Tänak nipt aan de leiding, Neuville moeizaam

In Nieuw-Zeeland werden gisterenavond en afgelopen nacht (Belgische tijd) zes klassementsproeven afgewerkt, ter plaatse is het door het tijdsverschil (11 uren) dan al vrijdag. Het is de Est Ott Tänak die samen met zijn copiloot Martin Järveoja in de #8 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid voorlopig aan de leiding staat. Het duo heeft welgeteld twee tienden van een seconde voorsprong op dichte achtervolgers Elfyn Evans en Scott Martin in de #33 Toyota GR Yaris Rally 1 Hybrid.

De Fransman Sébastien Ogier, genavigeerd door Benjamin Veillas, staat derde in de algemene rangschikking met een verschil van 6,7 sec. Een halve seconde verder vinden we de jonge Fin Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen terug op een vierde stek.

En dan gaapt er toch wel een groot gat want Engelsman Gus Greensmith met de Zweed Jonas Andersson als navigator kijkt al tegen een achterstand van 43,8 seconden aan en dan pas volgens onze landgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe en dit op 45,6 seconden van teamgenoot Tänak.

“We kenden een vrij moeizame start in die eerste drie etappes die naar ons gevoel redelijk zwaar waren. We konden dan wel een paar goede tussentijden neerzetten, maar ik had niet echt 100% vertrouwen in de wagen en sukkelde wat met de afstellingen waardoor we een paar keer rond gingen. We hebben dan ’s middags wat aan de wagen kunnen werken en werd er het een en ander aangepast maar waren nadien wellicht wat te voorzichtig. Met de verwachte weersomstandigheden zie ik op een of andere manier een kans voor ons om morgen mee vooraan te strijden. Alles kan nog en we hebben in feite niet veel te verliezen. Eén plaats in de algemene rangschikking goedmaken moet lukken, daarna wordt het moeilijker,” aldus Thierry Neuville.

Die moeizame start van onze landgenoten resulteerde in een achtste tijd op kp2, een zevende op kp3, opnieuw een achtste tijd op kp4, een vijfde tijd op kp5 en twee vierde tijden op de kp’s zes en zeven.

In de vijfde klassementsproef, die van Whaanga Coast, verloren we de Ier Craig Breen die in een rechtse bocht iets te ver ging en de wagen niet meer op de baan kreeg. Het betrof notabene dezelfde bocht waar ook Colin McRae twintig jaar geleden uitviel.

Op zaterdag staan er eveneens weer zes klassementsproeven op het programma waarvan de eerste kp start om 08.08 uur. In België is dit dan vrijdagavond om 21.08 uur.

(foto’s met dank aan Hyundai Motorsport en Toyota GAZOO Racing)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws