BMW presenteert nieuwe M2

De nieuwe BMW M2 levert de kenmerkende M-prestaties in een uiterst geconcentreerde vorm. Met zijn 460 pk sterke zescilinder-motor, een als optie leverbare handgeschakelde versnellingsbak en achterwielaandrijving belooft de tweede generatie van de compacte high-performance sportwagen onvervalst rijplezier.

De nieuwe BMW M2 zet de traditie van het merk voort van ultrasportieve modellen met compacte afmetingen, die in 1973 begon met de komst van de BMW 2002 turbo. Hij bouwt ook voort op het succes van zijn voorganger, die wereldwijd bijna 60.000 verkopen noteerde. De wereldwijde lancering van de nieuwe BMW M2 begint in april 2023. Hij wordt naast de nieuwe BMW 2 Reeks Coupé gebouwd in de fabriek van BMW Group in San Luis Potosí, Mexico.

Compacte afmetingen, extreem krachtige proporties

De atletische uitstraling van de nieuwe BMW M2 is te danken aan zijn compacte afmetingen, extreem krachtige proporties en de kenmerkende M designkenmerken. Hij is 214 millimeter korter dan de BMW M4 Coupé en heeft een 110 millimeter kortere wielbasis. Tegelijkertijd liggen de voertuig- en spoorbreedte aanzienlijk hoger dan bij de nieuwe BMW 2 Reeks Coupé.

Het grote, frameloze BMW nierenrooster met zijn horizontale spijlen, gecombineerd met een driedelige onderste luchtinlaat met bijna rechthoekige contouren, geeft de voorkant van de auto een vertrouwde M look. Het design is afgestemd op de technische vereisten inzake koelluchttoevoer en aerodynamisch evenwicht. Duidelijk vormgegeven oppervlakken, prominent uitlopende zijskirts en gespierde wielkasten zetten de toon voor het zijaanzicht. Ook de achterzijde van de nieuwe BMW M2 oogt compact en krachtig, met een aantal individuele accenten in de vorm van de opvallende spoilerlip op het kofferdeksel, de verticaal geplaatste reflectoren, de diffuserinzet van de achterskirt – met zijn puristische design – en de twee paar uitlaatpijpen die ver van de buitenranden naar binnen zijn geplaatst.

Voor de nieuwe BMW M2 staan vijf lakkleuren ter beschikking, waaronder de voor dit model exclusieve kleuren Zandvoort Blue solid en Toronto Red metallic. Een M Carbon dak dat het gewicht van de wagen met ongeveer zes kilogram vermindert, wordt als optie aangeboden.

Zescilinder lijnmotor met onmiddellijke vermogensafgifte en een opwindende honger naar toeren

De 3,0-liter motor verschilt slechts in enkele details van de motor in de BMW M3 en BMW M4 en overtuigt door zijn snelle reactie, zijn gezonde toerental en zijn lineaire vermogensafgifte tot in de hoogste regionen van het toerentalbereik.

Met een maximumvermogen van 338 kW/460 pk overtreft de motor onder de motorkap van de nieuwe BMW M2 de basismotor van zijn voorganger met 66 kW/90 pk. Het maximumkoppel van 550 Nm (405 lb-ft) wordt geproduceerd tussen 2.650 en 5.870 t/min, met een maximumvermogen bij 6.250 t/min. De nieuwe motor draait maximaal 7.200 t/min. De pulserende vermogensopbouw gaat gepaard met een emotioneel rijke soundtrack die wordt gegenereerd door het M-specifieke uitlaatsysteem met elektrisch bediende kleppen. Het olietoevoersysteem is ontworpen voor extreem dynamische rijsituaties op het circuit, net als het koelsysteem.

Een keuze aan prestatiebeleving: achttraps M Steptronic-transmissie met Drivelogic als standaard, handgeschakelde zesversnellingsbak als optie

Het vermogen van de motor wordt standaard via een achttraps M Steptronic transmissie met Drivelogic op de achterwielen overgebracht. Zijn uiterst sportieve schakelwijze, directe verbinding met de motor en de mogelijkheid om meerdere keren terug te schakelen naar de laagste beschikbare versnelling vormen de ideale basis voor verleidelijke, ogenblikkelijke acceleraties. De bediening geschiedt via een keuzehendel in het nieuwste M-design en schakelpaddles op het stuurwiel. De Drivelogic-functie biedt keuze uit drie schakelstanden.

Een handgeschakelde zesversnellingsbak is als optie verkrijgbaar voor wie op zoek is naar een prestatiebeleving in de klassieke vorm, geworteld in de intense interactie tussen bestuurder en auto. Hij leent zich voor een sportieve rijstijl, niet alleen dankzij het nauwkeurig gedefinieerde schakelgedrag, maar ook dankzij de Gear Shift Assistant, die met behulp van inschakelsnelheidscontrole zorgt voor een slipvrije werking bij het terugschakelen onder het remmen in bochten. Indien gewenst kan de schakelassistent in het M Setup menu worden uitgeschakeld.

Ook het Active M Differential op de achteras draagt bij tot de sublieme dynamiek van de BMW M2. Dit differentieel is eveneens standaard en kan indien nodig naadloos een blokkering tot 100 procent opwekken. Dat optimaliseert de tractie op een wegdek met verschillende gripniveaus voor bijvoorbeeld het linker- en rechterachterwiel en verbetert de krachtoverbrenging bij het accelereren uit bochten.

Geavanceerde ondersteltechnologie, nauwkeurig controleerbaar

De compacte afmetingen van de nieuwe BMW M2, de korte wielbasis, de bijna perfect uitgebalanceerde 50:50 gewichtsverdeling en de geavanceerde ondersteltechnologie zorgen samen voor een precies controleerbaar, vingervlug rijgedrag. De wendbaarheid, dynamiek en precisie van de auto zijn ook te danken aan de uitstekende torsiestijfheid van de carrosseriestructuur en de chassisbevestigingen, die wordt ondersteund door op maat gemaakte verstevigingen.

Zowel de vooras met dubbele veerpoot als de achteras met vijf scharnierpunten zijn voorzien van M-specifieke kinematica. Tot de standaarduitrusting van de nieuwe BMW M2 behoren adaptieve M-vering met elektronisch gestuurde dempers, M Servotronic-stuurinrichting met variabele overbrenging, DSC (Dynamic Stability Control) inclusief M Dynamic Mode en krachtige M Compound-remmen met zes zuigers met vaste klauwplaat aan de voorzijde en enkele zuigers met zwevende klauwplaat aan de achterzijde. Het geïntegreerde remsysteem biedt de bestuurder twee instellingen voor het pedaalgevoel. De nieuwe BMW M2 wordt geleverd met 19″ lichtmetalen velgen vooraan en 20″ achteraan, die elk één inch meer diameter hebben dan de standaardwielen van de BMW M3 en BMW M4.

Geavanceerde cockpit voor sportwagens met standaard BMW Curved Display en optioneel M Carbon kuipstoelen

Zowel het BMW Curved Display als de BMW Intelligent Personal Assistant maken deel uit van de laatste generatie van BMW iDrive. Het is gebaseerd op BMW Operating System 8 en is speciaal ontworpen voor intuïtieve interactie tussen bestuurder en auto met behulp van touch control en natuurlijke taal. Het nieuwe BMW iDrive systeem maakt personalisatie met de BMW ID en My BMW App mogelijk en maakt het gebruik van een Personal eSIM in de auto mogelijk. Smartphone-integratie voor Apple CarPlay® en Android Auto™ is eveneens standaard op de nieuwe BMW M2, en er is ook een 5G-antennesysteem voor optimale connectiviteit.

De bestuurder en voorpassagier worden standaard verwelkomd door sportstoelen in een modelspecifiek design met Sensatec/Alcantara-oppervlakken. M Sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen en geperforeerde oppervlakken in Vernasca-leder/Sensatec zijn als alternatief leverbaar. De M Carbon kuipstoelen, die eveneens op de optielijst staan, maken gebruik van met koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP) in de structuurelementen van het zitkussen en de rugleuning en hebben bovendien uitsparingen in de zijsteunen en onder de hoofdsteunen, waardoor ongeveer 10,8 kilogram op het gewicht van de auto wordt bespaard.

Korneel Debruyn
Korneel Debruyn
Van kinds af aan is Korneel reeds gepassioneerd door auto's en autosport. Wat oorspronkelijk begon met een passie voor exclusieve (sport)auto's, groeide daarna uit tot een grote interesse in de autosportwereld. Momenteel focust Korneel zich op het circuitgebeuren, waarbij GT- en uithoudingsraces hem het meeste boeien. Ook het testen van de nieuwste (sport)wagens neemt hij graag voor zijn rekening.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws