Evans leidt de dans

Na een shakedown die in wisselende weersomstandigheden werd afgewerkt, ging de Ardeca Ypres Rally Belgium vrijdag van start onder een dreigende hemel. Even later begon het te regenen.

Kalle Rovanperä ging als een speer van start. Hij nam de leiding in de wedstrijd, maar insiders hadden al het gevoel dat hij wellicht te snel ging! Het parcours openen in Ieper is niet noodzakelijk een voordeel. Dat heeft het verleden al bewezen. De tenoren vertelden ook dat het parcours gladder was dan verwacht.

De jonge Fin was snel, maar even later bewees hij hoe moeilijk deze wedstrijd is. Na 9 km op KP 2 ging hij met zijn Toyota Yaris over de kop nadat hij iets te breed uit een bocht kwam en in een greppel schoof. Dat was het belangrijkste incident tijdens de eerste helft van de openingsdag. Ook Takamoto Katsuta had ook serieuze problemen op de derde proef. Kortom, het was een moeilijke start voor de Toyota’s.

Enige troost voor Toyota is het feit dat Elfyn Evans aan de leiding staat. Hij wordt wel op de hielen gezeten door de twee Hyundai’s van Ott Tänak en Thierry Neuville. Allebei geven ze toe dat hun bandenkeuze hen vertrouwen gaf… De andere Toyota van Esapekka Lappi is vierde, voor de twee snelste Ford Puma’s van Craig Breen en Gus Greensmith.

In WRC2 bevestigt Stéphane Lefebvre (Citroën) dat hij meesterlijk is op Belgische wegen. Hij is leider, 8″2 voor Andreas Mikkelsen (Skoda) en 9″8 voor Yohan Rossel (Citroën).

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws