BRC 2023: en we zijn vertrokken

Met de persvoorstelling van de 25ste Rally van Haspengouw gisterenavond in het prachtige gebouw van Droneport werd het Belgian Rally Championship 2023 officieel op gang getrokken. Laten we dan ook maar meteen met de deur in huis vallen, rode draad doorheen deze persvoorstelling betrof de veiligheid van eenieder op en langs het parcours. Van primordiaal belang dus en het gezond verstand gebruiken is de boodschap. Uiteraard werd er naast het aspect veiligheid ook nog over heel wat andere dingen gepraat. Waar we niet over moeten twijfelen is dat we met de 12 à 13 wedstrijden die het BRC 2023 rijk is op een heerlijk druk ‘rallyjaar’ afstevenen.

De crew van de Rally van Haspengouw

Een nieuw kampioenschap met ‘Championship’ en ‘Cup’

“Het idee achter de nieuwe formule van het Belgische kampioenschap was om meer ‘kampioenschapsrijders’ in dezelfde rally’s te krijgen en wanneer we kijken naar het deelnemersveld van de Rally van Haspengouw dan denk ik dat we al bij de eerste rally van het nieuwe jaar in onze opzet zijn geslaagd,” aldus Chris Courteyn, promotor van het kampioenschap. Maar naar veiligheid toe, wat dus de rode draad doorheen het seizoen gaat worden, zal er al van bij de eerste rally streng opgetreden worden. “Dat klopt, we moeten een signaal geven. Dat maakt dat wanneer er dit weekend een onveilige situatie is, de proef onmiddellijk geannuleerd zal worden,” laat Courteyn duidelijk weten. “En als eenieder die wijze raad ter harte neemt gaan we hopelijk een mooi jaar tegemoet. Mooi is ook nu weer de aandacht die Sporza aan de Belgische rallysport zal schenken want ook nu weer zal de zender op zondagnamiddag een reportage van 15 à 20 minuten uitzenden en halen we wellicht ’s avonds ook het Sportweekend, althans al zeker voor de Haspengouw,” besluit Chris Courteyn.

Goede samenwerking met de organisatie

Ook de burgemeesters van Landen en Gingelom zijn vol lof over de werking van de organisatie van de Rally van Haspengouw. “Het event geeft natuurlijk uitstraling aan hun gemeente en dat is zeker het geval voor Gingelom waar niet alleen de Rally van Zuid-Limburg gehuisvest is, maar dat nu ook drie van de vier klassementsproeven op haar grondgebied laat doorgaan,” aldus de Patrick Lismont, burgemeester van Gingelom.

Benny Giebens, de burgemeesters van Gingelom en Landen en Katleen Ombelet met Jean-Paul Klinkers aan de micro.

Geen enkel risico

Organisator Benny Giebens benadrukte nogmaals dat veiligheid ook voor hem uiterst belangrijk is en hij deelt dan ook de mening van Chris Courteyn. “Hoe spijtig het ook is voor de vele rallysupporters die zich wel aan de geldende regels houden, maar wij zullen niet aarzelen een om klassementsproef stil te leggen wanneer de veiligheid niet gerespecteerd wordt en wij hameren er dan ook op dat het advies van de veiligheidsmensen op het parcours gerespecteerd wordt en men niet onnodig met hen in discussie gaat gaan. Ik wil zelfs nog een beetje verder gaan want ik reken ook een beetje op de wisselwerking tussen de toeschouwers. Er is niemand die iemand verbiedt om een ander er op attent te maken dat hij of zij iets doet wat niet mag of hoort, maar we blijven natuurlijk altijd beleefd,” laat Benny Giebens weten.

Benny Giebens en Katleen Ombelet

Ook de klassementsproeven van de Rally van Haspengouw zijn dit jaar wat gewijzigd. “Klopt, vorig jaar na de rally hebben we een rondvraag gedaan bij de toeschouwers en deelnemers. Eén van de aandachtspunten die daaruit voortvloeiden was dat het parcours al enkele jaren onveranderd was en daar hebben we dit jaar dus wat aan gesleuteld met twee nieuwe proeven, die in het verleden wellicht al wel eens in een of andere vorm werden gereden, maar die nieuw zijn voor de Haspengouw. De klassementsproef die naar mijn bescheiden mening qua wijzigingen het meeste verschil gaat maken is de KP van Gelmen met een onuitgegeven start.

Geen rally zonder vrijwilligers en veiligheidsmensen

Met de extra rally’s die aan de kalender toegevoegd werden en enkele samenvallende data zou het kunnen dat naarmate het seizoen vordert men wat in het gedrang komt om veiligheidsmensen en vrijwilligers te vinden. “Het is inderdaad een huzarenstuk om voor elk event weer het nodige volk op de been te krijgen, maar tot nu toe slagen we daar wonderwel in en daarvoor wil ik hen dan ook van harte bedanken,” aldus Jean-Pierre De Leersnijder. “In de VAS hebben zo’n 150 à 170 deelnemers hun opleiding achter de rug, de continuïteit blijft alzo wat verzekerd,” besluit Jean-Pierre.

Josianne en Serge werden gehuldigd voor 35 jaar vrijwilliger bij de Rally van Haspengouw

Spelen eveneens een grote rol tijdens een rally, de vrijwilligers. “En daar heb je er in feite nooit genoeg van,” laat Katleen Ombelet weten. “Tijdens de Rally van Haspengouw mogen wij altijd rekenen op heel wat vrijwilligers die instaan voor de verkoop van toegangstickets, mensen die de togen bemannen, enz… daar zijn wij hen natuurlijk heel dankbaar voor.” Met hart en ziel, niets was hen te veel, altijd stonden zij paraat … gezegden die ongetwijfeld de revue zijn gepasseerd tijdens de afgelopen jaren. De organisatie maakte dan ook van de gelegenheid gebruik om twee mensen in de bloemen te zetten en bedankten Josianne en Serge voor maar liefst ’35 jaar vrijwilliger’ want zij waren al in de eerste editie van de partij. “Och, volgend jaar staan we hier waarschijnlijk toch weer. De Rally van Haspengouw zit zo diep in ons hart, we kunnen ze niet in de steek laten,” laat een duidelijk geëmotioneerde Josianne weten.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws