Vooruitblikken met Kris, Jonas, Marc en Tom

Geen persvoorstelling van de Rally van Haspengouw natuurlijk zonder een aantal piloten aan het woord te laten. Kris Princen, Marc Timmers, Jonas Langenakens en ook Tom Boonen werden gisterenavond dan ook wat aan de tand gevoeld door Jean-Paul Klinkers aangaande de verwachtingen rond de Rally van Haspengouw aanstaande zaterdag.

Kris Princen is de laatste tijd een zeer druk bezet man gezien de uitbreidingen van zijn bedrijf en het was aanvankelijk dan ook niet de bedoeling, voorlopig althans, om nog te gaan rijden. “Dat klopt ook, het was inderdaad niet de bedoeling om dit jaar te starten in de Rally van Haspengouw wegens de drukte. We zeggen ieder jaar dat we op pensioen gaan, maar je weet hoe dat gaat, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En zoals steeds, hier staan we weer. Er is altijd wel iemand die iemand belt om te zeggen … zouden we toch niet … en vermits het een thuisrally betreft hebben we ook nu niet lang getwijfeld. Maar het blijft voorlopig enkel bij deze Haspengouw, maar wie weet wat de toekomst brengt. En dat zal afhankelijk zijn van de beschikbare tijd, het budget en het resultaat. Maar met welke wagen, dat weet ik nog niet. Kijk, ik kan daar eerlijk in zijn. We rijden hoofdzakelijk voor het plezier en eens je die smaak van een WRC te pakken hebt is een keuze vrij snel gemaakt, zeker als je beseft dat de nodige budgetten niet overdreven veel verschillen. Maar dit gezegd zijnde wil ook ik mij even richten tot de rallysupporter, hou het veilig alstublieft want dat is het belangrijkste aandachtspunt voor het voortbestaan van onze sport,” besluit Kris Princen die komende zaterdag genavigeerd zal worden door Peter Kaspers in de Citroën C3 Rally2. Het duo heeft het startnummer 6 op de deuren.

Met Kris Princen, Marc Timmers, Tom Boonen, Jonas Langenakens en Jean-Paul Klinkers.

Nog zo’n klepper die zijn thuisrally rijdt is Jonas Langenakens. Velen hadden hem ongetwijfeld graag terug aan de start gezien in die prachtige BMW M3 E30 waar hij mee startte in de Rally van Zuid-Limburg maar de keuze voor de Haspengouw is uiteindelijk toch terug gevallen op die andere prachtige wagen uit eigen huis en dat is de Mitsubishi Lancer Evo VII. “Een vast programma voor dit seizoen is er voorlopig nog niet, maar het staat wel al vast dat de rally’s waar we aan zullen deelnemen, dat we die rijden met de Mitsubishi, simpelweg om reden dat de verhouding prijs/kwaliteit met die wagen veel beter en iets beter betaalbaar is. We hebben de laatste jaren zoveel ervaring met die wagen opgebouwd en beschikken over heel wat wisselstukken en dat maakt de keuze iets makkelijker. Maar de BMW is zeker en vast nog niet afgeschreven,” laat Jonas weten. Kenneth Delvaux zal traditiegetrouw de nota’s lezen. Het duo heeft het startnummer 23 gekregen.

De nu 63-jarige Marc Timmers rijdt de Rally van Haspengouw met een Skoda Fabia Rally 2 (startnummer 12) waar hij genavigeerd zal worden door niemand minder dan Stéphane Prévot. “Tja, wat kan ik zeggen, ik had er simpelweg goesting in en het moest er ooit eens van komen. Het idee is er om toch een aantal wedstrijden te rijden en wie weet ga ik wel voor de titel bij de ‘Masters’. Ik ga mijn uiterste best doen en ik wil zaterdag zeker een goed resultaat neerzetten. Voor de laatste plaats bij de voormalige R5’s ben ik zeker niet gekomen,” aldus een zeer gemotiveerde Marc Timmers die 33 jaar geleden achter Duez en Thiry nog derde werd.

Nog voor Tom Boonen de vragen van ‘JP Klinkers’ voorgeschoteld kreeg had RallyandRaces een kort gesprek met de voormalige wereldkampioen die ondertussen op circuit toch ook al heel wat ervaring heeft opgebouwd. En het moet gezegd, het gezicht van Tom wanneer hij ronduit vertelde over zijn deelname aan de Legend Boucles Bastogne sprak effenaf, en gemeend, boekdelen. “Ik heb in mijn sportcarrière al het een en ander meegemaakt maar het gevoel dat overheerste toen ik na de Boucles in mijn wagen stapte, was met geen pen te beschrijven. Ik was ’s avonds zo uitgeput, maar ik was tegelijkertijd zo intens gelukkig dat ik eigenlijk niet goed wist wat me overkwam en geloof me, dat was jaren geleden. Dat gevoel heb ik zelfs bij circuit nog niet gehad. Hoeft het gezegd te worden dat ik dat niet bij één keer wou laten?” aldus Tom Boonen.

Na de persvoorstelling toonde Tom Boonen alvast interesse in een Porsche uit de ateliers van Johan Dekens.

“Mijn interesse in de autosport was er in feite al heel vroeg hoor. Als jonge snaak, ik was toen een jaar of zes, ging ik al mee met mijn vader en grootvader op Circuit Zolder en Spa-Francorchamps waar zijn ijsjes verkochten. Dat waren voor mij toen natuurlijk hoogdagen en dat is blijven plakken. Ik ben in feite altijd enorm gefascineerd geweest door de autosport en heb na mijn wielercarrière de stap dan ook gezet. Die stap naar een snelle wagen op circuit is trouwens voor iedereen haalbaar, maar bij de rally is dat anders. Bij circuit kan je ruim testen, bij een rally stap je al in tijdens een weekend in en dan is het concentreren van de eerste tot de laatste moment. Ik ben dan ook super content dat Pierre Delettre me via de Legend Boucles in de rallysport geïntroduceerd heeft, want zonder hem had ik hier in de Rally van Haspengouw nooit aan de start gestaan. Ondanks het feit dat we ook de opties van een Porsche of een Rally 2 hebben bekeken, hebben we in feite ook wel bewust gekozen voor een hele mooie wagen, een beetje een ‘publieksauto’, maar de Lancia is misschien niet de gemakkelijkste. We zullen wel zien wat het gaat geven. Terreinkennis zoals Kris en Jonas hier heb ik niet, maar ik kan jullie wel meegeven dat ik hier heel lang heel veel gefietst heb, dus echt ongekend terrein is het voor mij ook niet. Het is ook de eerste keer dat ik zelf de notities ga nemen tijdens de verkenningen. Ik ben enorm gemotiveerd heb ondertussen ook al mijn eigen systeempje qua nota’s ontwikkeld en dat begint al een beetje naturel aan te voelen. Zoals het nu aanvoelt gaan jullie me zeker en vast nog terugzien in de rallysport, het blijft dus niet bij Bastogne en Haspengouw. Op gebied van circuit staan er nog een drie à vier raceweekends op het programma waaronder Zolder, Francorchamps en Assen en de rest wil ik eigenlijk invullen met rally, maar ik ga nog niet te veel verklappen,” besluit een gemotiveerd Tom Boonen.

Erwin Mombaerts zal Tom zaterdag zeggen wat hij moet doen en hem in de fruitstreek de weg wijzen. De mooie Lancia Delta HF Integrale 16V grA/8 kreeg het startnummer 26 toegewezen.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws