Mercedes en Ferrari verdelen de prijzen tijdens de ADAC 24H Nürburgring Qualifiers

Het was druk de afgelopen maand op de Nürburgring. Niet alleen werden er de eerste drie manches van de Nürburgring Langstrecken Serie al afgewerkt, ook de ADAC 24H Nürburgring Qualifiers 2023 werden het voorbije weekend gereden. En daarin waren de overwinningen voor Mercedes-AMG Team Getspeed in de Mercedes-AMG GT3 op zaterdag en voor het Frikadelli Racing Team in de Ferrari 296 GT3 op zondag.

Al op zaterdag werd de eerste race van de ADAC 24H Nürburgring Qualifiers afgewerkt. De twee uur durende race startte in de vooravond wat maakte dat ook een gedeelte bij het vallen van de duisternis afgewerkt werd. Die avondrace vergde mede door het donker en de zeer wisselvallige weersomstandigheden en mede daardoor ook de staat van het asfalt heel wat van de teams en rijders. De top 3 finishte binnen enkele seconden van elkaar maar het was de #2 Mercedes AMG GT3 met Adam Christodoulou en Daniel Juncadella achter het stuur die de overwinning pakten voor de #911 Manthey Porsche 911 GT3 R van Michael Christensen en Frédéric Mazowiecki (op 01.173 sec.) en de #24 Lionspeed by Car Collection Motorsport Porsche 911 GT3 R van Matt Campbell en Mathieu Jaminet (op 02.285 sec.)

De tweede race op zondag kende na vier uren racen vier met Ferrari, Mercedes, Porsche en Audi verschillende merken in de top 4 en ook nu waren de verschillen bijzonder miniem. De overwinning ging naar de #30 Frikadelli Racing Team Ferrari 296 GT3 van Earl Bamber, Nicky Catsburg en Felipe Fernandez Laser en dit met 01.935 sec. voorsprong op de winnaar van zaterdag, de #2 Getspeed Mercedes van Adam Christodoulou en Daniel Juncadella.

Derde, op 02.596 sec. van de winnaar, eindigde de #44 Falken Motorsport Porsche 911 GT3 van Tim Heinemann en Martin Ragginger. Het verschil tussen P2 en P3 … een dikke halve seconde, 00.661 sec. om precies te zijn.

Minder landgenoten tijdens de Qualifiers

En dat had uiteraard alles te maken met de FANATEC GT World Challenge in Italië waar o.a. Dries Vanthoor, Maxime Martin en Frédéric Vervisch aan de start stonden. Wel leuk nieuws viel er te melden uit het kamp van Walkenhorst Motorsport waar de jonge Jarno D’Hauw zijn debuut maakte in de #74 BMW M4 GT4 samen met landgenoot Aris Balanian en de Duitser Florian Weber.

Het trio werd 32ste algemeen (3de in de klasse SP10) tijdens de race op zaterdag, zeker niet onverdienstelijk gezien de moeilijke omstandigheden. De verwachtingen voor zondag lagen iets hoger en die werden dan ook ingelost. In de klasse SP10 werd eveneens een derde plaats behaald, doch algemeen schoof het trio door naar de 24ste en dat op 50 deelnemers. Ook Guido Dumarey stond in Duitsland aan de start, weliswaar enkel in de vier uur durende race op zondag. Guido parkeerde #78 ProSport-Racing Aston Martin Vantage AMR GT4 samen met zijn teamgenoten op een 28ste plaats algemeen en vierde (van de vijf) in de klasse SP10.

Wegens andere events een ietwat uitgedund deelnemersveld maar toch was er meer dan voldoende actie op de baan en ook nu weer met heel wat close racing. Viel ons, en naar verluidt ook heel wat anderen, het meest op het afgelopen weekend was de winnaar van de race op zondag, de #30 Ferrari 296 GT3.

De ADAC TotalEnergies 24H Nürburgring staan op het programma in het derde weekend van mei (20-21 mei).

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws