Stoffel Vandoorne, Driver of the Year 2022

Voor de eerste keer sinds 2019, verzamelden de belangrijkste tenoren van de Belgische autosport deze donderdag 22 december op de RACB Awards 2022. In een afgeladen vol Auditorium 2000, werd Stoffel Vandoorne voor de 5de keer uitgeroepen tot Driver of the Year. Een logische bekroning na zijn titel van wereldkampioen in de Formula E.

Drie jaar! Drie jaar was het geleden dat de RACB Awards nog fysiek werden georganiseerd. Maar, de pandemie haalde het niet van de passie van de Belgen voor autosport. Ook dit jaar schitterde ons land weer door de kwaliteit van zijn organisaties op de mondiale kalender van de FIA, terwijl onze beste vertegenwoordigers weer uitzonderlijk competitief waren op het internationale toneel. Honderden gepassioneerden waren donderdagavond verzameld in een van de paleizen van Brussels Expo om een bijzonder succesvol jaar voor onze nationale kleuren te vieren, zoals benadrukt werd door François Cornelis, de President van de RACB, in zijn welkomstwoord. Het publiek werd uitgenodigd om via Paleis 10, waar een dozijn bolides die symbool staan voor de uitmuntendheid van onze kampioenschappen, onze piloten en de beste Belgische teams, richting Auditorium 2000 te stappen, waar de ceremonie van de Awards 2022 werd georganiseerd. Logischerwijze werd Stoffel Vandoorne uitgeroepen tot Driver of the Year, nadat hij op meesterlijke wijze wereldkampioen werd in de Formula E. De hoofd-prijs werd hem overhandigd door François Cornelis.

“Ik had me geen mooier einde van het jaar kunnen wensen,” vertelde onze landgenoot. “Deze titel heeft een speciale betekenis voor mij. De laatste keer dat een Belg wereldkampioen werd, was in 1983 dankzij Jacky Ickx. En Jacky, die mijn resultaten op de voet volgt, was ook aanwezig vanavond.” In het klassement opgesteld door een jury bestaande uit autosportjournalisten, eindigt Stoffel Vandoorne voor Bertrand Baguette, kampioen in de Japanse Super GT500 en Thierry Neuville, winnaar van twee WRC-manches en 3de in het eindklassement.

Eerder op de avond, kwamen onze beste rijders al op het podium om er de beste vertegenwoordigers in de verschillende categorieën te feliciteren. Zo werden de beloften in karting gefeliciteerd door Stoffel Vandoorne, de piloten in Cross Car en rallycross door Thierry Neuville. Het talrijk opgekomen publiek beleefde ook enkele emotionele momenten. Zo kreeg Sarah Bovy de ‘Honorary Mention’ Award uit handen van Jacky Ickx, terwijl Viktor Vranckx, kampioen in RX2e in zijn eerste seizoen in de autosport, de titel ‘Rookie of the Year’ mocht ontvangen uit handen van Paul Kumpen. Team Overdrive Racing, winnaar van de Dakar, wereldkampioen in W2RC en winnaar van de Wereldbeker Baja’s, werd uitgeroepen tot ‘Team of the Year’ na een uitzonderlijk jaar 2022.

Een ander onvergetelijk moment: de aanwezigheid op het podium van het twintigtal piloten dat deel heeft genomen aan de FIA Motorsport Games in de herfst in Marseille. De Belgische delegatie, het land met de derde grootste delegatie van de 72 deelnemende landen, eindigde op het eindpodium met twee gouden medailles, een zilveren medaille en twee bronzen medailles. De vertegenwoordigers van dit formidabel avontuur wensten Frank Demeyere, Corporate Communication & Public Affairs Manager van de Nationale Loterij te bedanken, want zonder hem was het mooie avontuur van het RACB National Team niet mogelijk gedurende de voorbije 12 jaar. Na de officiële ceremonie werden de honderden liefhebbers, tenoren, organisatoren en toeschouwers van de Belgische autosport uitgenodigd in Paleis 10. Ze beloofden terug te keren, met nog meer bekers, voor de volgende ceremonie van de RACB Awards op 21 december 2023.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws