The Golden Horse II haalt het 

Het was droog en koud zondag op Circuit Zolder, voor de traditionele eerste ontmoeting van de 2CV Racing Cup. Zeven uur lang hebben de teams gevochten om een langgerekte sprint te kunnen winnen. Er zaten bovendien enkele verrassingen in de pijplijn, met de zege van de #16 The Golden Horse II van Jean-Pierre Blaise en Sébastien Piette, meteen dus de eerste winnaars van het seizoen…

De #16 verzekerde zich op zaterdagavond al van de polepositie na een strijd die 45 minuten duurde, maar het was een andere en opvallende bolide die de betere start zou nemen en die auto had niet iedereen vooraan verwacht. Het gaat om de bekende Burton #77 van het team Burton Technifutur Academy! David Dahm, Jean-Michel Pirlot en Christian Gengoux reden dus niet alleen naar een plek op de eerste startrij, maar in hun roadster op het onderstel van een 2CV – een wagen die eigenlijk van Nederlandse origine is – zouden zij ook een goed deel van de wedstrijd vooraan rijden. In het tussenseizoen heeft het team van Burton samen met de stagiairs van de Technifutur Academy, gelegen op de Campus van Francorchamps, behoorlijk wat goed werk verricht en die wijzigingen werpen duidelijk hun vruchten af!

Op een ogenblik dat de volgers zich voor een verrassing opmaakten, diende de wagen van Burton op twee uur van het einde meermaals de pitlane op te zoeken en dat vanwege verlies aan vermogen, waarvan de oorzaak niet meteen kon worden achterhaald. De rijders Dahm, Pirlot, Gengoux en de jonge studenten van de Technifutur Academy moesten dus genoegen nemen met een zege in de categorie ‘Xpérimentale’, maar de toon is gezet… Er zij echter op gewezen dat de regels van de 2CV Racing Cup verhinderen dat een auto in de categorie “Xperimental” het algemeen klassement wint, door hem een straf van één ronde per race-uur op te leggen, aangezien de technische beperkingen niet dezelfde zijn als voor auto’s in de categorie “hybride”.

Exit de #77, maar werd het dan een gezondheidswandeling voor de #16 The Golden Horse II? Het antwoord was duidelijk neen! De reden lag in een benzinepanne op 2u45 van het einde van de race. De wagen werd terug naar de pitlane gesleept en de geel en groene bolide vertrok weer met het mes tussen de tanden en vooral met een schitterende strategie! Het verdict viel uiteindelijk na zeven uur wedstrijd en Blaise en Piette kwamen na 180 ronden als eerste over de meet. Minder geluk was er voor de tweede wagen van het team, de #14 van André Blaise – terug in de auto -, Gérard Schmidt en Martin Businaro, die na eerdere elektrische problemen hun motor op veertig minuten van het einde in rook zagen opgaan.

In de spiegels van de winnende #16 was de strijd om de ereplaatsen bijzonder intens. Onder meer diverse bestraffingen voor snelheidsovertredingen onder ‘Full Course Yellow’ speelden daarin een rol. De #1 JMCE 1 van Léonard Licops, Stéphane en Maxime Bertho leek in de aanvangsfase niet mee te spelen, maar pakte uiteindelijk het zilver, voor de #6 RTA van Clément Nopère, Michaël Jassogne en Mathieu Devos.

De #22 Wamb Racing van Nicolas en Alexandre Busschaert, samen met Olivier Hertsens, was ook op weg naar het podium, maar bestraffingen hielden hen uiteindelijk op een vierde stek. De eerste top 5 van het seizoen was verder voor de #4 P4M Racing van Philippe en Maxime Marquet, Dominique Speleers en Médhi-Rik Bouchereau, terwijl de #42 DP Racing van Michaël, Gilles en Rémy Demoulin, samen met Jean-Marc Palate zesde werd.

Heel wat andere wagens verloren hier en daar tijd en dat was onder meer het geval voor de #3 Mickey Racing van Michaël Berben, Giuseppe Carere en Lino Pecoraro, die op negentig minuten van het einde met de versnellingsbak begon te worstelen. De #2 Dubble Crash by Kimy RT, van Alain Boveroux en Raphaël van der Straten, stond al zeer snel stil, maar begon dan aan een inhaalrace, die uiteindelijk op de achtste plaats eindigde. De #60 Team Crespin van Bernard en Claude Crespin, met Emmanuel Henry, kende heel wat problemen, waaronder een lekke band op een half uur van het einde, na een kontact met een andere auto. De #10 JMCE 10 van Etienne Licops en Patrice Lacroix had dan weer last van problemen met de versnellingsbak.

De #26 Wacky Racers van Stéphane Lacoste en Philippe Bolland, de #55 AG Racing Box 55 van Gérard en Christopher Abrahams en Jerry Houben, en de #61 Meccano Car van Français Marty Baud, Matthieu Meunier, Jean-Michel Beaudry en Yann Fleurant haalden het einde niet.

De #31 2PK Racing Team van Bart Willaert, Lorenzo Staelen en Matthias De Bel wonnen in ‘Prototype’, terwijl de #49 Automotive Eendgineering van de Nederlanders Vincent Spijker en Marcel Peter het deden in ‘Classique’.

Na deze spannende opener op Circuit Zolder, trekken de deelnemers aan de 2CV Racing Cup 2023 richting het Circuit van Nevers Magny-Cours tijdens het laatste weekend voor mij voor een eerste race over 24 uur. Dat belooft…

(foto’s met dank aan Jacques Letihon)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws