Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe op zoek naar consistentie in Zweden

Hyundai Motorsport reist noordwaarts naar Rally Zweden voor de tweede ronde van het FIA World Rally Championship van 2023, om het momentum van de solide start van het seizoen in Monte-Caro voort te zetten.

Als enige sneeuwwedstrijd op het WRC-schema voor 2023 biedt Rally Zweden een unieke test voor mens en machine. Ondanks het terrein maakt het profiel van de proeven het evenement tot een van de snelste rondes op de kalender. De spijkerbanden bieden opmerkelijk veel grip in de ijzige omstandigheden, terwijl grote sneeuwbanken door de piloten kunnen worden gebruikt om het bochtenwerk te vergemakkelijken. Dit kan echter een riskant spel zijn; als de temperatuur iets warmer is, kunnen de banken bij de botsing uiteenvallen en de auto’s in de diepe sneeuw laten stranden.

De 2022-editie van Rally Zweden was een sterk optreden voor het team uit Alzenau. Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe behaalden de tweede plaats en daarmee de eerste podiumplaats voor de Hyundai i20 N Rally1 Hybrid. Alle drie de teams streven ernaar om in Umeå constante snelheid te tonen en voor de overwinning te strijden.


Neuville heeft in Zweden vier podiumplaatsen behaald, waaronder een overwinning in 2018. Samen met co-rijder Wydaeghe hoopt de Belg opnieuw een sterk resultaat neer te zetten nadat hij in Rallye Monte-Carlo de derde plaats in het algemeen klassement behaalde. De openingsronde van het seizoen was een belangrijke leerervaring voor Esapekka Lappi en Janne Ferm, omdat ze probeerden hun draai te vinden binnen het team. Net als Neuville en Wydaeghe weten de Finnen wat er nodig is om in Zweden op het podium te staan.

Craig Breen en James Fulton besturen de derde Hyundai i20 N Rally1 Hybrid in Zweden. In 2023 keert Breen na een jaar afwezigheid terug bij het team. Met een relatief nieuw gezicht in de bijrijdersstoel in de vorm van Fulton zal de Ier proberen veel kilometers te maken tijdens zijn eerste rally achter het stuur van de Hyundai i20 N Rally1 Hybrid.


Thierry Neuville: “De wegen van Rally Zweden zijn erg snel, dus de sleutel is om een goede lijn te vinden en zoveel mogelijk snelheid mee te nemen doorheen de proeven. Vorig jaar hebben we laten zien dat we op sneeuw en ijs competitief kunnen zijn, dus we hopen dat we deze keer weer snel kunnen zijn in Zweden. Consistentie gedurende het hele weekend is essentieel, wat altijd gemakkelijker is als de auto comfortabel rijdt. De wegligging kan ook een rol spelen; als het koud en ijzig is, kun je het beste vroeg in de startvolgorde staan. Maar als er net verse sneeuw is gevallen, is het beter om later aan de start te staan. We willen van start tot finish vechten voor de podiumplaatsen, en natuurlijk proberen we zoveel mogelijk van onze belangrijkste concurrenten in het kampioenschap te verslaan.”


Esapekka Lappi: “Rally Zweden heeft voor mij altijd gevoeld als een tweede thuiswedstrijd, omdat het qua profiel en ondergrond erg lijkt op de snelle Finse wegen die ik het beste ken. Ik denk dat we dit jaar goede winterse omstandigheden krijgen, waardoor we veel plezier kunnen beleven tussen de grote sneeuwbanken. De tweede doortocht in Zweden is altijd bijzonder door de smalle rijsporen, waardoor je je rijgedrag snel moet aanpassen. De voorbereiding op de rally is belangrijk, dus we moeten het beste halen uit de tests voorafgaand aan het evenement en uit onze ervaring in het Fins rallykampioenschap. Als we alles bij elkaar kunnen brengen, staan we net als vorig jaar weer op het podium.”


Craig Breen: “Rally Zweden is altijd een evenement waar ik van geniet, en een plaats waar ik in het verleden enkele van mijn beste resultaten heb behaald. We hebben maar één rally per jaar waar we in echte winterse omstandigheden met spijkerbanden kunnen rijden, dus dat maakt Zweden nog specialer. De proeven zijn zeer recht en zeer snel, wat betekent dat je je moet inzetten om snel te zijn. Omdat heel wat proeven in het donker plaatsvinden, is het heel belangrijk dat de pace notes kloppen. In een ideale wereld zou ik Zweden graag weer verlaten met een podiumplaats, maar omdat het mijn eerste wedstrijd is in de Hyundai i20 N Rally1 Hybrid, wordt dat een uitdaging. Uiteindelijk is mijn belangrijkste doel om van de ervaring te genieten.”

Foto’s: Hyundai Motorsport

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws