Katsuta houdt zijn record op veeleisende Belgische wegen hoog

Hoewel de Ypres Rally pas in 2021 voor het eerst deel uitmaakte van het WRC-schema, heeft het al lang de reputatie één van Europa’s meest uitdagende asfaltevenementen te zijn, met zijn snelle en smalle landwegen, omzoomd door grote afwateringssloten en vaak bedekt met modder. Katsuta, die vorig jaar uitviel tijdens het evenement, ging het weekend in om vertrouwen op te bouwen en meer ervaring op te doen in pas de tweede pure asfaltwedstrijd voor de GR YARIS Rally1 HYBRID auto.

Een probleem met de versnellingsbak op vrijdagochtend betekende dat hij enkele minuten verloor, maar Katsuta liet dat achter zich en werkte zich terug op in het klassement. Alleen al op zaterdagochtend steeg hij van de 18e naar de 7e plaats en in de namiddag won hij nog een plaats toen andere rijders de beperkte foutmarge niet meer konden benutten. Katsuta was niet alleen consistent, hij zette ook een paar mooie tijden neer, met een vierde tijd in de eerste etappe van zaterdag en de herhaling in de middag. Op sommige andere proeven werd hij afgeremd door een gebrek aan hybride vermogen, maar op zondag won hij nog een plaats en sloot hij de rally sterk af met de vijfde tijd in de Power Stage.

Katsuta en zijn co-piloot Aaron Johnston eindigden voor de achtste rally op rij in de top zes en zijn nu de enige equipe die dit seizoen elke ronde binnen de top 10 hebben gereden.

Takamoto Katsuta: “Ik moet blij zijn dat ik deze rally doorgekomen ben. Helaas hadden we op dag één wat problemen en moest ik bijna helemaal stoppen, maar gelukkig konden we doorrijden, en dank aan het team voor het oplossen van het probleem. Daarna is het heel goed dat we gefinisht zijn waar we gefinisht zijn. Zaterdag was echt een positieve dag voor mij. Ik probeerde mijn tempo te verbeteren en toen alles goed werkte voelde ik me heel zeker met de auto en het rijden. Deze laatste drie rally’s waren vorig jaar erg moeilijk voor me, dus het is fijn om ze te doorstaan en in de punten te finishen. Na dit weekend voel ik me steeds beter en comfortabeler op het asfalt met deze auto en dat is heel goed voor de rally’s later dit seizoen en ik hoop dat ik in Spanje nog wat meer kan pushen.”

Juho Hänninen: “De start van de rally was moeilijk voor Taka, hij had geen vertrouwen en worstelde met alle gripwissels, en in de namiddag was er een gok met de bandenkeuze die niet lukte. Maar na de problemen van vrijdag ging hij zaterdagochtend meteen goed van start en de tijden waren daarna echt goed, en gelukkig kostten de problemen met het hybride systeem geen posities. Vijfde eindigen in het algemeen klassement en vijfde in de power stage is echt goed na al die problemen. Ik ben erg blij met hoe Taka zijn rijstijl hier heeft verbeterd ten opzichte van vorig jaar, en ook ten opzichte van de laatste asfaltrally in Kroatië. Het was een grote stap en het geeft veel vertrouwen voor de twee asfaltrally’s die we aan het eind van het seizoen hebben.”

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws