Franky Boulat beste in de MCup

Amper 2 weken na wat voor veel rallysupporters dé afspraak van het jaar werd in Ieper, trok de BRC karavaan enkele tientallen kilometers verder om halt te houden voor de Omloop van Vlaanderen in Roeselare. Deze wedstrijd telde tevens als voorlaatste manche van de RACB M Cup.
Vooraf verwachtten we dat Franky Boulat meteen in de aanval zou trekken vanaf kp 1, maar dat was buiten de weergoden gerekend. Er viel een hevige bui vlak voor de start van kp 1, maar door de warme temperaturen en de wind droogde het wegdek razendsnel op. Hierdoor hadden veel M Cup’ers de foute bandenkeuze gemaakt voor de eerste lus, waardoor niet Franky Boulat maar wel Kurt Braeckevelt als leider de eerste service binnenreed. Franky zou echter orde op zaken stellen en met 2 opeenvolgende scratches de leiding terug overnemen na dag 1, voor Philip Lommers. Kurt Braeckevelt verloor tijdens de proeven in het donker flink wat tijd nadat hij stopte bij de gecrashte wagen van Jonas Dewilde, terwijl Thierry Cokelaere (elektrische problemen) en Wim Muilwijk (wiel) het einde van dag 1 niet zouden halen. Zij zouden zaterdagmorgen herstarten na de nodige reparaties. Achter het leidende trio bezette een verrassende Benoit Cornette de vierde plaats met de ex-wagen van Chris Vandamme, voor Loic Pirot die op vrijdag sukkelde met een sputterende motor.


Op naar dag 2, waar het vooral Franky Boulat en Kurt Braeckevelt zouden zijn die het merendeel van de besttijden onder elkaar verdeelden. Kurt Braeckevelt, die ondertussen voorbij Philip Lommers was gewipt naar P2, zou de verloren tijd op vrijdagavond pas op zaterdagnamiddag terugkrijgen van de organisatie. Een terechte beslissing, maar wel rijkelijk laat om op dat moment nog een slotoffensief voor de leiding te lanceren. Dus zo zouden ze ook finishen, met Franky Boulat op P14 algemeen als winnaar en Kurt Braeckevelt mooi tweede op P17 algemeen. Achter hen kon Philip Lommers andermaal een podium scoren en mooie punten voor het kampioenschap mee naar huis nemen. En wat te zeggen van Benoit Cornette, die zijn debuut bekroond zag met een vierde plaats algemeen!

Benoit Cornette

Loic Pirot hadden we vooraf zien meestrijden voor het podium, maar als de mechaniek roet in het eten gooit, is dat een onmogelijk karwei in dit sterk bezette deelnemersveld. Hij zou zijn wedstrijd op de vijfde stek besluiten, net voldoende om nog een waterkans op de titel te behouden. Brecht Lievens tekende voor de zesde plaats terwijl spektakelman Didier Spillebeen als zevende over de meet gleed. Thierry Cokelaere kon nog beslag leggen op de achtste plaats, na een mooie inhaalrace door de straftijd die hij opliep voor zijn herstart. Achteraan het peloton zagen we nog een interne strijd tussen Eric Deprez, Devy Demuynck en Patrick Lievens. Zij finishten na een onderling duel respectievelijk als negende, tiende en elfde en dat binnen de halve minuut van elkaar. Manolito Verhaeghe bolde als twaalfde over de streep terwijl Wim Muilwijk als laatste M Cup’er aantikte, ook omwille van opgelopen straftijd op vrijdag. In de laatste ronde zouden we nog Xavier Debaere en Steve Brown aan de kant zien gaan, beiden met mechanische problemen.


Met nog enkel de slotmanche voor de boeg in de East Belgian Rally, ziet het er bijzonder goed uit voor Franky Boulat. Aangezien hij nu 59 punten telt met zijn schrapresultaat al ingecalculeerd, zal hij op minstens dat aantal punten eindigen als hij over het startpodium rijdt. Enkel Loic Pirot – met 45 punten inclusief zijn schrapresultaat – kan dus nog kampioen worden op voorwaarde dat hij wint EN indien Franky Boulat opgeeft in de East Belgian. Achter hen kunnen zowel Philip Lommers, Patrick Diels en Kurt Braeckevelt nog aanspraak maken op een podiumplaats in de eindstand van het kampioenschap. Wie gaat met de titel naar huis? Antwoord binnen 2 weken!

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws