Lorens Lecertua vecht zich naar een plek in de top 10

September bleek een heel drukke maand voor Lorens Lecertua, met twee opeenvolgende raceweekends. Een week na Lédenon stond in Valencia opnieuw een manche voor het Championnat de France Formule 4 op het programma. Op zaterdag werd de jonge Belg dan wel opnieuw met de pechduivel geconfronteerd, maar op zondag gaf hij blijk van een ontzettende strijdlust om zich opnieuw naar een plaats in de top 10 vechten.

Hij is één van jongste rijders van de lichting 2022 van het Championnat de France Formule 4, maar zeker ook één van de meest strijdvaardige! Met zijn kenmerkend enthousiasme en brede glimlach beleefde Lorens Lecertua in Valencia, waar de voorlaatste meeting van het seizoen werd gehouden, een weekend in twee tijden.

Door bij de derde race van een dertiende naar een achtste plaats op te klimmen wist de 15-jarige Belg zijn weekend in Spanje met een positieve noot te beëindigen. “Ik ben inderdaad heel tevreden over deze derde race”, lacht hij. “Ik heb tot het eind gevochten, heel wat plaatsen weten te winnen, mijn positie ook succesvol kunnen verdedigen ook… Tegenover tegenstanders die over veel meer ervaring beschikken voel ik dat ik bij iedere meeting progressie boek. De kwalificaties zijn nog altijd een beetje een zwak punt. In de races ben ik best competitief, maar ik vertrek iets te ver op de startgrid.”

Bij de kwalificaties op vrijdag moest Lorens inderdaad tevreden zijn met een 13de plaats. “De wedstrijdleiding had ons stevig ingeprent dat ze streng zouden zijn bij het beoordelen van het respecteren van de track limits”, stelt de rijder uit Sart Bernard bij Namen. “Ik heb daar ook heel erg op gelet, en me – uit schrik voor een eventuele straf – misschien niet helemaal kunnen laten gaan. Maar ik wist dat ik over de snelheid beschikte om in de races plaatsen te winnen.”

Behalve dan in de eerste race, waar Lorens nog voor de eigenlijke start zijn bolide moest parkeren. “Toen het veld de startgrid verliet voor de opwarmronde werd ik door een van mijn tegenstanders – die zijn banden aan het opwarmen was – aangetikt en in de muur geduwd”, legt hij uit. “Ik wil niet alle schuld bij hem leggen. Hij had me niet gezien, en misschien had ik misschien ook wat moeten anticiperen…”

Bij de tweede race vertrok Lorens als dertiende, vast van plan om heel wat posities te winnen. Echter… “De race over 20 minuten werd door meerdere incidenten drie keer geneutraliseerd. En achter de safety car is het onmogelijk om plaatsen te winnen… Uiteindelijk finishte ik als elfde. Gelukkig kon ik in de derde race bewijzen dat ik wel degelijk over het potentieel beschik om in de top 10 te rijden!”

De laatste meeting van de editie 2022 van het Championnat de France Formule 4 wordt van 14 tot 16 oktober afgewerkt op het Circuit Paul Ricard in het Franse Le Castellet. “Ik heb al op dat circuit kunnen testen, en het is niet het meest eenvoudige”, stelt de ex-karter. “Ik ga dus met simulator en onboardvideo’s aan de slag om die slotmeeting zo goed mogelijk voor te bereiden. Gezien mijn leeftijd wisten we dat 2022 een leerjaar zou worden, maar ik wil het seizoen wel positief afsluiten.”

(persbericht, foto’s met dank aan Davy & Daniel Delien)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws