Recordaantal Hypercars in Spa 6 Hours dit weekend

Een recordaantal van 13 Hypercars nemen dit weekend deel aan de TotalEnergies 6 Hours of Spa-Franchorchamps, de derde ronde van het FIA World Endurance Championship 2023.

Traditioneel dient de race in de Ardennen als ultieme test in de aanloop naar de zo belangrijke 24 uur van Le Mans (10-11 juni).

De Hypercar line-up wordt versterkt door twee extra deelnemers met de extra V-Series.R van Cadillac Racing en een derde Porsche 963. Naast de officiële auto’s van Porsche Penske Motorsport is er ook een machine van Hertz Team JOTA, de regerend LMP2-titelwinnaar – de eerste klantenauto in de Hypercar-klasse van het WEC.

Daarmee komt het aantal Hypercars op 13 – een record voor de nieuwe categorie en de op één na grootste grid in de geschiedenis van het WEC.

Vier Belgische coureurs komen dit weekend in actie:  Laurens Vanthoor (Porsche Penske/Hypercar), Ulysse de Pauw (AF Corse/LMGTE Am), Sarah Bovy (Iron Dames/LMGTE Am) en Alessio Picariello (Iron Lynx/LMGTE Am). Bovendien zal Stoffel Vandoorne als reservecoureur van Peugeot TotalEnergies van dienst zijn.

In LMP2 komen geen Belgische coureurs aan de start, maar daar worden de Belgische kleuren verdedigd door Team WRT.

Met twee overwinningen uit twee races, gaat Toyota naar de Ardennen met 64 punten op zijn naam in het constructeurskampioenschap, 22 meer dan Ferrari. Porsche en Cadillac staan gelijk op 30 punten in de strijd om de derde plaats.

Bij de rijders is het de bemanning van de nr. 8 GR010 Hybrid (Sébastien Buemi, Brendon Hartley, Ryō Hirakawa) die dankzij een overwinning in Portimao 11 punten voorsprong heeft op de nr. 51 Ferrari 499P van Antionio Fuoco, Miguel Molina en Nicklas Nielsen.

In de felbevochten LMP2-klasse leidt de bemanning van de No. 22 United Autosports met de No. 63 Prema Racing 56 tot 40 punten, met de No. 41 Team WRT als derde, op zoek naar de eerste overwinning van het seizoen.

In LMGTE Am gaat Corvette Racing ongeslagen naar België en heeft met 64 punten uit twee races een comfortabele voorsprong van 31 punten op de nummer twee, Dempsey-Proton Racing. AF Corse, Kessel Racing en Iron Dames zitten allemaal in de mix en ondanks de vroege dominantie van Corvette is de klassetitel nog lang niet beslist.

De actie op het circuit begint op donderdag, de kwalificatie vindt plaats op vrijdagmiddag en de groene vlag voor de zes uur durende race wordt gezwaaid om 12.45 uur op zaterdag.

Tijdschema

Donderdag 27 april

11:30 – 13:00 Vrije training 1

16:20 – 17:50 Vrije training 2

Vrijdag 28 april

11:00 – 12:00 Vrije Training 3

17:00 – 18:05 Kwalificatie

Zaterdag 29 april

12:45 – 18:45 uur Race

Foto’s: FIA WEC

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws