Meer dan 170 Porsches… en Jacky Ickx in Hoei

De Rally 4 Porsche maakt zich op voor zijn eerste editie, op zaterdag 8 en zondag 9 oktober in Hoei. Een onuitgegeven organisatie, die vier variaties aanbiedt, waardoor niet enkel de ongeveer 170 aanwezige bezitters van een Porsche zich zullen amuseren, maar ook het publiek – voor wie de toegang gratis is ! – zeker zijn gading zal vindenHet is ons gelukt ! Na negen maanden zwangerschap is de baby er, klaar om dit weekend zijn eerste stapjes te zetten, als onderdeel van een ongebruikelijk evenement, aangezien het in vier versies beschikbaar is: een snelheidsrally, een regularityproef, een toeristische rit en een co-driving. Door die originaliteit kreeg de Rally 4 Porsche ook de steun van Porsche Import. De aanwezigheid van niemand minder dan Jacky Ickx, de officiële vertegenwoordiger van het Duitse merk, waarmee hij tijdens de 24 uren van Le Mans grootse successen behaalde onderstreept dit ten volle.

Aan de oevers van de Maas, langs de Avenue Delchambre in Hoei, zal de Rally 4 Porsche nu zaterdag beginnen met een rit die de deelnemers naar de abdij van Stavelot leidt, waar de lunchstop is gepland. Ook een bezoek aan het beroemde circuit van Spa-Francorchamps-museum is voorzien. Op zondag gaat dit event verder met de snelheidsrally en een regularityproef, die beide hetzelfde parkoers zullen afleggen bestaande uit drie specials (Solières, Huccorgne en Clavier) die drie keer gereden worden (vier voor Solières), goed voor in totaal 106 km aan klassementsproeven.

Tegelijk met de rit organiseert men in samenwerking met de Kiwanis van Hoei op zaterdag van 11u00 tot 17u00 ook een co-driving voor een goed doel. Het wordt voor de Porschisten een geweldige kans om hun passie te delen door toeschouwers mee te nemen en hen zo’n twintig kilometer lang van het Porsche-universum te laten proeven. Bovendien zal die belevenis door de wederzijdse vrijgevigheid, tevens een nobel doel dienen. In dit geval dat van de vzw Do-Mi-Si-La-Do-Re die toezicht houdt op jongvolwassenen met een handicap! We zijn er zeker van dat het grote hart van liefhebbers van mooie auto’s zal bijdragen tot het succes van dit – oh zo essentieel – initiatief.

Wat de deelnemers aan de snelheidsrally betreft, verwachten we zowel aan de kant van de moderne GT3’s (geregistreerd in klasse 4/14) als bij de historische 911’s (verdeeld in de klassen PH19 of PH /SR – afhankelijk of ze al dan niet voldoen aan de oorspronkelijke configuratie) enkele ronkende namen en diverse specialisten. Zo o.a. Xavier Baugnet, die het rijden met een Porsche zal ontdekken en het dus moeilijk zal hebben tegenover een formidabel trio uit Vlaanderen, samengesteld uit Gunther Monnens, Andy Lefevere en Tuur Vanden Abeele. Toch nemen ook enkele jongeren talenten zoals Thibaud Mazuin, Grégoire en Charles Munster (de broers zullen het stuur delen van een 911 SC die speciaal is voorbereid voor Afrikaanse rally’s) het op tegen de oudere generatie met o.a. Gérard Marcy, Emile Tollet, William Wilkin, Patrick Milleville en… Marc Duez, die voor de gelegenheid door Willy Lux zal ondersteund worden. Een mooie knipoog en vrij uitzonderlijk, naar hun seizoenen 1981 en 1982 in het Porsche-team.

Naast de Demo-categorie (in vrij tempo, zonder timing), zullen in de regelmatigheidsproef de ervaren Jacques Evrard, Didier Gathy en Marc Delobe het opnemen tegen de lokale helden zoals Francis Lacroix en Paul-Henri Fagot. Allemaal – behalve Delobe die met een 944 zou kunnen verrassen – met een 911 en in VHRS65. Twee andere 911’s zullen het onder mekaar uitmaken in VHRS50.
In elke categorie verwachten we een spannende strijd, al zal finaal één team echt zijn gewicht in goud waard zijn, aangezien de winnende bemanning in de meest bevolkte categorie twee “Raidillon” -horloges zal krijgen ! Een cadeau ter waarde van maar liefst 6.000 € ! We zullen echter moeten wachten tot zondagochtend op de officiële startlijst om te weten welke groep dit voorrecht krijgt ! Let op: bovendien wordt een derde identiek horloge door loting uitgereikt aan één van de geklasseerde (bij)rijders (snelheid of regelmaat) die zondagavond aanwezig zijn tijdens de prijsuitreiking !

Ook als het niet gaat om snelheid of klassementen, zal ook het indrukwekkende deelnemersveld (meer dan 150 teams) dat aan de start van de rit staat, niet minder interessant zijn. Bernard Munster komt immers met een uiterst zeldzame 997 GT3 RS 4 liter. Verder zijn ook ingeschreven: ex-motorcrosser Jean-Claude Laquaye met een zeldzame 911 Carrera 4S “Belgian Legend Edition” (75ste verjaardag van Jacky Ickx) van 2020, de familie Brasseur die erg gehecht is aan paarden (Félix-Marie wordt vergezeld door zijn twee zonen, Pierre-Manuel en Jehan-Félix), andere rallyrijders zoals Chris Debyser, Laurent Molle, Johan Van den Dries, Etienne Monfort, David Cambresier en Denis Borremans (die een zeldzame Boxster RS ​​​​60 Spyder zal presenteren) of de twee Cayman GT4’s van Pascal Loyen en Cédric Levêque. Ook Grégory Cricus mogen we hier niet vergeten aangezien hij de zwarte 996 GT3 van zijn vader Alain – een briljant coureur op zowel twee als vier wielen, die vorig jaar te vroeg stierf – zal besturen.

Uiteraard werden ook de innerlijke geneugten van de tafel, die de zintuigen en het hart beroeren niet vergeten, aangezien er drie bijzonder gezellige afspraken gepland zijn : zaterdagavond met het “Barbecue-diner 911” onder de feesttent op de Avenue Delchambre, de “Receptie Porsche 959”die zal plaatsvinden in de Piano-Bar le Sofloti op de Grote Markt en op zondagmiddag met de “Gourmet Special 992” georganiseerd in het lokaal van Solières Sport, aan de rand van kp Solières.

Tot slot nog deze laatste praktische info. Terwijl zowel het zenuwcentrum van het evenement, de tent als de service goed geïnstalleerd zijn op Avenue Delchambre, vertrekken daar ook de rit (op zaterdag vanaf 10u00) en op zondag vanaf 08u00 ook de rally en regelmatigheidsproef. De aankomst zal telkens plaatsvinden op het podium dat geïnstalleerd is op de Grote Markt van Hoei. Voor de rit is dat zaterdag vanaf 18u00 en zondag vanaf 18u27 (voor rally en regularity) Maar ook op het einde van de eerste (10u51) en de tweede lus (14u18) passeren de deelnemende wagens op dat podium. Verder vermelden we nog dat “de regroup” georganiseerd wordt in Wanze om respectievelijk 09u16, 12u43 en 16u10 uur op de “place Faniel”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws