Tänak toont de weg in Rallye des Ardennes

Met twee maximale scores op rij, schoot Maxime Potty verrassend sterk uit de startblokken in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. In de Rallye des Ardennes tracht hij zijn ongeslagen status te verdedigen. Het feit dat deze wedstrijd nieuw is in het kampioenschap, speelt zeker niet in het nadeel van de 23-jarige Citroën-rijder, die vol vertrouwen naar Dinant trekt.

De snelle, natuurlijk klassementsproeven van de Rallye des Ardennes vormen een ideale testbasis voor de komende WRC-manche in Kroatië. Dat is, in combinatie met de uitstekende relatie van Jourdan Serderidis met enerzijds de organisatoren van zijn thuisrally en anderzijds de bazen van M-Sport, de reden waarom Ott Tänak met zijn Ford Puma Rally1 Hybrid de weg zal openen. De wereldkampioen van 2019 zal ongetwijfeld garant staan voor indrukwekkende passages.

Vooraan zijn we benieuwd of Maxime Potty ook op deze snelle klassementsproeven meteen de toon kan zetten met zijn Citroën C3 Rally2. In deze tweede Cup-wedstrijd kan hij alvast zijn concurrenten met een goede score meteen onder druk zetten.

Gino Bux

Gino Bux maakte in de openingsronde in Vresse een klein foutje, waarna hij met zijn VW Polo GTI Rally2 aan hoge snelheid van de baan ging. Gelukkig zonder schade, maar het zorgde wel voor een deuk in het vertrouwen. Deze keer start hij met de VW Polo GTI Rally2 van Sarrazin Motorsport, het team dat de wagen van William Wagner, winnaar in Haspengouw, prepareerde. Bux blijft immers overtuigd van het potentieel van de VW Polo, een wagen die net iets agressiever is in het snelle werk. De andere VW Polo GTI Rally2, het exemplaar van SXM, is deze keer in handen van Jourdan Serderidis, meervoudig winnaar van zijn thuisrally. De favoriet bij de Masters wil goed scoren in eigen streek.

Grégoire Munster

De Griekse zakenman heeft nog meer internationaal geweld uitgenodigd. Zo start de Est Georg Linnamae met zijn Hyundai i20 N Rally2 van het team van Ott Tänak. Een mooie referentie voor Grégoire Munster, die dit seizoen mikt op een campagne in WRC2. Munster, die zich ook heeft ingeschreven in het BRC, start met de Ford Fiesta Rally2 Evo van M-Sport.

Bastien Rouard

In dit startveld liggen er ook mogelijkheden voor Bastien Rouard, die met zijn Hyundai i20 N Rally2 in de slotfase sterke tijden reed in de South Belgian Rally. Als hij die progressie kan bevestigen in Dinant… Ook Thibaud Mazuin mikt op een goed resultaat in Dinant, na een voorzichtige openingswedstrijd in Vresse. En wat mogen we verwachten van de neofiet in de topklasse, Junior Planckaert? Met de Skoda Fabia Rally2 Evo van SXM zal de zoon van Eddy Planckaert kennismaken met het niveau in het Belgisch kampioenschap. Maar, Junior begint met ambitie aan zijn programma van 7 manches in het BRC. Op het allerlaatste moment besliste ook Loris Nuyts, partner van de organisatie, zich in te schrijven met een Citroën DS3 R5.

Ook bij de GT’s zal de strijd voor de zege bikkelhard zijn tussen de Porsches van Marvyn Henrard en Laurent Léonard en de Alpines van Stefaan Prinzie en Chris Vandamme. Met het potentieel dat hij toonde in de twee eerste manches van het seizoen, lijkt Marvyn Henrard alvast het ritme te hebben om voor winst te gaan. En, hoe hoog kan zijn 29-jarige broer Dylan Henrard mikken met de snelle Mitsubishi Lancer EvoX R4?

Verder in het veld valt er zeker nog heel wat spektakel te beleven in deze Rallye des Ardennes. Denk maar aan de strijd tussen de Clio’s in de openingsmanche van de Clio Trophy 2023, aan de strijd tussen Dirk Deveux, Tom Boonen en zijn Lancia-kameraden in Historic, aan de snelle voortrekkers van Johan Vanden Dries en Manuel Merlevede in Rally4 en aan de snelle BMW M3 van de Duitser Johannes Kessel. Van Nederlandse zijde verwachten we mooie chrono’s van Ingo Ten Vregelaar, vorig jaar de revelatie in eigen land met een Ford Fiesta Rally3, en Jari Van Hoof, de zoon van Piet van Hoof.

Manuel Merlevede

De Rallye des Ardennes start zaterdag 1 april om 07h46 op het podium in Dinant. Er staan drie lussen van 4 klassementsproeven op het menu: Molignée (12,38 km), Onhaye (12,15 km), Fonds de Lesse (13,49 km) en Leignon (10,20 km). Na 144,66 km tegen de klok, zal de winnaar om 20h39 op het podium gehuldigd worden.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws