Porsche presenteert nieuwe GT3 RS

De nieuwe Porsche 911 GT3 RS maakt er geen geheim van wat hij wil: hij is zonder compromis ontworpen voor maximale prestaties. De 386 kW (525 pk) sterke sportwagen voor de weg is volledig gebaseerd op technologie en concepten uit de autosport. Naast de hoogtoerige atmosferische motor met race-DNA en de intelligente lichtgewicht constructie zijn het vooral de koel- en aerodynamische systemen van de 911 GT3 RS die hem het meest direct verbinden met zijn autosportbroer, de 911 GT3 R.

Concept met centrale radiator geïnspireerd door autosport – de basis voor actieve aerodynamica

De basis voor een aanzienlijke prestatieverbetering is het concept van een centrale radiator – een idee dat voor het eerst werd toegepast in de Le Mans-klassewinnaar 911 RSR en vervolgens in de 911 GT3 R. In plaats van de lay-out met drie radiatoren zoals bij eerdere auto’s, vertrouwt de nieuwe 911 GT3 RS op een grote, schuine centrale radiator in de neus van de auto, op de plaats waar bij andere 911-modellen de bagageruimte zich bevindt. Hierdoor kon de vrijgekomen ruimte aan de zijkanten worden gebruikt om actieve aerodynamische elementen te integreren. Continu verstelbare vleugelelementen aan de voorzijde en op de tweedelige achtervleugel zorgen in combinatie met een aantal andere aerodynamische maatregelen voor 409 kg aan totale downforce bij 200 km/u. Dat betekent dat de nieuwe 911 GT3 RS twee keer zoveel downforce genereert als zijn voorganger van de 991.2-generatie en drie keer zoveel als een huidige 911 GT3. Bij 285 km/u bedraagt de totale downforce 860 kg.

Voor het eerst is een drag reduction system (DRS) gemonteerd in een productie-Porsche. Om op rechte stukken van het circuit een lage luchtweerstand en hogere snelheden te bereiken, kunnen met DRS de vleugels met een druk op de knop worden afgevlakt, binnen een bepaald werkingsgebied. De airbrake-functie wordt geactiveerd tijdens een noodstop bij hoge snelheden: de vleugelelementen aan de voor- en achterzijde worden maximaal ingesteld, waardoor een aerodynamisch vertragingseffect ontstaat dat de wielremmen aanzienlijk ondersteunt.

Het uiterlijk van de nieuwe 911 GT3 RS wordt gekenmerkt door het grote aantal functionele aerodynamische elementen. Het meest in het oog springende kenmerk van de GT-sportwagen is de in alle dimensies aanzienlijk grotere, door zwanenhalzen ondersteunde achtervleugel. De achtervleugel bestaat uit een vaste hoofdvleugel en een bovenste, hydraulisch verstelbaar vleugelelement. Voor het eerst bij een Porsche productievoertuig is de bovenrand van de achtervleugel hoger dan het dak van de auto. Bovendien heeft de voorkant van de 911 GT3 RS niet langer een voorspoiler, maar in plaats daarvan een frontsplitter die de luchtstroom over en onder de auto verdeelt. Sideblades leiden de lucht nauwkeurig naar buiten. Ventilatie van de voorste wielkasten wordt verzorgd via openingen met lamellen in de voorspatborden. Inlaten achter de voorwielen, in de stijl van de iconische Le Mans-winnende 911 GT1, verminderen de dynamische druk in de wielkasten. Zijlamellen achter de inlaat zorgen ervoor dat de lucht naar de zijkant van de auto wordt geleid. De lucht van de centraal geplaatste radiator stroomt naar buiten via grote neusgaten op de voorklep. Vinnen op het dak leiden de lucht naar buiten en zorgen voor koelere inlaattemperaturen achterin. In de nieuwe 911 GT3 RS worden de openingen in het achterste zijpaneel uitsluitend gebruikt om de aerodynamica te verbeteren en niet om proceslucht aan te zuigen. De achterste wielkast is ook voorzien van een inlaat en een sideblade voor een optimale luchtstroom. De diffuser achteraan is afkomstig van de 911 GT3 en werd lichtjes aangepast.

Vering die vanuit de cockpit kan worden afgesteld

Zelfs de ophanging krijgt aerodynamische aandacht. Omdat de wielkasten van de nieuwe 911 GT3 RS onderhevig zijn aan krachtige luchtstromen, zijn de onderdelen van de double-wishbone-vooras ontworpen met traanvormige profielen. Deze aerodynamisch efficiënte koppelingen verhogen de downforce op de vooras met ongeveer 40 kg bij topsnelheid en worden anders alleen gebruikt in high-end autosporttoepassingen. Door de bredere spoorbreedte (29 millimeter breder dan de 911 GT3) zijn de double-wishbone-voorasstangen navenant langer.

Om ervoor te zorgen dat de downforce-balans tussen de voor- en achteras ook bij het remmen vanaf hoge snelheden behouden blijft, hebben de ophangingsingenieurs het overhellen tijdens het remmen aanzienlijk verminderd. Bij de nieuwe 911 GT3 RS is het voorste kogelgewricht van de onderste trailingarm lager op de vooras geplaatst. Ook de multi-link achteras is aangepast, met gewijzigde veerconstantes. Ook de rijhulpsystemen en de achterassturing zijn hier nog dynamischer afgesteld.

De 911 GT3 RS biedt drie rijmodi: Normaal, Sport en Track. In de Track-modus kunnen de basisinstellingen individueel worden aangepast. Onder andere de uitgaande en de ingaande demping van de voor- en achteras kunnen afzonderlijk en in meerdere stappen worden ingesteld. Het achterdifferentieel kan ook worden aangepast via draaiknoppen op het stuurwiel. Dit gebeurt snel en intuïtief met een bedienings- en weergaveconcept dat ook aan de autosport is ontleend: Vier afzonderlijke draaiknoppen en een knop voor het Drag Reduction System (DRS) bevinden zich op het stuurwiel. Deze draaiknoppen worden tijdens het afstellen duidelijk weergegeven door grafische elementen in het combi-instrument. De 911 GT3 RS beschikt ook over het circuitscherm dat al bekend is van de 911 GT3. Met een druk op de knop kan de bestuurder de digitale displays op de twee zeven-inch zijschermen terugbrengen tot alleen essentiële informatie. Ook de schakelindicatoren links en rechts van de analoge toerenteller zijn overgenomen uit de GT3.

Hoogtoerige vier liter zescilinder boxermotor

De 4,0-liter hoogtoerige motor met natuurlijke aanzuiging is verder geoptimaliseerd ten opzichte van de 911 GT3. De vermogenstoename tot 386 kW (525 pk) is vooral te danken aan nieuwe nokkenassen met gewijzigde nokprofielen. Het inlaatsysteem met enkelvoudige gasklep en de starre klepaandrijving zijn afgeleid uit de autosport. De Porsche Doppelkupplung (PDK) met zeven versnellingen heeft een kortere totale overbrengingsverhouding dan de 911 GT3. Luchtinlaten aan de onderzijde zorgen ervoor dat de transmissie ook bij veelvuldig gebruik op het circuit bestand is tegen extreme belastingen. De 911 GT3 RS accelereert in 3,2 seconden van nul naar 100 km/h en bereikt in de zevende versnelling een topsnelheid van 296 km/h. Op de vooras worden aluminium monobloc-remklauwen met vaste zuiger gebruikt met elk zes zuigers en remschijven met een diameter van 408 mm. In vergelijking met de 911 GT3 zijn de zuigerdiameters vergroot van 30 tot 32 mm. Bovendien is de dikte van de remschijven vergroot van 34 tot 36 mm. De achteras is nog steeds uitgerust met remschijven van 380 mm en vier zuiger-remklauwen met vaste zuiger. De optioneel verkrijgbare Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) heeft 410-mm remschijven op de vooras en 390-mm remschijven op de achteras. De nieuwe 911 GT3 RS is standaard uitgerust met gesmede lichtmetalen center-lock velgen. Weglegale sportbanden met de maten 275/35 R 20 voor en 335/30 R21 achter zorgen voor een hoog niveau van mechanische grip.

Lichtgewicht constructie ten voeten uit

Een intelligente lichtgewichtconstructie is al sinds de legendarische 911 Carrera RS 2.7 een basisprincipe van alle RS-modellen. Dankzij een reeks lichtgewicht constructiemaatregelen, zoals het uitgebreide gebruik van CFRP, weegt de 911 GT3 RS ondanks veel grotere componenten slechts 1.450 kg (leeggewicht volgens DIN). De deuren, voorvleugels, dak en voorklep zijn bijvoorbeeld gemaakt van CFRP. Lichtgewicht CFRP wordt ook gebruikt in het interieur, bijvoorbeeld in de standaard kuipstoelen.

Leverbaar met Clubsport- en Weissach-pakket

Wat het interieur betreft, is de nieuwe GT sportwagen afgewerkt in typische RS-stijl: zwart leder, Racetex en carbon-weave afwerking kenmerken de puristische, sportieve ambiance. De 911 GT3 RS is zonder meerprijs leverbaar met het Clubsport-pakket. Dit omvat een stalen rolbeugel, een handbrandblusser en zespuntsveiligheidsgordels voor de bestuurder. Het Weissach-pakket, dat tegen meerprijs verkrijgbaar is, omvat aanzienlijk meer. De voorklep, het dak, delen van de achtervleugel en de bovenschaal van de buitenspiegels zijn afgewerkt met carbonweave. De voorste en achterste anti-roll bars, de achterste koppelstangen en het schuifpaneel op de achteras zijn gemaakt van CFRP en dragen bij aan een verdere verbetering van de rijdynamiek. De rolbeugel, die voor het eerst uit CFRP is vervaardigd, bespaart ongeveer zes kilogram ten opzichte van de stalen versie. Een ander hoogtepunt van het Weissach-pakket zijn de PDK-schakelpaddles met van de autosport afgeleide magneettechnologie. Die maakt het schakelen nog dynamischer dankzij een preciezer drukpunt en een duidelijk voelbare klik. Optioneel bij het Weissach-pakket zijn magnesium gesmede wielen, die nog eens acht kilogram extra besparen.

Exclusieve Porsche Design chronograaf

Geïnspireerd door de motorsportmentaliteit – waar maximale precisie voorop staat – heeft Porsche’s eigen horlogerie in Solothurn, Zwitserland, de 911 GT3 RS chronograaf ontwikkeld. Dit mechanische horloge is voorbehouden aan de eigenaars van de auto. Het is gebaseerd op een glasparelgestraalde kast, gemaakt van naturel of zwart titanium, en met een schroefkroon. Binnenin het horloge bevindt zich het mechanische Porsche Design chronograafkaliber WERK 01.200, dat COSC-gecertificeerd is voor zijn hoge nauwkeurigheid. Dankzij de flyback-functie kan de drager de secondewijzer met één handeling starten, stoppen en opnieuw instellen. De chronograafdrukkers, met lasergravures voor ‘Start/Stop’ en ‘Next Lap’, laten zien dat deze chronograaf meer is dan alleen het aangeven van de tijd. Naast innovaties, zoals de pulsometerschaal op de bezel, zijn ook veel designkenmerken en materialen van de GT3 RS terug te vinden.

(persbericht)

Korneel Debruyn
Korneel Debruyn
Van kinds af aan is Korneel reeds gepassioneerd door auto's en autosport. Wat oorspronkelijk begon met een passie voor exclusieve (sport)auto's, groeide daarna uit tot een grote interesse in de autosportwereld. Momenteel focust Korneel zich op het circuitgebeuren, waarbij GT- en uithoudingsraces hem het meeste boeien. Ook het testen van de nieuwste (sport)wagens neemt hij graag voor zijn rekening.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws