MOOOD MCup: Van den Brand de snelste

De Tieltse Automobiel Club viert dit jaar zijn vijftigjarig bestaan, maar omwille van 2 geannuleerde edities door het gekende virus was de TAC Rally gisteren aan zijn 48e editie toe. Al sinds het ontstaan van de M Cup is de TAC Rally traditiegetrouw een vaste waarde op de kalender als eerste West-Vlaamse manche en dat was dit jaar niet anders.
Voor de algemene overwinning was het nagelbijten tot het einde met de strijd tussen Potty en Cherain en op basis van de tijden op kp 1 bij de RACB Moood M Cup leek het ook zo’n secondenstrijd te worden: Brecht Hoorne zette de scratch op de tabellen na meer dan 9 minuten koers met amper 1 tiende (!) voorsprong op Mats Van den Brand en 7 seconden op Philip Lommers. Franky Boulat kon dat initiële verschroeiende tempo niet volgen en kreeg meteen al een tik van meer dan 20 tellen. Mats en Brecht bleken op kp 2 en 3 aan elkaar gewaagd en na een kwart wedstrijd zouden amper 2,2 seconden de beide kemphanen scheiden. Maar tijdens de eerste passage van de Oosthoek liet Brecht Hoorne zich vangen en dook hij van de baan om pas na een tiental minuten zijn weg te kunnen vervolgen.

Brecht Hoorne

Tijdens de laatste lus zou nog een blitsbezoek aan een lokale gracht volgen waardoor Brecht pas als 11e M Cup’er zou finishen, een resultaat dat geen eer doet aan zijn snelheid. Philip Lommers hield er na de eerste boucle wel nog de spanning in, want met een scratch op kp 4 moest hij na 42 km tegen de klok amper 16 tellen toegeven op Mats. Achter dat duo volgden Franky Boulat, Kurt Braeckevelt en Wim Muilwijk.
Vanaf de tweede lus zou Mats van den Brand nog een tandje bijsteken en de concurrentie voorgoed achter zich laten. Hij zette alle resterende scratches op zijn naam en zou als 11e algemeen finishen. Met deze eindklassering bewees hij nogmaals zijn intrinsieke talent en snelheid en wint hij zijn tweede M Cup wedstrijd op rij met ‘Beasty’. Philip Lommers moest de rol vanaf kp 5 wel lossen maar bleef knappe tijden op de tabellen zetten om als best of the rest te eindigen. Hij bevestigt zo dat zijn zege vorig jaar in Tielt geen toevalstreffer was en hij verstevigt ook zijn leiderspositie in de tussenstand van het kampioenschap.

Franky Boulat

Franky Boulat worstelde met de moeilijke omstandigheden maar vond alsnog zijn ritme vanaf de tweede lus. Hij kon de schade beperken met een podiumplaats maar ziet Philip Lommers dus wel al 4 punten uitlopen. Kurt Braeckevelt tikte als vierde de eindmeet aan. Kurt moest zijn nieuwe wagen volledig ontdekken tijdens de rally aangezien de kletsnatte en modderige shakedown geen referentie bleek voor de droge omstandigheden op zaterdag. Kurt kreeg bovendien af te rekenen met wat kinderziektes aan de sper en de versnellingsbak, maar die raakten opgelost en naar het einde van de rally toe zat Kurt qua tijden al in het spoor van de snelsten.

Kurt Braekevelt

Thierry Cokelaere finishte als vijfde na een knappe en erg regelmatige wedstrijd. Gregory Vanovertveldt nam de punten van de zesde plaats mee naar huis en passeert zo Bjorn Syx en Patrick Diels in de tussenstand van het kampioenschap.

Patrick Lievens voelde zich in Tielt beter in zijn sas dan tijdens de Haspengouw en doet met een 7e eindstek een pak beter dan zijn tiende plaats in Landen.

Didier Spillebeen

Didier Spillebeen keek tevreden terug op zijn wedstrijd en zijn achtste plaats, aangezien zijn motor kuren had in Moorslede en die problemen nu van de baan lijken. Dany Claesen finishte 9e maar behoudt wel zijn voorlopige podiumplaats in de tussenstand van het kampioenschap. Frank Baert sloot de top tien af voor de onfortuinlijke Brecht Hoorne. Robin Victor maakte kennis met de M Cup in zijn Z3 maar liet zich zoals enkele andere piloten vangen in een modderige links-rechts combinatie op de Poelberg. Hij had hulp nodig van het publiek om de wagen weer op de weg te krijgen, waardoor hij pas als twaalfde en laatste M Cup’er eindigde.

Frank Baert

Helaas haalden dus niet alle 17 M Cup’ers de eindmeet. Loic Pirot parkeerde zijn wagen al na enkele kilometer op kp 1 aan de kant met mechanische pech. Lorenzo Vandenheede zou op exact dezelfde plaats zijn motor stukrijden op kp 9 en de laatste passage van Schuiferskapelle bracht ook geen geluk voor Wim Muilwijk. Eén proef later zou Steve Brown na een sortie de strijd moeten staken en Wouter Lievens besloot na de voorlaatste kp terug te keren naar de service met een tik in de motor.
De tenoren van de M Cup nemen nu een zestal weken pauze en pikken weer in op de traditionele maaskiezels tijdens de Sezoensrally in Bocholt op 20 mei.

Lorenzo Vandenheede
Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws