De laatste van het jaar is voor de Speedlover Porsche

Verreden op zaterdagnamiddag, in het kader van de 24H2CV, liet de laatste wedstrijd van de 100 Series by BGDC aan de Porsche 911 GT3 Cup toe om het verschil te maken over de complete afstand. De zege kwam zo op autoritaire wijze toe aan de #703 van het team van Speedlover Racing, met aan de knoppen het duo Philip Wils/Olivier Dons.

Eens de concurrentie verdween op deze zaterdag, maakte de #703 er een mooie gezondheidswandeling van, in een prachtig nazomerweertje. De Porsche 992 GT3 #12 van Ferhat en Evren Yondem kwam al snel naar de pitlane om twee banden te laten wisselen terwijl de MARC Focus V8 #2 van Raphaël van der Straten en Nathan Vanspringel traag binnenliep op minder dan twee uren voor de finish, ten prooi aan versnellingsbakproblemen. De Australische bolide zou niet meer op de baan komen…

Onder die omstandigheden moesten Philip Wils en Olivier Dons alleen nog maar de voortgang van de Porsche 991.2 GT3 Cup #996 van de Nederlanders Johan en Michael Van Peperzeel in het oog te houden om, met een ronde voorsprong op de 911, zich te laten uitbollen naar de aankomst. “We hebben het naar onze zin gehad in deze absoluut perfecte omstandigheden”, klonk het in koor bij de winnaars. “We hebben volop genoten van de goede sfeer binnen deze 100 Series en men zal ons er zeker terug zien…”

In het kielzog van de leidende Porsche vonden we de beste toerwagens uit de Klasse E. De Seat Leon #444 van Manfred Verbeke en Denis Smets toonde zich dan wel op een bepaald moment aan de kop van het klassement nadat ze hun pitstop tot het allerlaatste moment hadden uitgesteld.

Maar het was toch de Peugeot 308 #23 van Caren Burton en Damien Dussoul die goed en wel de debatten domineerde en een zeer mooie zege haalde in de categorie, aangevuld met een 3de plaats in het algemene klassement! Verbeke en Smets sloten hun seizoen in schoonheid af met de zilveren medaille op de #444, terwijl Yardy Hoogwerf en Steven Teirlinck het podium in de Klasse E vervolledigden met hun Cupra #25. Die was er beter dan de Peugeot RCZ Cup #421 van Fabrice Massin en Pierre Léonard. Minder geluk was er voor de Cupra #43 van Gunther en Maxim Van den Hove, die werden vergezeld van Wim Bradt. Ze leken met gemak op weg naar een mooi resultaat in het begin van de wedstrijd, maar kwamen tenslotte in stilstand aan de rand van de baan op een uur voor de finish.

Indrukwekkend om zien was de strijd van begin tot eind tussen de verschillende Porsche Cayman, Het was de #16 van Denis Vanmol, Marc-Olivier Van Oppens en Fred Bouvy, auteur van een mooie eindstint, die het laatste woord hadden. Ze eindigden voor de #15 van Rolph Lietart en Jarne Geussens en voor de #11 van Maarten en Mees Roos. En dan restte er alleen nog om de rekenmachine boven te halen om de kampioenen te kennen binnen een zeer fel betwistte Klasse G+.

De dag begon slecht voor de Vauxhall Astra Coupé #777 van Philippe Ménage en Guy Katsers, met een probleem in een sensor bij het begin van de kwalificatie. Maar in de race liepen de zaken heel wat beter, ook al moest de steeds onberispelijke Astra de wet ondergaan van een Yvan Muller die op zijn ééntje de Renault Clio #96 naar de overwinning reed. Het werd een zege die hem ook de titel 2022 opleverde! De Renault Clio #37 van Hervé Deger, François Jeukenne en Jérôme Heinen legde beslag op de derde plaats, voor twee andere Clio’s: de #510 van Patrick Asnong, Frédéric Faucon en Gautier Martin, en de #100 van Florence en Philippe Hortulanus, vergezeld van Martin Franken.

De zaken lagen wat ingewikkelder voor de Honda Civic wagens, met al snel problemen voor de #6 van Navric De Laet en Patrick Van Billoen. Die laatste kreeg als onaangename verrassing een laag benzine over een van zijn banden in Blanchimont, en dat stuurde de Japanse bolide van de baan! Het ging nauwelijks beter met de Britten Ricky Coomber en Mark Simmons, die in het eerste deel van de race wel in het juiste pelotonnetje zaten, maar daarna werden de zaken allemaal wat ingewikkelder. Het was dan uiteindelijk de #53 van Yannick Van Espen, Alain De Coninck en Laurent Cloots die aan het langste eind trok, met een 6de plaats.

Tussen de vroegtijdige slachtoffers van deze finale vinden we de Renault Clio #88 van Nicolas Busschaert en Nicolas Van Zandycke, die tot stilstand kwam bovenaan de Raidillon vooraleer volledig uit het klassement te verdwijnen met problemen aan de benzine inspuiting. De #415 van Grégory Mertz, Stéphane Warling en Christophe Lemaire verloor dan weer een hoop kostbare tijd met een zeer tijdrovende lekke band.

De terugkeer van de Renault 21 Turbo #21 van Xavier en René Daneels, die nog steeds vergezeld worden van Michel Gilot, ging dan wel niet onopgemerkt voorbij, maar problemen met de tuimelaars dwongen hen tot opgave. André en Guillaume Patze hadden geen verdere uitnodiging nodig om met hun BMW Z4 #94 nog maar eens naar de zege te rijden in Klasse F. Ze wonnen voor de Seat Leon Supercopa Mk2 #27 van Eric De Boeck en Jean-Luc Peigneur, en de BMW M3 E36 #65 van Petra Carlier en Hervé Duelz.

In de Klasse A tenslotte verslond Marco Van Belle in zijn eentje de 200 minuten van de wedstrijd op de Honda Civic #13. Hij profiteerde van een olielek op de Renault Clio #69 van Rogier Van Kuyk en Thomas Leten om een prachtige overwinning te behalen, slechts enkele dagen nadat hij de komst van de kleine Jade mocht vieren. Het was de Peugeot 206 #70 van Patrick Vander Eecken en Nicolas La Monica die zich de laatste zilveren medaille van dit seizoen toeëigenden.

Het doek valt dus over het sportieve gedeelte van het seizoen 2022. De denktank achter de 100 Series by BGDC gaan nu aan de slag om alle berekening uit te voeren en te controleren, en de kampioenen van het seizoen zullen officieel worden bekend gemaakt in een volgende mededeling… en zullen gehuldigd worden tijdens de BGDC Awards op 14 januari eerstkomende in Mont-Saint-Guibert. Wordt vervolgd…

(foto’s met dank aan Jacques Letihon)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws