Het BMA Hyundai i20 Junior Team in de schijnwerpers tijdens de Rallye des Ardennes en de Terre des Causses

Het seizoen 2023 is op kruissnelheid gekomen, niemand die daar nog aan twijfelt. Het voorbije weekend was het BMA Hyundai i20 Junior Team op twee fronten aanwezig en dat zowel in binnen- als in buitenland. In de Rallye des Ardennes, de derde manche van het Belgian Rally Championship, eindigden Bastien Rouard en Amandine Cornet op een mooie 2e plaats met hun Hyundai i20 Rally2. Charles Munster en Andy Malfoy waren van hun kant aan de slag in het Franse onverhard kampioenschap. Zij eindigden in de top 5.

Voor de derde manche van het BRC 2023 moesten de rijders het voorbije weekend in Dinant zijn. Voor de terugkeer van de Rallye des Ardennes naar het nationale niveau was de regen op de afspraak. En hoe! Het parcours lag er bijzonder verraderlijk bij. In die omstandigheden zette Bastien Rouard meteen de toon. Hij won twee ritten en nam meteen de leiding in het algemeen klassement. Nadien onderging hij, logischerwijze, de wet van de sterkste en moest hij Georg Linnamäe voorlaten. De Est, die in februari vierde eindigde in WRC2 in Zweden, bestuurde eveneens een Hyundai i20 N Rally2. Op het einde van de dag scoorde Hyundai met de eerste en tweede plaats een opmerkelijke dubbel.

“Dankzij onze terreinkennis konden we meteen aanvallen, waardoor we zowel in de eerste als in de tweede rit van de dag meteen de snelste tijd reden”, zegt Bastien Rouard. “Maar Linnamäe is een rijder van wereldklasse. Toen ik zijn tijden van de laatste vier ritten zag had het ook geen zin meer om nog aan te dringen en grote risico’s te nemen. Ik pakte het verstandig aan, besloot om het kalmer aan te doen en het resultaat veilig te stellen. Ik ben heel blij met deze tweede plaats.”

Zesde in de Rally van Haspengouw, vierde in de South Belgian Rally en nu tweede in de Rallye des Ardennes. De rijder van B&N Métal zet zijn indrukwekkende vooruitgang verder. “We moeten rustig blijven”, zegt Bastien Rouard. “Het doel is om in de TAC Rally tot een goed einde te brengen en belangrijke punten voor het kampioenschap te scoren. Ik ken de rally niet al te best en dus zal de aanpak anders zijn dan het voorbije weekend in Dinant. Voor de Rally van Wallonië zullen we top zijn. Deze Hyundai i20 N Rally2 ligt me erg goed en ik heb me nog nooit zo comfortabel gevoeld in een auto van deze categorie. Dat kan je ook afleiden uit de tijden die we neerzetten. Als je in de omstandigheden van afgelopen zaterdag snel kan zijn, dan moet je je wel goed voelen in de wagen. Dit is alleen maar positief voor de toekomst.”

Charles Munster

De regen was ook op de afspraak tijdens de Rallye Terre des Caussen in de Aveyron, waar Charles Munster en Andy Malfoy een gezamenlijk doel hadden. Voor de jonge Luxemburgse rijder was de eerste taak om het parcours te leren kennen. “En dat ging gezien de omstandigheden goed”, zegt Charles Munster. “Net als in Dinant waren ook bij ons de omstandigheden moeilijk, bij momenten zelfs dantesk. Ik wist niet dat het mogelijk was om aquaplanning te hebben op gravel. Wel, wij hebben dat meegemaakt. Ik heb er ook de meest moeilijke klassementsrit uit mijn nog jonge carrière gereden. De omstandigheden waren ongelofelijk!”

Na het tijdverlies op KP3 omwille van een lekke band concentreerde het duo Munster-Malfoy zich op vinden van een goed ritme voor het vervolg van de rally. “Op zondag lagen de klassementsritten er nog altijd vettig bij. Ervaring in die omstandigheden maakt dan het verschil”, weet Charles Munster. “En toch hielden we stand. Ik dacht zelfs dat de kloof met de koplopers groter zou zijn. Uiteindelijk eindigden we als vijfde, wat een goed resultaat is. Het ganse weekend maakten we progressie. De verbetering tijdens de tweede doortocht op een rit was aanzienlijk. Maar ook het verschil tussen de eerste en de tweede dag was opmerkelijk. Het was duidelijk een goede ervaring.”

Na de Rallye des Ardennes en de Rallye Terre des Causes neemt het BMA Hyundai i20 Junior Team dit weekend in de regio Tielt deel aan de TAC Rally, de eerste West-Vlaamse wedstrijd van het BRC 2023. Voor het eerst sinds de Rally van Haspengouw nemen de drie BMA Hyundai20 N Rally2 onder leiding van Bernard Munster nog eens samen deel aan een wedstrijd. Cédric Cherain en Damien Withers, Bastien Rouard en Amandine Cornet, alsook Charles Munster en Xavier Portier komen er aan de start.

Foto Charles Munster: BMA

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws