Zege en kop van het kampioenschap voor Lorens Lecertua

Lorens Lecertua heeft niet veel tijd nodig gehad om zich in de Alpine Elf Europa Cup in de kijker te rijden. Tijdens de eerste manche van het seizoen, dit weekend in het Franse Nogaro, wist hij al een overwinning en een vijfde plaats te laten optekenen! Dankzij die heel veelbelovende resultaten staat de jonge Belg meteen ook op kop van het kampioenschap

Hij is één van de jongste rijders van de Alpine Elf Europa Cup 2023, maar al bij de openingswedstrijden in Nogaro maakte Lorens Lecertua heel wat indruk! Bij zijn debuut in deze populaire monomerkencup veroverde hij op zondag al meteen een overwinning. Een meer dan degelijke start van op de vijfde positie, een uitstekende snelheid en wat opportunistische moves: de 16-jarige Belg bracht alle puzzelstukjes samen om bij de eerste van twee races van 25 minuten die tijdens de Coupes de Pâques op het programma stonden meteen te zegevieren.

“Een droomstart!”, stelde Lorens. “Al bij de eerste meters voelde ik me uitstekend aan het stuur van mijn Alpine A110 Cup. Dat liet me toe om snel naar de derde plaats op te rukken en enkele snelle ronden neer te zetten. Nadien maakte ik gebruik van een contact tussen de eerste twee rijders om naar de leiding door te schuiven en de zege te veroveren. Goed, er was wat geluk voor nodig, maar ik onthoud vooral dat ik een goed raceritme kon aanhouden. Ik wist zelfs de snelste rondetijd neer te zetten, wat me een bonuspunt opleverde.”

En de jongeman uit Sart-Bernard hield het daar niet bij! Op maandag was hij in de tweede race opnieuw voorin te vinden, en finishte hij uiteindelijk opnieuw in de top 5. “Die tweede dag verliep nogal bewogen”, legt hij uit. “Tijdens de kwalificaties had ik de voorlopige pole positie in handen, maar dan werd mijn tijd geschrapt wegens het niet respecteren van de track limits. Jammer, want ik was graag op mijn elan doorgegaan! Maar nu moest ik tevreden zijn met de zesde startplaats. In de race vocht ik lange tijd om de derde positie, tot ik achteraan een tik kreeg van een andere rijder. Zo verloor ik twee plaatsen, maar omdat die andere rijder uiteindelijk nog werd bestraft, werd ik als vijfde gerangschikt. Met het oog op het kampioenschap nog altijd een uitstekend resultaat.”

Na afloop van het mooie eerste weekend in Nogaro stond de rijder van het Chazel Technologie Course team trouwens helemaal bovenaan de eerste tussenstand van het kampioenschap. “Een heel aangename verrassing”, stelde jongeman die van de steun van Alpine Centre Brussels en het Centre Alpine Luxembourg geniet. “Ik had niet verwacht daar al te staan. Ik heb mijn ambities dan ook wat bijgesteld: ik hoop voortaan bij iedere meeting voor de overwinning te kunnen gaan en me helemaal in de strijd om de titel te kunnen mengen. Het vertrouwen is er, en de samenwerking met het team verloopt uitstekend. Zowel op professioneel als menselijk vlak is het top, en dat ligt me uitstekend. Ik kan haast niet wachten op het vervolg!”

De volgende meeting van de Alpine Elf Europa Cup gaat van 5 tot 7 mei door op het circuit van Magny-Cours, en dat is een omloop die Lorens Lecertua ten zeerste weet te appreciëren!

(Foto’s met dank aan Davy & Daniel Delien)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws