7de ‘Memorial Rally van Looi’ herdenkt overleden voorzitter

De eerste editie van de Memorial Rally van Looi ligt al weer een aantal jaren achter ons. Toen er in 2014 aan ‘iets’ begonnen werd, was het moeilijk om in te schatten of het een succes zou worden. De organisatie mikte immers op een niche van de oldtimerscene in België. Een uitgetekende rondrit op de openbare weg voor sportieve old- en youngtimers. Er werd gedacht aan Subaru Impreza’s, Ford Cosworth’s, Lancia Delta’s, sportieve types van het Franse Renault, Peugeot ‘s 205 en zo veel meer.

Dit eerste deel wagens werd aangevuld met oldtimers bestickerd in de kleuren van weleer. En aan de start van die eerste editie verschenen dus verschillende modellen van Opel getooid in de kleuren van tabakssponsoring, of een Renault 5 die er exact uitzag zoals die ooit in de Monte Carlo had gereden of Fords in de kleuren van benzine- of olieproducenten. Laten we vooral niet vergeten dat het hele gebeuren zich afspeelde ter herinnering aan een internationale snelheidswedstrijd, de Rally van Looi waarvan de laatste editie doorging in 1995.

De Memorial rally van Looi was geboren en werd meteen goed gedoopt in 2015. Het totale gebeuren kreeg in ’t Loo, het plaatselijke Culturele Centrum, ook een mooie racingshow met race- en rallywagens uit dezelfde periode. Eet- en drankstandjes, demo’s met telegeleide modelwagens, filmfragmenten over de Rally van Looi door de jaren heen, maakten deel uit van een geslaagde eerste uitgave van de Memorial in 2015.

Een groep van acht vrijwilligers had het bij de eerste organisatie goed voor elkaar en daarna was het enkel nog wat richting zoeken en vooral een deelnemersveld vormen. Die richting kwam er tijdens de volgende edities. Het idee om met thema’s te werken bleek een succes. We denken aan thema’s Porsche, Opel, de Drie Musketiers, oude piloten en als vreemde eend in de bijt …. zelfs een Nacht van Looi.

Elk thema was steeds gelinkt aan een item dat de geschiedenis van de Rally van Looi had gevormd en nu in een ‘Memorialkleedje’ werd gegoten. Bij elke editie waren er kleine of minder kleine vernieuwingen en andere linken naar de autosport: een passage dwars door een garage of over de Citadel van Diest, een servicepunt waar de scholieren van plaatselijke technische scholen automechanica de bandendruk en oliepeil kwamen nachecken, een kleine technische stuurproef op een verlaten site … het was allemaal mogelijk. Of talkshows met gasten uit de rallywereld, interviews op het startpodium en zoveel meer. Kortom, het concept groeide en bloeide telkens weer.

Ook aan de innerlijke mens werd tijdens de events gedacht en al even belangrijk, de Memorial kon steeds rekenen op een hele ploeg vrijwilligers die zich belangeloos inzette.

Waar goed nieuws is valt ook dikwijls slecht nieuws te noteren. Op 21 maart 2022 moest de ‘Memorial’ na een slepende en lange ziekte afscheid nemen van haar medeoprichter en eerste voorzitter, Olivier Lodewijckx. Op zijn vraag namen de andere bestuursleden terug de handschoen op om opnieuw een spetterende 7de editie uit te bouwen.

Gekende comebacks zoals een technische controle en een afgesloten parcours in de ruime omgeving van Tessenderlo moeten de 7de editie van deze Memorial Rally van Looi weer tot een hoogdag van de recreatieve autosport maken. Voor de bezoekers op de Vismarkt zijn er de nodige eet- en drankstandjes alsook de nodige shops met memorabilia, schaalmodellen en miniatuurracebanen.

Afspraak op zaterdag 10 september vanaf 09.00 uur voor de 7de editie van de ‘Memorial Rally van Looi’ op de Vismarkt van Tessenderlo.

Op onze fotosite kan u natuurlijk heel wat foto’s terugvinden van dit event. We geven u alvast onze albums mee van de laatste twee edities.

2021: Nacht van Looi (Bert)

2019: 5de Memorial Rally van Looi (Bert) – 5de Memorial Rally van Looi (Joël)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws