Enzo Ide eerste Belg die zegeviert in EK Rallycross sinds Duval

Enzo Ide moet iets met Portugal hebben. In 2011 won hij in het Zuid-Europese land zijn eerste internationale autorace in de FIA GT3 en dat op de Portugese omloop van Portimao. Meer dan 11 jaar later scoorde hij afgelopen weekend, ook in Portugal op het rallycrosscircuit van Montalegre, zijn eerste Europese zege in de rallycrosscompetitie. Ide won op de mooie Portugese omloop, uiteraard aan het stuur van zijn EKS Audi S1 en trekt nu als derde in het EK Rallycross naar de slotmanche van het kampioenschap, op eigen bodem in Spa-Francorchamps en dat op 8 en 9 oktober. Enzo Ide heeft als derde in de stand maar drie punten achterstand op de tweede in het kampioenschap en gaat in België vol voor de zilveren medaille.

“Wat een weekend”: dat is zonder meer de samenvatting van de Portugese verplaatsing van het Euro RX1 of EK Rallycross van de West-Vlaming Ide. Dankzij een eerste tijd en twee tweede tijden was hij na de reeksen al primus. Enzo Ide bleek in Portugal in topvorm en won met zijn Audi S1 ook zijn progressierace om daarna de Zweed Anton Marklund, de nieuwe kampioen, in de eerste halve finale te verslaan.

Met drie nieuwe banden vertrok Enzo Ide met vertrouwen vanop de polepositie in de finale en hij reed letterlijk van start tot finish aan de leiding. Enzo Ide klom na de finish zichtbaar opgelucht uit de Audi en kon zijn geluk niet op: “Eindelijk is het gelukt. We waren er zo vaak dichtbij maar telkens gebeurde er wel iets. Nu op naar Spa!”. Voor Enzo Ide was Francois Duval de laatste Belg die Europees kon winnen bij de Supercars, en dat gebeurde in 2010 op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen.

Enzo Ide trok met veel plezier naar het podium in Portugal, maar de Belg laat het niet bij deze prestatie: “Uiteraard niet, wij rijden over twee weken de slotmanche van het EK in eigen land, op Circuit Spa-Francorchamps en daar wil ik echt een aanval inzetten op de tweede plaats in de eindstand en vicekampioen worden. Ik geniet trouwens erg van de sterke Belgische aanwezigheid in de rallycross, met een titel voor Kobe Pauwels in Euro RX3 en ook Viktor Vranckx maakt een mooie kans op de titel, maar dan in RX2E. Ik zou dan ook alle Belgische fans willen oproepen om op 8 en 9 oktober naar onze thuisrace te komen! Wat betreft Portugal en onze zege is het eigenlijk een verhaal dat we eindelijk hebben kunnen afmaken. Enkele weken geleden, in Riga, waren we al snel en zat het nog wat tegen door een mindere start in de finale. Eigenlijk ben ik al heel het seizoen wel snel, maar in rallycross moeten auto en rijder perfect zijn om te winnen. Dat was nog niet het geval en die prestatie leveren we hier dus wel, met dit schitterende resultaat als gevolg!”

Afspraak nu op 8 en 9 oktober in Spa-Francorchamps voor de slotmanche van het Euro RX1!

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws