De #489 Milo HHH wint thriller in Anneau du Rhin

Lang niet voor het eerst is een wedstrijd van de VW Fun Cup powered by Hankook op een ware eindsprint geëindigd. Koen De Wit en Pieter Ooms moesten zich op minder dan tien minuten van het einde gewonnen geven, nadat het duo van de #415 Clubsport Racing een groot deel van de Trophée Nostalgie, zesde en voorlaatste manche van de VW Fun Cup powered by Hankook op het Circuit de l’Anneau du Rhin, had gedomineerd. De zege werd in extremis weggekaapt door de #489 Milo HHH van polesitters Lorenzo Donniacuo, Niek, Alex en Marnix Hommerson.

Weet u nog? Exact een jaar geleden viel de beslissing in de Trophée Nostalgie pas in de slotminuten van de wedstrijd. Toen moest het kamp van Milo Racing een zure nederlaag verwerken, maar twaalf maanden later werden de rollen omgedraaid. Voor Lorenzo Donniacuo, Niek, Alex en Marnix Hommerson leek het podium even de hoogst haalbare ambitie, tot de wedstrijd op twee uur van het einde werd geneutraliseerd. Een memorabele finale van Lorenzo Donniacuo bezorgde de Nederlandse familie een eerste succes in de VW Fun Cup powered by Hankook.

“Deze overwinning draag ik op aan mijn stiefvader, die iets meer dan een week geleden is overleden”, klonk het bij de man die eerder op de dag ook de polepositie en de leiding in de Hankook Qualifying Trophy had veroverd. “We hebben dit seizoen heel wat tegenslagen gekend, niet het minst tijdens de 25 Hours, waar de wedstrijd al na één ronde voorbij was. Het doet mij en het team dan ook heel veel deugd om hier op de hoogste podiumtrede te kunnen staan.”

Die hoogste podiumtrede leek lang weggelegd voor de #415 Clubsport Racing van Pieter Ooms en Koen De Wit, die niet alleen bijzonder snel waren maar ook profiteerden van de fouten bij de concurrentie om op een gegeven moment bijna een halve minuut voorsprong te verzamelen op de eerste achtervolgers. De neutralisatie bracht de tegenstanders echter dichterbij en op minder dan tien minuten van het einde verloor het team uit Halle de leiderspositie. In de allerlaatste ronde was ook de tweede plaats een prooi voor een ontketende Julien Schein in de #199 DRM Credeco. “Het is wat het is”, reageerde Pieter Ooms filosofisch. “Vooraf hadden we meteen getekend voor die derde plaats, dus moeten we vooral het positieve meenemen naar de volgende wedstrijd. Op ons thuiscircuit in Zolder zullen we onze huid duur verkopen!”

Zowel de #415 Clubsport Racing als de #199 DRM Credeco maken tijdens de finale in Zolder aanspraak op de titel in het algemene klassement. Guillaume Mondron, Gilles Verleyen en Simon Tourneur, leiders in het kampioenschap met de #480 Milo Tourneur, kwamen immers niet verder dan een achtste plaats in Anneau du Rhin, maar ze behouden wel de leidersplaats in de puntentelling.

Fun en Pure: nieuwe dubbelslag voor de #199 DRM Credeco

Het duel voor de tweede plaats in het algemene klassement bracht meteen ook de beslissing in de Fun-categorie (voor teams zonder Top Gun-rijder). De zege was dus voor de #199 DRM Credeco van Julien Schein, Florian Van Dooren en Quentin Denis, ondanks twee bestraffingen en een te lange pitstop waardoor ruim een halve minuut verloren ging. Achter de #415 Clubsport Racing was de derde plaats voor de #486 van Michaël Mazuin Sport, bestuurd door Michaël, Louis en Camille Mazuin. Het zijn die drie teams die tijdens de slotwedstrijd van 2022 zullen uitmaken wie kampioen wordt in de Fun-klasse.

Zo klein was het verschil tussen de twee hoofdrolspelers in Fun, zo groot was de voorsprong van de #199 DRM Credeco op de eerste achtervolger in de Pure-divisie (voor rijders die voornamelijk de VW Fun Cup als ervaring hebben). Dankzij een vijfde zege in zes wedstrijden is de titel in de categorie zo goed als binnen. DRM Motorsport behaalde de dubbelslag met de tweede plaats van de #399 DRM Materne (Antoine Morlet-Nathan Brauns-Jean-Luc Heymans), terwijl de bronzen medaille was weggelegd voor de #114 Clubsport Racing van Olivier Aerts en Philip Vandewalle.

Florian Van Dooren werd ook de beste rookie in Anneau du Rhin, al had die eer ook weggelegd kunnen zijn voor Lucas Taelman (#377 Michaël Mazuin Sport), die met zijn teamgenoten Michaël Leenders en Matteo Raspatelli op het voorlopige podium te vinden was toen op minder dan een uur van het einde een aandrijfas stukging.

Na een nieuwe overwinning neemt de #254 VFC by DPW Racing bestuurd door Christof Raes – regerend kampioen in het virtuele kampioenschap van de VW Fun Cup – Michiel Lescroart en Davy Sneppe opnieuw de leiding over in de Vintage-categorie. De tweede plaats was weggelegd voor de #40 VFC by Team 40 (Patrice Trenchent-Quentin Laruelle-Simon Duterme), terwijl de #46 VFC by Les As du Batiment (Nicolas Dome-Maxime Musin-Mathieu Simone) door technische problemen niet verder kwam dan de derde podiumplaats.

Biplace: Car-Pass LRE by DRM op weg naar de titel

Het is al van 2019 geleden dat Car-Pass LRE by DRM de titel kon wegkapen in de Biplace-categorie, maar dankzij een nieuwe zege voor Stéphane Lémeret, Philippe Reynens, Philippe Denis en Antoine Petronio komt een nieuwe bekroning voor de #365 nu wel heel dichtbij. In Anneau du Rhin draaide de strijd in de categorie waar passagiers proeven van de wedstrijd uit op een duel met de #315 Fun 4 Racers by Comtoyou van Marc-Olivier Van Oppens, Norbert Camara, Geoffrey Bara en Frédéric Tacquet. Het verschil aan de zwart-witgeblokte vlag bedroeg twee ronden.

Philippe Fisette, Alain Dupont en Michel Koning (#360 CBRS Milo) slaagden erin de derde plaats af te snoepen van de #316 Currus Racing van Pierre Auburtin, Jonathan Crinquant, Loic Lanoe en Simon Duterme, die even een tweede podiumplaats van het seizoen leken te veroveren na hun bronzen medaille in Magny-Cours.

Om een evenwicht tussen alle deelnemers te garanderen, is er een grondige technische controle uitgevoerd op bepaalde wagens – zoals eerder aangekondigd door Kronos Events. De analyse gebeurt in de komende dagen en het klassement is dus opgeschort tot komende donderdag.

Een adembenemende confrontatie in de Elzas doet het beste vermoeden voor het Zolder Fun Festival, waar op 15 en 16 oktober de titels van de VW Fun Cup powered by Hankook 2022 worden uitgereikt. Na een even bloedstollende wedstrijd als in Anneau du Rhin? Daar bestaat al bijna geen twijfel meer over!

(persbericht, foto’s met dank aan VW Fun Cup)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws