United Autosports winnaar, Belgen op het podium

De #22 Oreca-Gibson van United Autosports, met Duncan Tappy, Phil Hanson en Tom Gamble, heeft de overwinning in de 4 uur van Spa-Francorchamps veiliggesteld met bijna 30 seconden voorsprong op de rest van het veld, als aanvulling op de overwinningen die het Britse team in 2018, 2019 en 2020 behaalde op het Belgische circuit met Phil Hanson en Filipe Albuquerque.

Er werd ook geschiedenis geschreven in de LMGTE-categorie toen de nr. 57 Kessel Racing Ferrari de klassewinst pakte vóór de nr. 83 Iron Lynx Ferrari. Conrad Grunewald en Frederik Schandorff stonden samen met hun Deense teamgenoot Mikkel Jensen op de hoogste trede van het podium, waarbij Jensen de eerste rijder werd die een ELMS-race won in alle drie de categorieën, nadat hij eerder al de LMP3-titel won met Eurointernational en de 2021 4 Uren van Portimão in LMP2.

Het Ligier-Nissan trio No13 Inter Europol Competition van Charles Crews, Nico Pino en Guilherme Oliveira pakte hun derde overwinning op rij en eindigde meer dan een minuut voor de rest van het LMP3-veld. Het team gaat nu naar Portimão aan de leiding van het LMP3-kampioenschap.

De LMP2 Pro-Am-klasse werd voor de derde keer dit jaar gewonnen door Racing Team Turkey, met nog eens 25 punten voorsprong op het kampioenschap. In de 4 uur van Spa-Francorchamps kregen Salih Yoluc en Charlie Eastwood gezelschap van Will Stevens. Stevens versloeg de AF Corse Oreca nr. 88 van Alessio Rovera met slechts 0,042 seconden toen de twee auto’s naast elkaar over de streep gingen.

Uitstekende prestaties van de Belgen

Vier landgenoten stonden er in de Ardennen aan de start en dat waren in de LMP2 Ugo De Wilde in de Oreca 07 – Gibson van Mühlner Motorsport en Tom van Rompuy in de LMP3 aan het stuur van de Duqueine M30 – D08 Nissan. In de klasse LM GTE waren dat Sarah Bovy (Iron Lynx Ferrari 488 GTZ Evo) en Alessio Picariello (Porsche 911RSR – 19).

Helaas voor Ugo de Wilde want hij is de enige landgenoot die niet het podium op mocht. Hij raakte betrokken in een aanrijding, op dat moment zonder al te veel erg en hij kon, na een kort bezoek in de pits, de race gelukkig wel verder zetten. Even later moest zijn teamgenoot de handdoek gooien.

Wie we wel overgelukkige op het podium zagen verschijnen was Tom van Rompuy. Samen met teamgenoten Sebastian Alvarez en Alexander Bukhantsov behaalde hij de tweede plaats bij de LMP3. En al even blije gezichten in de LMGTe waar Sarah Bovy samen met Michelle Gatting en Doriane Pin eveneens een tweede plaats behaalden. Brons was er voor Alessio Picariello en zijn teamgenoten Andrew Haryanto en Martin Rump.

(foto’s podium met dank aan European Le Mans Series)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws