Nieuw format voor de dertigste verjaardag van de Spa Six Hours

Als niet te missen evenement in de racewereld voor auto’s van weleer, geniet de Spa Six Hours een populariteit die bij elke nieuwe editie wordt bevestigd. Komende herfst viert de organisatie Roadbook bovendien de 30ste verjaardag en voor de gelegenheid is het format van de wereldvermaarde meeting aangepast…

Bij het afvinken van de data van 27 september tot 1 oktober in hun agenda moeten de fans rekening houden met een belangrijke verandering: het programma van de Spa 6 Hours eindigt… met de gelijknamige wedstrijd op zaterdagavond! Dat betekent concreet dat zondag in het teken zal staan van een dag vrij rijden voor de eigenaars van oldtimers – en motoren – zonder enige notie van competitie…

“We vieren dan wel drie decennia Spa Six Hours, maar we reflecteren ook continu over welke koers ons vlaggenschip moet aanhouden”, vertelt Vincent Collard namens Roadbook. “De race luisterend naar de naam Spa Six Hours Endurance, die op zaterdag tussen 16u00 en 22u00 verreden wordt, is zonder meer de headliner van ons evenement. Dat betekent dat de wedstrijden die op zondag plaatsvinden minder aandacht krijgen, tegen de achtergrond van een geleidelijk leeglopende paddock. Dat is de reden waarom er voor de editie van 2023 een nieuw format komt…”

Concreet zal de meeting Six Hours van Spa op woensdag 27 september met de vrije trainingen van start gaan, gevolgd door de kwalificatiesessies op donderdag 28 september. Op beide dagen zal de toegang tot het circuit gratis zijn! Op vrijdag 29 september begint dan het eigenlijke raceprogramma, met als bonus de kwalificatiesessies van de Spa Six Hours Endurance. Een verleidelijk sportief menu dat op zaterdag 30 september wordt afgesloten met een nieuwe reeks races, voor de grote start van de Spa Six Hours Endurance, waarvan de het podium, nog steeds in de Endurance-zone, het sportieve gedeelte van de meeting zal afsluiten.

“Zondag is gereserveerd voor de eigenaars van klassieke auto’s, die zullen genieten van een circuit dat volledig aan hen is voorbehouden”, vervolgt Vincent Collard. “Roadbook en BEHVA – Belgian Historic Vehicle Association – zullen opnieuw nauw samenwerken, zodat vooroorlogse auto’s, maar ook Classic Cars en oldtimers op het Circuit de Spa-Francorchamps hun ding kunnen doen. Ook een parade en andere niet-sportieve activiteiten staan op het programma.”

Hoewel het natuurlijk nog wat vroeg is om over het puur sportieve aspect van de Spa Six Hours 2023 te spreken, zal deze verandering van format ervoor zorgen dat de racewagens vanaf woensdag het circuit innemen. Dat garandeert een tweede deel van de week die als het ware in een tijdmachine wordt gehouden.

Deze aankondiging valt overigens samen met de start van de voorverkoop van de Spa Six Hours 2023. Surf naar de officiële website www.spasixhours.com, onder de tab ‘Ticketing’, om uw aanwezigheid nu al officieel te maken en zo volop te genieten deze prachtige meeting…

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws