Toyota wint voor Ferrari en Porsche in Portimão

Toyota domineerde de 6 Uren van Portimão, de tweede manche van het FIA WEC. De #8 auto van Sébastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa pakte de overwinning met dik een ronde voorsprong op de #50 Ferrari. De #6 Porsche werd derde, waarmee voor het eerst dit jaar 3 verschillende constructeurs op het Hypercar podium stonden.

Polesitter Sebastien Buemi kende geen beste start en zakte terug naar de derde plek. Na enkele ronden kon de Zwitser echter de tweede positie terugpakken van de #51 Ferrari met James Calado aan het wiel – om de Toyota 1-2 te herstellen. Beide Ferrari’s volgden op P3 en P4, maar konden het tempo van Toyota niet volgen.

De #7 Toyota pakte opnieuw de leiding bij de eerste ronde pitstops – een positie die die auto niet meer af zou geven. Toch werd het een race met twee gezichten voor het Japanse team, want de #8 kreeg na ruim een uur wedstrijd te kampen met een sensorprobleem op de aandrijflijn. Zo’n acht ronden gingen verloren in de pits, tezamen met de kansen op een ereplaats.

In de #51 Ferrari faalde het ‘brake-by-wire’ systeem. Antonio Giovinazzi en z’n teamgenoten konden wel doorrijden, maar door hun beperkte remkracht zakten ze systematisch terug om uiteindelijk pas zesde te worden.

De #50 zusterauto kende wel een probleemloze race – ook al was het tempo van Toyota nog niet te evenaren door de 499P. Antonio Fuoco, Miguel Molina en Nicklas Nielsen werden tweede, een ronde achter de winnaars.

Foto Facebook Laurens Vanthoor

De derde plek was voor de #6 van onze landgenoot Laurens Vanthoor, André Lotterer en Kevin Estre – de eerste podiumplaats voor het Porsche Penske Motorsport team.

Foto Facebook Laurens Vanthoor

De #2 Cadillac – die z’n debuut kende op Europese bodem – werd door het trio Earl Bamber/Alex Lynn/Richard Westbrook naar de vierde plek gestuurd.

De eerste Peugeot 9X8 was de #94 van Loic Duval/Gustavo Menezes/Nico Mueller op P5, voor de #51 Ferrari. De #93 Peugeot werd zevende, voor de #708 Glickenhaus en tot slot de #7 Toyota. De #4 Vanwall haalde als enige Hypercar de finish niet, nadat Jacques Villeneuve door een exploderende remschijf van de baan ging.

In de LMP2 klasse pakte United Autosports de dubbel. De #23 van Josh Pierson, Giedo van der Garde en Oliver Jarvis haalde het op de meet met nog geen seconde voorsprong van teamgenoten Frederick Lubin, Philip Hanson en Ben Hanley in de #22.

De zege in LMGTE AM ging naar de #33 Corvette van Ben Keating, Nicolas Varrone en Nick Catsburg. Eveneens een nipte zege overigens, want de #83 Ferrari van Luis Perez-Companc, Lilou Wadoux en Alessio Rovera zat hen tot aan de finish op de hielen. Amper 0.260 seconden was het verschil. Het Iron Dames trio Sarah Bovy, Michelle Gatting en Rahel Frey werden derde met de #85 Porsche.

Foto Facebook Sarah Bovy Racing Driver

Over twee weken staat alweer de volgende manche op het programma – en wel in ons land; de 6 Hours of Spa-Francorchamps. Allen daarheen.

Volledige uitslag (PDF)

Foto’s: Toyota Gazoo Racing Press

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws