Kalle Rovanperä hoopt op een dikke laag ijs

Zweden was het toneel van de eerste overwinning van TGR-WRT in 2017, toen Jari-Matti Latvala – nu teamleider – een zege boekte in slechts de tweede wedstrijd van het team. Sindsdien heeft het team drie overwinningen behaald in de laatste drie edities van de rally, waaronder de eerste overwinning voor de GR YARIS Rally1 HYBRID een jaar geleden in handen van Kalle Rovanperä.

Dat resultaat gaf Rovanperä het startschot voor zijn eerste rijderskampioenschap, en de Fin komt ook dit jaar in Zweden aan als leider in de strijd om de titel. Vorige maand finishte hij voor TGR-WRT in de Rallye Monte-Carlo met een één-tweetje achter Sébastien Ogier – die het klassement aanvoert, maar Zweden niet in zijn deelseizoenprogramma opneemt.


Takamoto Katsuta maakt daarom voor het eerst deel uit van de hoofdbezetting met drie auto’s, naast Rovanperä en Elfyn Evans – die in 2020 in Zweden won. De Japanner Katsuta heeft in Finland vaak op sneeuw en ijs geracet als onderdeel van zijn training via het TGR WRC Challenge Program. Hij heeft ook een sterke reputatie in Zweden, waar hij vorig jaar als vierde eindigde.


Kalle Rovanperä: “Het was geweldig om het seizoen goed te beginnen in Monte Carlo met een goed gevoel en met goede punten voor het kampioenschap. We hopen in Zweden op dezelfde manier door te gaan en te genieten van de rally. We hebben maar één evenement als dit per jaar en het is altijd cool om de spijkerbanden op de auto te hebben en hard te rijden tussen de sneeuwbanken – het is iets speciaals. Vorig jaar hadden we een goed resultaat in Zweden en we zullen proberen dat dit keer te herhalen. Het kan lastig zijn om de weg op sneeuw te openen en het hangt er sterk vanaf hoe de omstandigheden zullen zijn. Onze pre-event test verliep heel goed, met perfecte omstandigheden en een dikke laag ijs op de weg. Hopelijk is dat voor de rally ook zo en hebben we niet te veel last van de eerste kilometers op vrijdag.”


Elfyn Evans: “Over het algemeen was Rallye Monte-Carlo een goede start van het jaar, ook al was ons resultaat teleurstellend met het tempo dat we volgens mij hadden. Nu gaan we naar Zweden en een totaal andere uitdaging. Zelfs met de sneeuw en het ijs is het nog steeds een van de snelste rally’s op de kalender en vooral omdat de basis vorig jaar iets noordelijker is komen te liggen; ik denk dat de proeven nog sneller zijn en dat we dit jaar een aantal nieuwe proeven op de route krijgen die we nog moeten ontdekken. Het is een rally waar het bijna onmogelijk is om altijd een perfecte auto te hebben, omdat de grip die je hebt binnen één lus van proeven sterk kan veranderen, maar we hebben tijdens onze test verschillende opties kunnen uitwerken.”


Takamoto Katsuta: “Ik ben erg enthousiast over Rally Zweden. Rijden op sneeuw voelt heel vertrouwd en comfortabel voor mij en ik hou echt van deze omstandigheden. Dat ik een van de drie genomineerde rijders van het team ben, brengt misschien wat meer druk met zich mee dan ik gewend ben, maar deze positie is waar ik echt wilde zijn. Ik weet zeker dat er uitdagende momenten zullen zijn, maar ik zal proberen ze te beheersen en het team goede punten te bezorgen. Ik zal gewoon mijn best doen en dit is niet anders dan vroeger. Tijdens het testen op sneeuw was het gevoel in de auto ongelooflijk goed; ik zou zeggen dat het team een grote stap heeft gemaakt sinds een jaar geleden en hopelijk geeft dat ons meer vertrouwen in Zweden. Natuurlijk zijn de andere teams ook aan het verbeteren en ontwikkelen, dus we zullen ‘full attack’ moeten zijn!”

Foto: Toyota Gazoo Racing WRT Media

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws