RallyandRaces sprak met Koen Wauters

Deze voormiddag werd in de workshop van Feryn Dakar Sport in Leest het boek ‘Koen in Dakar’ officieel voorgesteld. Het behoeft geen bijkomende uitleg uiteraard dat het hier gaat om Koen Wauters, Dakarist in hart en nieren. Twaalf deelnames aan de Dakar op zich en vorig jaar een deelname aan de Dakar Classic zorgt dan ook voor heel wat avonturen en verhalen, verhalen die je nu kan lezen. Om meer te weten te komen over het boek ging RallyandRaces dan ook langs bij Feryn Dakar Sport, had een gesprek met Koen en mocht besluiten dat de passie voor de Dakar en de autosport in het algemeen heel erg voelbaar was.

R&R: Hoe is het idee onstaan om een boek te schrijven over de Dakar?
Koen Wauters: “Awel, eerlijk gezegd, na de Classic van vorig jaar hadden we al snel het idee om opnieuw de echte Dakar te gaan rijden in 2023, wat nu niet zal gebeuren jammer genoeg. We wilden echter er wel voor zorgen dat alle mensen die er interesse in hadden ook zouden weten dat we op 1 januari effectief van start gingen gaan. Vorig jaar met de Classic was dat wat mislukt, het was pas toen we thuis waren terug dat de mensen zoiets hadden van, aaach ge hebt den Dakar gereden. En dan hadden we iets van: jamaar nee, je moet hem ook kunnen volgen als we bezig zijn. En toen kwam de vraag natuurlijk wat gaan we de doen om de mensen al voor 1 januari mee te hebben in ons verhaal, zorgen dat ze geprikkeld worden. En een van de ideeën was, we schrijven een boek. Bovendien had Pascal al beslist, ik ga een boek maken met alle foto’s, alle coplioten waar ik mee gereden heb enzovoort, maar voor privé gebruik. En van het één kwam het ander, toen keken ze naar mij, waarom schrijf jij geen boek? Ja, er vallen natuurlijk heel wat verhalen te vertellen, dus ja zo is dat idee eigenlijk omgezet geweest in een boek. Negen maanden terug zijn we naar de uitgeverij gestapt met de vraag zegt het u iets? Ze waren heel enthousiast en voor je het weet ben je verhalen aan het vertellen, aan het schrijven en foto’s aan het verzamelen. En eigenlijk terecht hoor want er valt zoveel te vertellen, in twaalf deelnames maak je zoveel mee.


R&R: Wat wil je vooral bereiken bij de lezer?
Koen Wauters: “We hoopten vooral, naast het feit dat de mensen kunnen lezen over de Dakar spirit, dat er heel wat ging te doen zijn eromheen waardoor de mensen gingen zeggen, zeg dat boek is uit en straks rijden ze opnieuw de echte Dakar, als je hoort en leest wat er vroeger al gebeurd is dan zijn we wel benieuwd wat ze in de komende Dakar gaan meemaken. Gaan ze weer overkop gaan, gaan ze weer dit en dat meemaken…dat was eigenlijk wat we hoopten te bereiken. Het enige wat nu nog overblijft is het boek, en we hopen echt dat het zijn weg zal vinden naar de fans en de mensen die de verhalen eens willen lezen. Meer is er nu niet meer aan en is er een beetje een spijtig kantje aan gekomen. Maar bon, het blijft een leuk boek.”


R&R: Gaan de lezers eigenschappen ontdekken over Koen Wauters die ze niet verwachten?
Koen Wauters: “Ja, ik denk dat wel. Dakar heeft echt een soort spirit die je nodig hebt om het steeds tot een goed einde te brengen. Het is niet elke keer gelukt maar toch tien van de twaalf keer wel. Daarvoor moet je een koppigaard zijn, je moet een doorzetter zijn. Pas op, dit met een volledig team want in je eentje haal je het nooit. Je moet leiding kunnen geven, je moet een teamplayer zijn, doorzettingsvermogen hebben en al die aspecten komen wel terug naar voor in het boek. Nu niet bij naam benoemd maar als je het boek leest dan voel je dat wel. Dat zijn dingen die mensen misschien niet zo kennen van mij, waarom zouden ze ook. Het is niet omdat je in de Voice coach bent dat je die zaken daar ook naar boven ziet komen.


Ook mijn grote liefde voor autosport komt naar boven, mijn liefde voor de woestijn. Ja weet je, als er zoiets gebeurd zoals nog niet zolang geleden in de rally, dan bloedt mijn hart. Rallyraid is een andere discipline, daar kan je niet omheen natuurlijk. Daar in Saoedi-Arabië wat kom je daar tegen buiten zand, stenen en rotsen. Je komt nauwelijks in dorpen en men is er ook veel strenger naar voorwaarden toe en er wordt heel streng gecontroleerd op snelheden in de dorpen.

Zet mij in een toffe koersauto en ik kan daar enorm van genieten, dat moet ook wel zo zijn anders hou je dat ook niet vol. Ik heb mensen gezien die de Dakar meereden waarvan ik wist na dag drie zien we die nooit meer terug. Je moet daar gewoon, soms een onverklaarbare, een heel grote liefde voor hebben.”


R&R: Twaalf edities waarbij in 1999 een twintigste plaats. Is dat voor jou dan de best editie of is het resultaat ondergeschikt aan de beleving?
Koen Wauters: “Zeker, het resultaat is ondergeschikt. We waren toen eerste diesel, de negentien auto’s voor ons waren allemaal op benzine en meestal professionele plioten en fabrieksteams. Niet allemaal, maar toch 80%, dus ik ben daar wel fier op. Maar het is ook niet meer dan een kleine kanttekening, uiteindelijk wat koop je ermee, niks he. Daartegenover is het avontuur zoveel belangrijker, er waren Dakars waar we misschien vijftigste waren maar die zoveel harder in ons geheugen gebrand staan. De uitslag geeft eigenlijk enkel weer hoeveel miserie he hebt gehad. Hoe beter de uitslag hoe minder miserie, hoe minder verhalen omdat je gewoon heel goed gereden hebt, materiaal gespaard, goed teamwerk enz. Er valt altijd wel iets te vertellen maar als het begint tegen te slaan dan ben je vertrokken hoor. Dan worden de hoofdstukken geschreven. Vroeger, nu is het anders, als je uit de Dakar viel dan pas begon het echte avontuur. Wat je dan tegenkomt als je niet meer onder de ASO organisatie van bivak naar bivak kan rijden, amai dat zijn de avonturen.”


R&R: Wat zijn de plannen voor het seizoen 2023?
Koen Wauters: “We zijn aan het zien om met dit team toch nog een rallyraid te kunnen rijden. Ik weet nog niet zeker of het gaat lukken, zeker niet wat de agenda betreft. Zo’n wedstrijd is een pak voorbereiding en ik moet dat heel vroeg weten om alles te kunnen plannen. VTM, Clouseau maar ook privé zijn allemaal zaken waar ik rekening mee moet houden. Een mogelijkse rallyraid in 2023 stond dus niet gepland maar er zijn een paar opties. Ikzelf op het circuit, daar ben ik niet over uit. Ik heb vorig jaar een stuk de Porsche Carrera Cup gereden, ik hoop dat dit jaar ook te kunnen doen. Belcar, hebben we niet alle manches gereden, misschien dat we dit opnieuw doen. Het kost allemaal zoveel geld, het is afwachten nog. Maar weet je het kriebelt altijd zo ongelooflijk erg. Had het nu niet zo plezierig geweest had ik mij allang een andere hobby gekozen maar het roept gewoon uwe naam. Het is waanzin”


R&R: En Dakar 2024 of is dit te vroeg?
Koen Wauters: “Dat is nog te vroeg. We gaan geen nieuwe wagen bouwen, dat kost veel te veel geld. We gaan ons ook geen nieuwe auto kopen, want dat kost mega veel geld. We willen het met dit materiaal doen, maar in welke mate. We hebben de indruk dat de organisatie wil gaan voor de zeer moderne, soort ufo-achtige wagens die nu aan de start staan en in rallytermen is wat je hier rond ons ziet oud materiaal. Ik weet niet goed wat we gaan moeten doen om met dit materiaal ooit nog aan de start te staan.


R&R: Speelt de term diesel hier een rol in denk je?
Koen Wauters: “Het zou me niet verwonderen. Ze zijn nu alles aan het inzetten om tegen 2030 alles electrisch te hebben , dus ik denk dat dit onderhuids wel meespeelt. Je kan dat natuurlijk niet bewijzen, dus ik wil daar ook geen grote uitspraken over doen maar met dit materiaal, ik heb er mijn twijfels over. En dus heb ik ook mijn twijfels over nog Dakar deelnames. En nogmaals, een auto kopen kost stukken van mensen en dan heb je nog geen meter gereden, getest, geen enkel reservestuk, niet ingeschreven… dat zijn enorme budgetten. Het is ook een andere wereld geworden. Onze mechaniekers sleutelen aan de wagens, bij die fabrieksteams koppelen ze hun computer aan de wagen en lezen alles uit. Daar willen wij ons niet mee meten ook, maar we willen nog wel de fun van het rijden.
We zullen zien”


Heel veel dank aan Feryn Dakar Sport en Koen Wauters!

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws