Gereden: de BMW 220i Coupe (G42)

Of we het zagen zitten om een weekje de nieuwe BMW 220i Coupe aan de tand te voelen? Dat hoef je de RallyandRaces crew geen twee keer te vragen. Alzo geschiedde, en trokken wij er een week op uit met de kleine sportieveling uit München.

Het bekende “Freude am fahren” is volgens vele puristen al enige tijd niet meer van toepassing op BMW. Dat BMW voorwielaandrijving in enkele modellen monteerde, is volgens hen heiligschennis. Toch verliest het Duitse merk hun trouwe cliënteel niet uit het oog en bouwt het nog steeds sportieve wagens, getuige de nieuwe 2 Reeks waar wij mee op pad trokken.

Agressief gelaat, vriendelijke inborst

Opvallend is het uiterlijk van de nieuwe 2 Coupe. In vergelijking met zijn voorganger toont het nieuwe model veel gespierder en agressiever aan. Minder elegant volgens sommigen, extra sportief volgens anderen: een beetje ‘hate it, or love it’. Met het optionele M-pakket, de rode M Sport remklauwen en M achterspoiler (allemaal aanwezig op onze testwagen) toont de 2 Coupe nog een stukje stoerder. Laten we zeggen: als een 2 Coupe op anabolen.

Schijn bedriegt. Afgaande op het uiterlijk zou je haast zeggen met een M2(40i) te maken te hebben. Niets is minder waar.

De nieuwe BMW 2 Coupe komt zowel met diesel als benzinemotoren. In de benzine versie is er veel keuze: 218i, 220i, 230i en een M240i Xdrive. De eerste drie beschikken steeds over dezelfde 2-liter viercilinder turbo, zij het met 156, 184 of 245 pk.

184 pk in een sportieve, achterwiel aangedreven coupe: is dat naar hedendaagse normen niet wat magertjes? Wat ons betreft: ja en nee. In de 220i krijg je nooit het gevoel echt traag onderweg te zijn. Dat komt voornamelijk door zijn potent onderstel en de uitstekende achttraps automaat. Maar een echte sprintbom in rechte lijn is het niet, daarvoor komt hij enkele tientallen paarden tekort.

Potent onderstel

Gelukkig heb je niet veel vermogen nodig voor écht rijplezier. Daar is deze BMW het levende bewijs van. Onze testwagen kwam zoals gezegd met het M-pakket: daar krijg je buiten wat visuele addenda (zoals sportievere bumpers, een sportstuur, …) ook een fantastisch onderstel voor. In combinatie met de sportieve 19-inch Pirelli P-Zero banden voelt hij op slecht wegdek wel zeer hard en stug aan. Trek er echter op uit naar een glooiend stuk asfalt en dit onderstel komt volledig tot zijn recht. Iets wat wij dus ter harte namen… .

Vier landen, één dag, één app

Maar waar trek je er op uit als je nog eens écht wilt genieten van een mooie route? De Unrestricted app bood soelaas. Deze gratis app, ontworpen door enkele Belgische petrolheads, bevat enkele van de mooiste routes die je in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, … maar kan rijden! Even de bijhorende OsmAnd app downloaden om de route uit te lezen en vertrekken maar. Wij kozen voor de route ‘157 corners’ en vertrokken voor een hele dag rijplezier.

Start? In Luxemburg. Vanuit Limburg reden we de Ardennen door om zo aan te komen in het op één na kleinste land in Europa waar we onze route konden aanvatten. De route, ingeladen in de OsmAnd app, werd zelfs geprojecteerd op het navigatiescherm (met dank aan Apple Carplay) wat net wat handiger is dan een hele tijd te staren naar het kleine scherm van je smartphone.

Sportmodus aan, DSC in sport, en zo sneden we dus de eerste van de 157 bochten aan. Het werd ons alweer duidelijk dat je geen overvloed aan pk’s nodig hebt om plezier te kunnen maken. Deze Duitse sportieveling voelde zich volledig in zijn sas op het glooiende wegdek van Luxemburg met als eindbestemming de Nürburgring. Een fenomenaal onderstel, in combinatie met bijtgrage remmen maakten er een onvergetelijke ervaring van. Je smijt de BMW van de ene bocht in de andere, zonder dat hij je ooit het gevoel geeft op zijn limiet te zitten. Dat dit een zeer potent chassis is, mag wel duidelijk zijn. Het enige wat misschien ontbrak was een leuke soundtrack. Daar is de viercilinder niet toe in staat, al is het artificiële geluid in de cabine (enkel in Sport modus, n.v.d.r.) ook niet dramatisch slecht.

Eindstop? De Nürburgring. Even lunchen, uitrusten en toekijken naar al het spektakel dat er zich dagdagelijks afspeelt. Enkele uurtjes later bolden we in alle comfort weer rustig naar huis via Nederland.

Zo zat onze dag er op. Een dag waarin we 4 landen doorkruisten en bijna 600 km aflegden. Een onvergetelijke dag weliswaar, met één van de mooiste routes die we al ooit gereden hebben. Met prachtige vergezichten, glooiend asfalt, bochten die aanvoelen als een achtbaan. En onze BMW? Die deed het fantastisch. Sportief als het moet, comfortabel als het mag, zonder overdrijving… .

Het complete album van deze BMW 220i, met foto’s van onze fotografen Bert Driesmans, Stijn Vanderspikken en Joël Vanderzijpen kan u bekijken via deze link.

(Met dank aan BMW BeLux)

Technische gegevens

Vermogen in kW (pk) bij t/min:135 (184)/5.000–6.500
Maximumkoppel in Nm bij t/min:300/1.350–4.000
Acceleratie 0–100 km/u in s:7,5
Brandstofverbruik gecombineerd in l/100 km:6,9–6,3
Prijs uitgerust voertuig:€53.450

De Unrestriced app is gratis te downloaden via de App store of Google Play store. Een aanrader!

Korneel Debruyn
Korneel Debruyn
Van kinds af aan is Korneel reeds gepassioneerd door auto's en autosport. Wat oorspronkelijk begon met een passie voor exclusieve (sport)auto's, groeide daarna uit tot een grote interesse in de autosportwereld. Momenteel focust Korneel zich op het circuitgebeuren, waarbij GT- en uithoudingsraces hem het meeste boeien. Ook het testen van de nieuwste (sport)wagens neemt hij graag voor zijn rekening.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws