Neuville en Wydaeghe derde na eerste dag in Nieuw-Zeeland

Met de ‘Repco Rally New Zealand’ zijn we dit weekend toe aan de derde laatste manche van het World Rally Championship 2022 waar op donderdagochtend (lokale tijd) de shakedown werd afgewerkt. Hou in deze rekening met het tijdsverschil van maar liefst 11 uren in de min. Dat komt er op neer dat wanneer het in Nieuw-Zeeland 08.00 uur ’s morgens is op donderdag, we in België woensdagavond 21.00 uur noteren.

Het was de Fin Kalle Rovanperä die in zijn Toyota Yaris in zijn derde run een tijd van 1:27.7 op de tabellen neerzette. Onze landgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe reden vier keer over de shakedown en konden telkens hun tijd verbeteren. Zij moesten in de Hyundai i20 in hun laatste run uiteindelijk 0.1 sec. toegeven op de leider in het kampioenschap.

De jonge Oliver Solberg reed eveneens in zijn vierde en laatste run een exacte tijd als onze landgenoten. De Est Ott Tänak pakte met een verschil van 0.2 sec. de vierde tijd. Sébastien Ogier maakte de top 5 compleet.

En dan was het tijd voor de eerste klassementsproef, de showproef Pukekawa Auckland Domain met een lengte van 1,78 km. en die startte op donderdagavond 18.08 uur lokale tijd, dus 07.08 uur uur Belgische tijd (donderdagmorgen). Daarin toonde de Est Ott Tänak zich in zijn #8 Hyundai met een tijd van 1:45.8 de snelste.

De Ier Craig Breen finishte tweede, hij was net iets minder dan een seconde (0.9) trager dan Tänak. Onze landgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe reden de derde tijd. Zij verloren 1,6 sec. op hun teamgenoten.

Katsuta klokte de vierde tijd, Evens de vijfde. Kalle Rovanperä, die de proef moest openen, viel net buiten de top 5 op een zesde plaats. Hij moest 2,6 sec. prijsgeven.

“Ik ben niet echt tevreden over deze proef, het had beter gekund,” aldus Rovanperä. “Natuurlijk speelt de druk ook een beetje zijn rol, maar we gaan proberen om hier in Nieuw-Zeeland een goede prestatie neer te zetten,” besluit de jonge Fin, die duidelijk genoot van het aanwezige publiek.

Schakelen we terug even over naar de lokale tijd, dan gaat de eerste van zes klassementsproeven van start op vrijdagmorgen 08.33 uur. Voor ons wil dat zeggen dat diezelfde proef deze donderdagavond ‘start’ om 21.33 uur.

(foto’s met dank aan Hyundai Motorsport (facebook) en Toyota GAZOO Racing Press)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws