracco won vorig jaar de strijd bij de Belgen en hij wil deze keer opnieuw verrassen. Voor eigen publiek wordt ook veel verwacht van Vincent Verschueren met de VW Polo van GoDrive, terwijl Davy Vanneste, in de kleuren van hoofdsponsor Ardeca, zijn sterke start deze keer wil omzetten in een resultaat. Niels Reynvoet staat voor zijn WRC-debuut met de Skoda Fabia Rally2 Evo waarmee hij knap tweede werd in Tielt.

Voor Freddy Loix, met 11 zeges nog altijd recordhouder in Ieper, telt in de eerste plaats de overwinning bij de Masters.

Met nog 13 kleppers in de niet-prioritaire RC2, waaronder Gino Bux, genavigeerd door Nicolas Gilsoul, Sébastien Bedoret en zeker voormalig F1-coureur Jos Verstappen, zal het razend spannend worden in WRC2 Open, maar zeker ook tussen de Belgen die strijden voor de punten in het Belgisch kampioenschap.

Afspraak in Ieper, waar het spektakel donderdagavond al begint op de Shakedown in Nieuwkerke.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws