Goodwood 80ste Members Meeting, een ongelooflijke belevenis opnieuw

De 80ste Members Meeting vierde 60 jaar van de beroemdste sportwagen ter wereld met een spectaculaire demonstratie op het circuit van de allerbeste racende Porsche 911’s. De demonstratie omvatte de Targa Florio-winnende Carrera RSR uit 1973, bestuurd door Tom Kristensen, recordhouder in de 24 uur van Le Mans, en de verbluffende GT1-98, die in 1998 Le Mans won.

Beroemd om de eerste F1-auto met turbo die het wereldkampioenschap voor coureurs won, keerden niet één maar twee Brabham BT52’s terug naar het Goodwood Motor Circuit. De auto’s werden herenigd met hun ontwerper Professor Gordon Murray en teammanager Herbie Blash voorafgaand aan de demonstratie.

Bentley bracht de limited edition Le Mans Collection Continental GT en de Goodwood fan-favoriet, de Bentley Speed 8, om te vieren dat het merk 20 jaar geleden zijn zesde overwinning behaalde tijdens de 24 uur van Le Mans.

De 80e Members’ Meeting verwelkomde ook een prachtige collectie iconische GT1-auto’s uit het begin van de 21e eeuw die op zaterdagavond de sprankelende zonsondergang tegemoet gingen. Winnaars van de Le Mans-klasse en GT1-races, waaronder de Aston Martin DBR9, Ferrari 550 GTS, Maserati MC12, Chrysler Viper GTS-R en Lister Storm, zagen er allemaal prachtig uit terwijl de zon onderging.

Tijdloos racen

De S.F. Edge Trophy, een zeer welkome terugkeer op de Members’ Meeting, bood een ongelooflijke head-to-head strijd voor vooroorlogse Edwardiaanse beesten. De S.F. Edge Trophy veroverde het hele weekend lang het circuit met een overweldigend gebrul en Mark Walker nam uiteindelijk de overwinning in de Darracq 200pk uit 1905 mee naar huis.

De Hailwood Trophy, de enige motorrace die het circuit tijdens Members’ Meeting heeft gezegend, bood plaats aan een ongelooflijke verzameling 250cc en 350cc Grand Prix-motoren. Shaun Carson behaalde de overwinning op de Yamaha TZ350G – 1981 toen hij de bochten op twee wielen nam. Waarschijnlijk het meest nagelbijtende van allemaal, voegen de heldhaftige rijders van de Hailwood nog een extra laag spanning toe aan het evenement.

Met een nieuwe naam voor de 80e Members’ Meeting, de Gordon Spice Trophy eert de Britse autocoureur Gordon Spice. De race was een passend eerbetoon aan een van de meest kleurrijke figuren uit de autosport. De omgedoopte race voor berlines uit groep 1 bestond uit 60 auto’s met twee manches die werden gewonnen door wereldkampioen toerwagens Rob Huff.

De Gurney Cup verwelkomde een vloot van Ford GT40’s en andere sportwagens voor onze langere race met twee rijders op zondag. IndyCar-legende Dario Franchitti en Shaun Lynn pakten de pole position en zetten die om in winst.

Hamertijd bij Bonhams

Eenmalige auto’s gingen zondag onder de hamer bij Bonhams. Twee van de beroemdste fabrieksrally’s uit de Monte Carlo Rally stonden centraal op de veiling. Onder de indrukwekkende en unieke voertuigen die werden aangeboden bevonden zich ook de Queen Elizabeth II Ceremonial Land Rover en de Austin Healey van Pat Moss. De Subaru Impreza WRC99 uit 1999, die werd bestuurd door wereldkampioen rally Richard Burns, werd verkocht voor een indrukwekkend bedrag van 448.500 pond, terwijl de Austin/Morris Mini Cooper ‘S’ uit 1963, bestuurd door Flying Finn Rauno Aaltonen, werd verkocht voor 143.750 pond.

Rondom het evenement

Van schapendrijven tot off-roaden in klassieke Land Rovers, er was voor elk wat wils op de Members Meeting, terwijl de gasten streden om punten te verdienen voor hun respectieve ‘Huizen’.

De House Games, een grote favoriet onder de bezoekers en teams, zag Darnley de trofee mee naar huis nemen met 21.268 winnende punten. De House Captains Nicolas Minassian (Aubigny), Anthony Reid (Methuen), Jochen Mass (Darnley) en Emanuele Pirro (Torbolton), die met hun team al 10 jaar kampioen zijn, gaven het stokje over met het oog op de 81e Ledenvergadering volgend jaar. In 2024 zullen onze nieuwe House Captains Dario Franchitti, Gordon Shedden, Andy Priaulx en Tom Kristensen meedoen.

Festiviteiten

Zoals altijd ging het feest op zaterdagavond in ware Goodwood-stijl van start toen de GT1-demonstratie het evenement afsloot met een extravaganza bij zonsondergang, wat het begin betekende van het geliefde Members’ Meeting-feest. Met een spectaculair vuurwerk, live muziek en heerlijk eten en drinken was het feest compleet.

Voor nu zijn de motoren stilgelegd en de House Games opgeborgen tot volgend jaar voor de 81ste Members Meeting.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws