13 hypercars aan de start van WEC 6H Spa

De deelnemerslijst voor de TotalEnergies 6 Hours of Spa Francorchamps (27-29 april), de derde ronde van het FIA World Endurance Championship, telt een recordaantal van maar liefst 13 hypercars.

Cadillac Racing voegt een tweede Cadillac V-Series.R Hypercar toe aan de Belgische WEC-ronde, met Sebastien Bourdais en Renger van der Zande als coureurs. Het team onder Amerikaanse vlag zal de extra No. 3 Hypercar gebruiken als voorbereiding op de 24 uur van Le Mans volgende maand. Algemeen geweten is dat Spa-Francorchamps de laatste generale repetitie is voor Le Mans – een laatste test onder raceomstandigheden.

“We zijn enthousiast over de mogelijkheid om een andere Cadillac mee te nemen naar de race op Spa,” legt GM Sports Car Racing Program Manager Laura Wontrop Klauser uit. “Elke kans die we krijgen om ons voor te bereiden op Le Mans binnen het reglement van het WEC is geweldig. Zo is het team nog beter voorbereid op die race en kunnen we meer Cadillacs laten deelnemen aan de Europese race.”

Een andere nieuwkomer in de Hypercar-categorie is de Hertz Team JOTA Porsche 963. Het Britse team promoveert naar de Hypercar-klasse na twee races in Sebring en Portimao met de Oreca 07 Gibson LMP2-auto. Het team heeft voor zijn debuut met de hypercar coureurs Antonio Felix da Costa, Will Stevens en Yifei Ye opgegeven.

Toyota Gazoo Racing behaalde de eerste overwinning van het WEC-seizoen op Sebring met een indrukwekkende één-twee-finish, terwijl Ferrari AF Corse de derde trede van het podium voor zich opeiste. Hoewel Toyota de lat hoog heeft gelegd met de snelheid en betrouwbaarheid van zijn Toyota GR010 Hybrid Hypercar, is er genoeg concurrentie in de hoofdcategorie van het WEC, zoals Ferrari bewees door op Sebring van poleposition te vertrekken.

Steun van het thuisfront

Porsche Penske Motorsport krijgt extra steun van de thuisfans, want de Belgische coureur Laurens Vanthoor rijdt met de Porsche 963 nr. 6.

Teamgenoot Andre Lotterer heeft ook sterke banden met België omdat hij in dat land is opgegroeid. De twee Peugeot 9X8 Hypercars van Peugeot TotalEnergies, Floyd Vanwall Racing Team en Glickenhaus Racing zullen ook op Spa aanwezig zijn.

In de zeer competitieve LMP2-klasse zullen 11 Oreca 07 Gibson-auto’s het tegen elkaar opnemen op het iconische circuit. Alle ogen zijn gericht op het Belgische Team WRT, dat zijn tweede overwinning op rij wil boeken op zijn thuiscircuit. Ze krijgen echter nog concurrentie van United Autosports (Filipe Albuquerque en Tom Blomqvist keren terug naar het team voor Spa), Alpine Elf Team en Prema Racing, die allemaal met twee wagens zullen deelnemen en van Vector Sport, JOTA en Inter Europol Competition.

De LMGTE Am-categorie in Spa bestaat uit veertien auto’s. Drie landgenoten vertegenwoordigen het thuisland. Sarah Bovy van Iron Dames zal erop gebrand zijn om haar uitstekende prestatie in de Porsche 911 RSR van de recente 1000 mijl van Sebring te herhalen. Andere Belgische coureurs zijn Alessio Picariello (Iron Lynx) en Ulysse de Pauw (AF Corse).

Onze albums van 2022: WEC 6 Hours Spa (Stijn)WEC 6 Hours Spa (Vincent)

(foto’s met dank aan FIA WEC)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws