Comtoyou Racing maakt zich klaar voor een druk 2023

Hoewel het seizoen nog niet helemaal is afgelopen – er staan nog twee manches voor de FIA WTCR op het programma – zal de jaargang 2022 voor Comtoyou Racing voor altijd als een grand cru geboekstaafd staan. In de kantoren en ateliers in Gembloux en Frameries is men dan ook ontzettend gemotiveerd om het volgende seizoen al volop voor te bereiden. Van de VW Fun Cup over de TCR World Tour tot het organiseren van evenementen, TCR Europe én de GT-racerij: de troepen onder leiding van Jean-Michel Baert en François Verbist zullen in 2023 een pak uitdagingen kunnen aangaan!

TCR World Tour en TCR Europe: titels te verdedigen

Met de officiële steun van Audi Sport customer racing voor het mondiale kampioenschap is Comtoyou Racing er in geslaagd om in de toerwagenracerij al een stevig palmares bij elkaar te rijden. In het laatste seizoen van de FIA WTCR gaat de Belgische renstal zowel bij de rijders als bij de teams nog altijd voor een podiumplaats in de eindstand, maar het team uit Frameries wist dit jaar ook al elk van de vier titels uit de TCR Europe (rijders, teams, Diamond en Rookie) te veroveren, samen met een gouden medaille in de categorie Touring Car van de FIA Motorsport Games. Deze laatste werd veroverd door de Nederlander Tom Coronel.

Het hoeft dan ook niet te verrassen dat TCR ook in 2023 één van de prioriteiten wordt. “In de nieuwe TCR World Tour worden we de officiële vertegenwoordiger van Audi Sport”, legt team manager François Verbist uit. “We zullen vier Audi’s RS 3 LMS laten rijden, en zo deelnemen aan de negen wedstrijden van de mondiale kalender, die is gebaseerd op die van reeds bestaande kampioenschappen. Daarnaast verdedigen we onze titels in TCR Europe, eveneens met vier bolides. Als de TCR World Tour en TCR Europe samen in actie komen, betekent dat dus dat we acht Audi’s RS 3 LMS zullen laten rijden!”

De nieuwe mondiale formule spreekt het Belgische team wel aan. “Het is de bedoeling dat we samen met Audi Sport de eerste titel in TCR World Tour veroveren”, bevestigt Team Principal Jean-Michel Baert. “Het concept bevalt ons zeer, net als de TCR World Ranking. Het valt te vergelijken met het systeem dat in tennis wordt gebruikt. Die Ranking is eigenlijk een wereldwijde rijdersrangschikking, waarbij in elk van de kampioenschappen waar een TCR-wagen mag rijden punten kan worden gescoord. Aan het eind van het seizoen zal de top 15 van de TCR World Tour en de eerste 45 van de TCR World Ranking mogen deelnemen aan een grote wereldfinale.”

Audi RS 3 LMS #25 (Comtoyou Team Audi Sport), Mehdi Bennani

Fanatec GT World Challenge Europe: de grote nieuwigheid

Het is de grote sportieve nieuwigheid voor Comtoyou Racing: in 2023 zal het Belgische team de volledige Fanatec GT World Challenge Europe afwerken. Daarvoor worden er volgende winter drie Audi’s R8 LMS GT3 Evo II in de ateliers van Frameries klaargestoomd.

“We hebben al een paar jaar heel veel zin om de stap richting GT3 te zetten en Audi heeft ons ook al een paar keer aangespoord om dat te doen”, glimlacht François Verbist. “Na drie jaar overwegen denken we dat het nu het gepaste moment is om de stap te zetten. We hebben dan ook drie nieuwe R8’s LMS GT3 Evo II gekocht, waarmee we de tien wedstrijden van de Fanatec GT World Challenge Europe zullen afwerken. We laten drie wagens in Sprint Cup rijden en twee in Endurance Cup, waarbij ook de 24 Uur van Spa hoort. Iedereen weet hoe hoog het niveau in dit kampioenschap is. De uitdaging is dan ook enorm, maar we beginnen heel bescheiden aan onze opdracht. We beseffen echter wel dat we beschikken over een wagen die kan winnen, en dat we – net zoals alle andere klanten – kunnen rekenen op de steun van Audi Sport customer racing. Het doel wordt om in de buurt van de beteren te geraken, om dan in 2024 voor de titel te gaan.”

Audi R8 LMS GT3 evo II (2022)

VW Fun Cup: nooit de basis vergeten

Toen Comtoyou Racing in 2015 werd opgericht, was dat in de eerste plaats om VW Fun Cups te laten rijden. “Om eerlijk te zijn: toen hadden we nooit gedacht dat we ooit iets anders zouden kunnen doen”, lacht Jean-Michel Baert. “Het is de samenwerking met François Verbist, die begin 2017 startte, die ons nieuwe uitdagingen heeft opgeleverd. Maar er is geen sprake van dat we onze basis links zouden laten liggen! Het is net omdat we een betere service willen aanbieden dat we onze VW Fun Cup-afdeling naar nieuwe ateliers in Gembloux hebben overgebracht. Het is niet onze bedoeling om zoveel mogelijk wagens te laten rijden, maar we willen wel dat de voorbereiding – met perfect verzorgde bolides – en de ontvangst, zowel voor onze klanten als hun partners, helemaal op punt staat. Het is net die hoogstaande aanpak die ons motiveert.”

Evenementen: MD Events maakt voortaan deel uit van Comtoyou

Met zijn VW Fun Cups organiseerde Comtoyou al Track Days, maar de wil om die evenemententak verder uit te breiden heeft gehoor gevonden. Door Marc Duez in het team op te nemen, en eigenaar te worden van MD Events, beschikt Comtoyou voortaan over een nieuwe troef in het organiseren van evenementen die met de auto en de autosport verbonden zijn.

“Naast zijn Track Days heeft Marc ook al enkele andere ideeën voor ogen, ideeën die ons ten zeerste interesseren”, legt Jean-Michel Baert uit. “Dan denk ik onder andere aan ‘Leaders Only’, een concept gericht op ondernemers, dat hen de gelegenheid geeft om achter het stuur te kruipen van prestigieuze bolides. Het past helemaal in het kader van groots uitgewerkte evenementen, met diverse animaties, waar er verder uitstekend genetwerkt kan worden. Ook andere ideeën liggen op tafel, en het moge duidelijk zijn dat er tussen onze diverse activiteiten ook een stevige link kan worden gelegd.”

Het ontbreekt Comtoyou dus duidelijk niet aan ideeën! Het wordt een drukke winter… die af en toe zal worden onderbroken door de aankondigingen van de rijders die volgend seizoen de kleuren van het Belgische team zullen verdedigen. We houden u op de hoogte!

Korneel Debruyn
Korneel Debruyn
Van kinds af aan is Korneel reeds gepassioneerd door auto's en autosport. Wat oorspronkelijk begon met een passie voor exclusieve (sport)auto's, groeide daarna uit tot een grote interesse in de autosportwereld. Momenteel focust Korneel zich op het circuitgebeuren, waarbij GT- en uithoudingsraces hem het meeste boeien. Ook het testen van de nieuwste (sport)wagens neemt hij graag voor zijn rekening.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws